Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας από τη μεριά του θεραπευόμενου

Πηγή εικόνας: psycholozin.gr

 

“Πέρασε αρκετός καιρός για να το πάρω τελικά απόφαση. Πέρασα από αρκετές φάσεις μέχρι να κατανοήσω πως αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορώ να κάνω στον εαυτό μου. Η ψυχοθεραπεία.

Δεν είχα ιδέα τι θα ακολουθούσε. Αν με ρωτούσες τότε, θα σου έλεγα πως δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, πως κάποιος θα με καθοδηγήσει και όλα θα είναι καλά.”

“Αν με ρωτήσεις τώρα, θα σου πω πως μόνο ο εαυτός μου με καθοδηγεί, απλά τόσο καιρό δεν ήξερε τον τρόπο.” 

“Ένα τραυματικό γεγονός και ένα πρόβλημα υγείας που ακολούθησε έγιναν η αφορμή για να ξεκινήσω τελικά ψυχοθεραπεία. Είχα σκοπό να βγω από αυτό το συναισθηματικό αδιέξοδο που βίωνα. ‘Όταν έκανα το πρώτο τηλεφώνημα και έκλεισα το πρώτο ραντεβού, πίστευα πως όλα ήδη είχαν αρχίσει να αλλάζουν. Περίμενα πως τα προβλήματά μου είναι τόσο προφανή και απλά για έναν άνθρωπο με εμπειρία που το μόνο που θα είχα να κάνω εγώ θα ήταν να είμαι τυπική στα ραντεβού μου. Πως θα μου δώσει οδηγίες και εγώ απλά θα πρέπει να τις ακολουθήσω.” 

Στην αρχή, με ενθουσίαζε το άγνωστο μιας διαδικασίας που δε γνώριζα. ‘Έφευγα από τις συνεδρίες με το μυαλό μου κολλημένο σε μια φράση. Την έπαιρνα μαζί μου και προσπαθούσα να την ερμηνεύσω, να δω τι σήμαινε για εμένα και να τη δεχτώ. Να την κάνω δική μου. Κάθε συνεδρία και μια μάχη. Δεν ήταν εύκολο. Πολλές φορές, φεύγοντας, ένιωθα πως όλα γύρω μου θα καταρρεύσουν. Ένιωθα πως το κεφάλι μου θα εκραγεί από τις τόσες πληροφορίες που έπρεπε να διαχειριστώ. Όταν πρέπει να δεις με άλλο μάτι πράγματα που είχες χρόνια κρυμμένα μέσα σου, να ανοίξεις κουτάκια καλά βολεμένα στην άκρη του μυαλού και της ψυχής σου, η σύγκρουση είναι μεγάλη. Σύγκρουση με τους γύρω σου, τον εαυτό σου, το μέσα σου. Σύγκρουση με την ίδια σου τη ζωή.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα υπάρχουν στην ψυχή σου που αγνοεί το μυαλό σου.”

“Και τελικά, καιρό μετά, έφτασα σε ένα σημείο παύσης. Δε θα πω “τέλος” γιατί στην πραγματικότητα, ποτέ δε θα σταματήσεις να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα και να καταρρίπτεις τα παλιά. ‘Έφτασα, όμως, σε ένα δικό μου τέλος. Σε μια ισορροπία εσωτερική, σε σκέψεις που αναθεώρησα και τελικά βρήκαν τη θέση τους στο μυαλό και τη ψυχή μου. Έμαθα να αγαπώ πρώτα εμένα και να δίνω χώρο στον εαυτό μου να αισθάνεται. Και αγαπώντας εμένα, μπόρεσα να αγαπήσω καλύτερα τους άλλους”.

Λόγοι για να αρχίσεις ψυχοθεραπεία σήμερα:

  • Ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κριτική.
  • Σύνδεση με τον εαυτό, τα συναισθήματα, το σώμα.
  • Ανάληψη ευθυνών και συνειδητών επιλογών.
  • Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ζωής – Αυτογνωσία.
  • Εξερεύνηση – Αποδοχή του παρελθόντος.
  • Διαχείριση συναισθημάτων.
ψυχοθεραπεία
Πηγή εικόνας: athenspsychotherapy.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;