Η απογοήτευση μπορεί να σε κάνει καλύτερο!

απογοήτευση
Πηγή εικόνας: cru.org

Έχεις άραγε αναρωτηθεί ποτέ αν η απογοήτευση μπορεί να σε κάνει καλύτερο; Έχεις σκεφτεί συνειδητά τι θετικό μπορεί να πάρεις από μία τέτοια συναισθηματική κατάσταση; Έχεις προσπαθήσει να επενδύσεις επάνω στην απογοήτευση αντί να την πολεμήσεις;

Απογοήτευση. Μία λέξη, πολλά συναισθήματα. Θετικά; Δε θα το έλεγα. Αλλά ούτε και αρνητικά, αν τα μελετήσουμε εις βάθος. Είναι μία πολύπλοκη συναισθηματική κατάσταση που συνήθως εκλαμβάνεται αρνητικά από το άτομο που τη βιώνει. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει πιστεύω να ερευνήσουμε μερικές παραμέτρους της που ενδεχομένως δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ.

  1. Ετυμολογικά, η λέξη απογοήτευση αποτελείται από το πρόθεμα ”απο-” και το ουσιαστικό ”γοητεία”. Γιατί πριν απογοητευτείς από κάποιον ή κάποια κατάσταση, πρώτα έχεις γοητευτεί από αυτόν ή αυτήν. Ίσως τελικά να κρύβει και μία γοητεία.
  2. Επιβιώνοντας από μία απογοήτευση (στις περισσότερες των περιπτώσεων δηλαδή), έχουμε μάθει νέα πράγματα για τον εαυτό μας. Έχουμε υποδείξει στον εαυτό μας τι πήγε λάθος και έχουμε δημιουργήσει έναν νέο και πιο λειτουργικό ”χάρτη” που θα μας βοηθήσει να ”πλοηγηθούμε” την επόμενη φορά καλύτερα ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
  3. Μετά την απογοήτευση έρχεται η ενδυνάμωση. Πόσες φορές έχεις κάτσει ώρες, μέρες, μήνες ύστερα από ένα δυσάρεστο γεγονός αλλά εν τέλει δεν τα έβαλες κάτω; Όχι απλά δεν τα έβαλες κάτω, αλλά σηκώθηκες με περισσότερη δύναμη, περισσότερο πείσμα και καλύτερα αποτελέσματα. Στη ζωή, θέλοντας και μη, ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Τα θετικά και τα αρνητικά, τα πάνω και τα κάτω, η κορυφή και η κοιλάδα, η απογοήτευση και η ικανοποίηση. Πάντοτε το ένα ακολουθεί το άλλο. Και αντίστροφα.
  4. Εκμεταλλεύσου  την απογοήτευση. Έχεις εκμεταλλευτεί ποτέ πλήρως την απογοήτευση; Σπάνιο. Και αυτό γιατί είμαστε μαθημένοι να πιστεύουμε πως είμαστε αδύναμοι μπροστά σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Ναι, το καταλαβαίνω, είναι ένα άσχημο συναίσθημα. Αλλά κακά τα ψέμματα, χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να νιώσουμε και την ικανοποίηση αργότερα. Οπότε, εκμεταλλεύσου την όσο προλαβαίνεις!
  5. Και τέλος, χαμήλωσε το επίπεδο προσδοκιών σου. Δεν είναι κακό. Ίσα ίσα, αυτό που πιστεύεις πως σε κάνει πιο δυνατό (υψηλές προσδοκίες) στην πραγματικότητα  μπορεί να σε αποδυναμώσει!
dissapointment
Πηγή εικόνας: clearcomplexity.com

Είναι προφανές, λοιπόν, πως η απογοήτευση μπορεί να κρύβει μέσα της μικρούς θησαυρούς, αν τη διαχειριστείς σωστά. Το πρόσημό της εξαρτάται από σένα. Η απογοήτευση είναι απλώς ένας χάρτης που σε βοηθάει να πλοηγηθείς στον προορισμό σου εξυπνότερα. Αν δεν τη χρησιμοποιήσεις, θα βγεις σε αδιέξοδο (π.χ. κατάθλιψη), ενώ, αν την εκμεταλλευτείς σωστά, μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου δυνατότερος και σοφότερος.

Τώρα έχεις 4+1 λόγους για να αλλάξεις ριζικά μέσα σου την έννοια της απογοήτευσης. Εσύ τι επιλέγεις;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρίνα Τσακίρη

Hallo! Είμαι ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπημένο μου ''πρόσωπο΄΄ η Αμελή - συνοδοιπόρος στα εύκολα και υποστηρικτής στα δύσκολα. Όχι, δεν είναι άνθρωπος. Είναι το σκυλάκι μου. Ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο August Strindberg και ο Boris Vian είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς- ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;