Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας αυτών. Φώτα και στολίδια φαντάζουν τις πόλεις μαγικές, ονειρικές, παραμυθένιες! Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ηχούν από τα μεγάφωνα, καθώς ο κόσμος συρρέει στους δρόμους και τα καταστήματα, ενώ τα χαμογέλα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων κάνουν τη περίοδο των Χριστουγέννων να συγκαταλέγεται στη κατηγορία των πιο αγαπημένων γιορτών του έτους. Είναι η περίοδος που αναμένεται με περισσότερη χαρά αφού συνοδεύεται από αγάπη, δώρα, εκπλήξεις, διακοπές, στιγμές ζεστασιάς και μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι όμως και η εποχή του χρόνου που πολλοί άνθρωποι βιώνουν την λεγόμενη “κατάθλιψη των Χριστουγέννων”.

Πρόκειται για μια  ψυχολογική διαταραχή, ένα συνονθύλευμα  αρνητικών συναισθημάτων, στρες, μελαγχολίας και μοναξιάς. Πολλοί δρουν αντιδραστικά στο επιτακτικό “πρέπει να περάσουμε καλά”, “πρέπει να δείχνουμε ευτυχισμένοι”,  δημιουργώντας τους άρνηση και δυσφορία. Έχουν τη τάση να συλλογίζονται για ό,τι τους λείπει από τη ζωή τους, συναίσθημα που ενδεχομένως τους απασχολεί και σε οποιοδήποτε άλλη περίοδο αλλά όχι σε υπερθετικό βαθμό. Μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης του εαυτού τους με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους, νιώθοντας ότι δεν έχουν τόσα όσα οι άλλοι άρα ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ειδικότερα τα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, αδυνατούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις γιορτές, αφού η συγκεκριμένη γιορτή επιβάλλει τον υπερκαταναλωτισμό και την κάλυψη ψεύτικων αναγκών.

Ακόμα, τα Χριστούγεννα είναι ιδιαιτέρως επώδυνα για άτομα που έχουν αποχωριστεί κάποιον αγαπημένο τους άνθρωπο (χωρισμός, θάνατος, εγκατάσταση σε άλλο μέρος), αφού είναι μια γιορτή συγκέντρωσης οικογενειών και φίλων, ανταλλαγής δώρων και διασκέδασης. Αναβιώνουν μνήμες παλαιότερων εποχών, στιγμές ζεστασιάς, θαλπωρής και συντροφικότητας και αυτό τους προκαλεί θλίψη. Επιπλέον, οι διαφημίσεις προσθέτουν ένα ακόμη λιθαράκι, στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία τους. Η πλασματική εικόνα των εορτών που παρουσιάζουν, προκαλούν ψευδαισθήσεις στους ανθρώπους αποπροσανατολίζοντας τους από την ουσιαστική σημασία των Χριστουγέννων, επιβάλλοντας τους πως οι ευτυχισμένες γιορτές εμπεριέχουν μόνο ταξίδια, ακριβά ρούχα, πλούσια ρεβεγιόν και δεξιώσεις. Επιβαρύνονται από τάσεις τελειομανίας, προσωπικά “πρέπει”, προκαλώντας άγχος και αγωνία αντί για προσμονή και χαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Αν λοιπόν ανήκετε στη κατηγορία των ανθρώπων που τα Χριστούγεννα σας προκαλούν θλίψη, παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το αναστρέψετε :

  • Αποδεχτείτε την όποια κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και βρείτε τρόπους να αναπληρώσετε το συναισθηματικό κενό που σας προκαλεί αυτή η περίοδος. Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας, επαναπροσδριορίστε τις πραγματικές ανάγκες σας, σκεφτείτε την ουσιαστική σημασία των  Χριστουγέννων και πως μπορούμε να βελτιωθούμε ως άνθρωποι μέσω αυτών.
  • Θέστε νέους στόχους. Ας μη ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα εμπεριέχουν και την Πρωτοχρονιά, την ολοκλήρωση δηλαδή ενός κύκλου εμπειριών, στιγμών που μας δίδαξαν αλλά και μας εξέλιξαν, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε κάτι νέο , σε έναν άγραφο πίνακα που βρίσκεται στη δική μας ευχέρεια  το τι θα χαράξουμε σε αυτόν!
  • Δημιουργήστε αληθινές, εγκάρδιες, ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις  που θα σβήσουν το κενό των υλικών αγαθών.
  • Προσφέρετε εθελοντισμό σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Επισκεφτείτε κάποιο ίδρυμα, γηροκομείο, νοσοκομείο και μοιράστε αγάπη και χαμόγελα!
  • Τέλος, υιοθετήστε νέα στάση ζωής, θετική και αισιόδοξη! Αναγνωρίστε, τα θετικά σημεία σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να εστιάσετε μόνο στα ανεκπλήρωτα σχέδια αυτού του χρόνου.

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

ΠΗΓΕΣ :

http://ygeia.tanea.gr

https://www.psychologynow.gr

http://www.vita.gr/blogs/psixologia


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Κυρατζούλη

Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;