Η επικοινωνία από, προς και για LGBTQI+ ανθρώπους: λέξεις και φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται (μέρος Γ)

επικοινωνία LGBTQI+

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου θα συνεχίσουμε με τις οδηγίες που αρχίσαμε να παραθέτουμε στα δυο προηγούμενα άρθρα μας που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο είναι καλό να εκφραζόμαστε όταν μιλούσε για/σε LGBTQI+  ανθρώπους. Συνεχίζουμε λοιπόν με τις οδηγίες που παραθέτουν οι  οι Θανάσης Θεοφιλόπουλος και Εύα Σπίνου στον ηλεκτρονικό ιστότοπο http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf :

  • Δεν πρέπει να μιλούμε για ανθρώπους που ζουν «διακριτικά» ή «χωρίς να προκαλούν» όσον αφορά την ταυτότητα φύλου ή/και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Κάποιοι άνθρωποι ζουν ανοιχτά ενώ  κάποιοι άλλοι που, είναι αναγκασμένοι  να κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους ή που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τον προτάσσουν.
  • Επίσης «Φράσεις όπως «δεν σου φαίνεται/νόμιζα ότι είσαι ετεροφυλόφιλος, γκέι, λεσβία κ.ο.κ.», «πώς ήσουν πριν κάνεις επαναπροσδιορισμό φύλου, χειρουργική επέμβαση, αγωγή με ορμόνες κ.ο.κ.;», «(γιατί) έχεις κάνει ή πώς είναι/γίνεται (η) ορμονοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου κ.ο.κ», «είσαι/αισθάνεσαι (περισσότερο) άνδρας ή γυναίκα;», «έχεις κάνει ποτέ σεξ με άνδρα, γυναίκα κ.ο.κ;», «είσαι βιολογικά /γεννήθηκες άνδρας/γυναίκα;», μπορεί να μην είναι μόνο άσχετες με το θέμα συζήτησης, αλλά και ιδιαίτερα προσβλητικές και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται».
  • Αποφεύγουμε, επίσης να κάνουμε ερωτήσεις που έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν  την περιέργειά μας γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα αισθήματα στο συνομιλητή μας. Το άτομο που έχουμε απέναντί μας δεν πρέπει να ντρέπεται ή να δικαιολογείται/απολογείται για την τον σεξουαλικό του/της προσανατολισμό ή/και ταυτότητα/έκφραση φύλου του ούτε είναι υποχρεωμένο να μας μιλήσει για το πώς αισθάνεται/σκέφτεται σχετικά με αυτά. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από την ταυτότητας/έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού του και γι’ αυτό αποφεύγουμε κάθε ερώτηση/κρίση που δεν είναι μόνο άσχετη με το θέμα, αλλά είναι κυρίως αδιάκριτη ή/και αναπαράγει στερεότυπα και προκαταλήψεις. επικοινωνία LGBTQI+
  • Δεν υπάρχουν ««LGBTQI+/ ειδικά δικαιώματα», ούτε μια «LGBTQI+ ατζέντα». Οι LGBTQI+ άνθρωποι απαιτούν ίση μεταχείριση με τους μη LGBTQI+ ανθρώπους, απαιτούν σεβασμό και δικαιοσύνη και όχι ειδικά προνόμια ή ειδική μεταχείριση, όπως υπονοούν όροι όπως για παράδειγμα «τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων»». Επομένως, δεν αναφερόμαστε σε ««εργασιακά» ή «στεγαστικά» «δικαιώματα» των LGBTQI+ ανθρώπων ή για το «δικαίωμα τους να υιοθετήσουν». Πρέπει να μιλούμε για νομική προστασία αυτών των ανθρώπων από απόλυση ή έξωση αντιστοίχως μόνο και μόνο επειδή είναι LGBTQI+ άνθρωποι, καθώς και για «φροντίδα», «ανατροφή» παιδιών, «παροχή σε αυτά ενός περιβάλλοντος με αγάπη, ασφάλεια, σταθερότητα». Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι όροι όπως «ομοφυλόφιλη υιοθεσία» ή «υιοθεσία από ομοφυλόφιλο ζευγάρι», όπως δεν υπάρχει αντιστοίχως «ετεροφυλόφιλη υιοθεσία» ή «υιοθεσία από ετεροφυλόφιλο ζευγάρι». Προτιμότερο είναι να λέμε υιοθεσία από γκέι, λεσβίες κ.ο.κ. «γονείς». Μπορούμε επίσης να πούμε υιοθεσία από «δύο μαμάδες» ή «δύο μπαμπάδες» ή από ανθρώπους που θα αναθρέψουν με αγάπη και φροντίδα ένα παιδί, μέσα σε ένα σίγουρο, σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, σε ένα σπιτικό. Καλό επίσης είναι να προτιμούμε τον όρο «τεκνοθεσία» ή «παιδοθεσία» και όχι τον όρο «υιοθεσία» ο οποίος έχει έμφυλο περιεχόμενο.
  • Θυμόμαστε ακόμα ότι «Δεν υπάρχει «ομόφυλος, ομοφυλοφιλικός, λεσβιακός κ.λπ. γάμος» ή «ομόφυλη, ομοφυλοφιλική, λεσβιακή κ.λπ. σχέση» ή «ομοφυλοφιλικό, λεσβιακό κ.λπ. σεξ» όπως ακριβώς δεν υπάρχει «ετεροφυλοφιλικός γάμος», «ετεροφυλόφιλη σχέση» ή «ετεροφυλοφιλικό σεξ». Υπάρχει απλώς «γάμος», «σχέση» και «σεξ». Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειάζεται να γίνει κάποια διευκρίνιση, μπορεί να αναφερθεί σχέση ή γάμος ομόφυλου ζευγαριού ή σε σεξουαλική επαφή μεταξύ ανθρώπων του ιδίου (κοινωνικού) φύλου».
  • Και κάτι τελευταίο: Ποτέ δε λέμε ότι κάποιος-α δεν «παραδέχτηκε» ή «ομολόγησε» ότι είναι π.χ. γκέι, ούτε ότι είναι «δεδηλωμένος» π.χ. γκέι, γιατί αυτοί οι όροι υποδηλώνουν ντροπή /ενοχή. Αντίθετα μπορούμε να πούμε ότι κάποιος-α είναι «ανοιχτά γκέι, λεσβία, αμφιφυλόφιλος-η».

 επικοινωνία LGBTQI+

Βιβλιογραφία:

Θεοφιλόπουλος Θ., & Σπίνου Ε. (2015). Ομοφοβία και τρανσφοβία στην Ελλάδα, ένας οδηγός για επαγγελματίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Αθήνα: Colour Youth – κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας Ανακτήθηκε στις 15/9/17 από την ιστοσελίδα :   http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG