Athens
25°
light rain
Υγρασία: 87%
Άνεμος: 4m/s Ν-ΝΑ
Ανώτερη 26 • Κατώτερη 23
Weather from OpenWeatherMap

Η επικοινωνία από, προς και για LGBTQI+ ανθρώπους: λέξεις και φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται (μέρος Α)

επικοινωνία LGBTQI+

Είναι γνωστό πως η γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη. Οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην επικοινωνία μας είναι φορείς νοημάτων που εκφράζουν επίσης  βαθύτερες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Συμβαίνει συχνά να χρησιμοποιούμε λέξεις ή φράσεις που μας φαίνονται «αθώες» οι οποίες στην πραγματικότητα μπορούν να προσβάλλουν, να εκνευρίσουν ακόμα και να πληγώσουν κάποιο άλλο πρόσωπο. Μπορούν επίσης να αναπαράγουν και να διαιωνίζουν αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις για άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν εμείς που μιλούμε δεν έχουμε την πρόθεση να προκαλέσουμε κάτι τέτοιο.

επικοινωνία LGBTQI+ Καλό είναι, λοιπόν, να προσέχουμε το λεξιλόγιο και το φρασεολόγιο που χρησιμοποιούμε, είτε μέσω του γραπτού είτε μέσω του προφορικού λόγου, όταν μιλούμε για άλλους ανθρώπους.  Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποια πράγματα που είναι καλό να προσέχουμε  όταν απευθυνόμαστε ή αναφερόμαστε σε LGBTQI+ ανθρώπους.

Όπως είπαμε και παραπάνω κάποια «λάθη» στον τρόπο που εκφραζόμαστε μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στους συνανθρώπους μας, καθώς και να διαιωνίζουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. μπορούν, επίσης, και να δικαιολογούν/νομιμοποιούν εμμέσως την βία και τις διακρίσεις κατά των LGBTQI+ ανθρώπων.  Από την άλλη, η υιοθέτηση των όρων που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους, δείχνει αναγνώριση, σεβασμό και αποδοχή της/των ταυτότητας/έκφραση φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και συμβάλλει στην κοινωνική τους (επαν)ένταξη. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που παραθέτουν οι Θανάσης Θεοφιλόπουλος και Εύα Σπίνου στον ηλεκτρονικό ιστότοπο http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf :

  • Πάντα πρέπει να προσέχουμε στη χρήση άρθρων, αντωνυμιών και άλλων λέξεων/φράσεων. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποιον LGBTQI+ συνάνθρωπό μας χρησιμοποιούμε το όνομα με το οποίο μας συστήθηκε και τις αντίστοιχες αντωνυμίες και άρθρα. Αν δε γνωρίζουμε το όνομα με το οποίο συστήνεται, χρησιμοποιούμε γι’ αυτόν άρθρα και αντωνυμίες που θα μας πει ότι ο ίδιος προτιμά.
  • Όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην ταυτότητα φύλου ενός LGBTQI+ ανθρώπου χρησιμοποιούμε πάντα αυτή που επιθυμεί ο ίδιος.
  • Όταν χρησιμοποιούμε ειδικά τους όρους «τρανς» ή «διεμφυλικός-η-ές-οί», τους χρησιμοποιούμε πάντα ως επιθετικό προσδιορισμό και όχι ως ουσιαστικό: για παράδειγμα, «η Νεφέλη είναι μια τρανς γυναίκα» και όχι «η Νεφέλη είναι τρανς» . Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες «Δεν πρέπει να γίνεται ποτέ αυθαίρετα ο προσδιορισμός ενός ανθρώπου ως «τρανς»: είναι τρανς άνθρωπος, αν και εφόσον αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος έτσι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν «βαθμίδες» (π.χ. λίγο, πολύ, εν μέρει) τρανς, όπως δεν υπάρχουν βαθμίδες γκέι, λεσβίας, ετεροφυλόφιλου κ.λπ.» Ακόμα, «η χρήση όρων όπως «τραβεστί», «τρανσέξουαλ» (ή της ελληνικής μετάφρασης «διαφυλικός-η») πρέπει να αποφεύγεται, καθώς παραπέμπουν σε ιατρική, κλινική ορολογία. Ειδικά ο όρος «τραβεστί» παραπέμπει και σε τρανς ανθρώπους που παρέ- χουν σεξουαλική εργασία, ενώ ο όρος «τρανσέξουαλ»/«διαφυλικός-ή» συνδέει την ιδιότητα του τρανς ανθρώπου με το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση και όχι με το κοινωνικό του φύλο, όπως και θα έπρεπε. Τέλος, δεν θα πρέπει να γίνονται αναφορές περί «τρίτου φύλου»: δεν υπάρχει ούτε «πρώτο» (πρωταγωνιστικό ή κυρίαρχο) φύλο, ούτε δεύτερο (και υποδεέστερο), ούτε, κατ’ επέκταση «τρίτο»». (Τέλος Α μέρους).

επικοινωνία LGBTQI+

 

Βιβλιογραφία:

Θεοφιλόπουλος Θ., & Σπίνου Ε. (2015). Ομοφοβία και τρανσφοβία στην Ελλάδα, ένας οδηγός για επαγγελματίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Αθήνα: Colour Youth – κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας. Ανακτήθηκε στις 15/9/17 από την ιστοσελίδα : http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG