Γυμναστική: πώς ενισχύει την ψυχολογία μας

 

η επίδραση της γυμναστικής στην ψυχολογία
πηγή https://unsplash.com/s/photos/run

 

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και ο καιρός ανοίγει, το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο από τον χειμώνα. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να εντάξουμε τη γυμναστική στη ζωή μας για να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Όμως, δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία στις θετικές επιδράσεις της γυμναστικής στην ψυχολογίας μας. Η γυμναστική ενισχύει την ψυχολογία και γενικότερα τη διάθεση μας.

Πώς ενισχύει η γυμναστική το σώμα μας:

Σύμφωνα με έρευνες, η βελτίωση της σωματικής υγείας βοηθάει στην ψυχική ευεξία. Όταν γυμναζόμαστε παράγονται κάποιες ορμόνες οι οποίες ονομάζονται οπιώδη. Είναι οι β-ενδορφίνη και β-λιποτροφίνη, οι οποίες θεωρούνται από την επιστήμη ως φυσικά παυσίπονα. Όταν απελευθερώνονται στον οργανισμό δημιουργούν ευεξία και ευφορία. Η άσκηση μειώνει δραστικά το άγχος και την κατάθλιψη. Ακόμα και η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης, λειτουργεί θετικά καθώς μειώνει την ένταση των μυών και προσφέρει μείωση του σωματικού και γνωστικού άγχους ( Β. Ζυγούρη).

Η γυμναστική έχει θεωρηθεί ως ήπιο αντικαταθλιπτικό και επιδρά θετικά στις ψυχικές ασθένειες. Γι’ αυτόν τον λόγο συστήνεται και από τους ιατρούς η συστηματική άσκηση ανθρώπων που πάσχουν από μελαγχολία, θλίψη ή και κατάθλιψη. Η γυμναστική ενισχύει την ψυχολογίας μας, γιατί εκτός ότι βοηθάει στην καλή διάθεση βοηθάει και στην εκτόνωση του θυμού και των αρνητικών συναισθημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον καθένας μας υπάρχει και μια ξεχωριστή γυμναστική, αναλόγως τι έχουμε περισσότερο ανάγκη. Καλό θα είναι, όταν είμαστε σε μια έντονη περίοδο της ζωής μας, που βιώνουμε άγχος, στρες ή θυμό να καταφεύγουμε στην σωματική άσκηση, ακόμα και μισή ώρα την ημέρα είναι αρκετή ώστε να απελευθερωθούν οι παραπάνω ορμόνες, αλλά και τα οιστρογόνα που ανεβάζουν την ψυχολογίας μας και βοηθούν στη διάσπαση του λίπους στο σώμα μας.

Το είδος της γυμναστικής που μπορώ να κάνω:

Αν δεν έχετε ξανά ασκηθεί ίσως σας φαίνεται ένα δύσκολο βήμα, αλλά δεν είναι. Μπορείτε να επιλέξετε ένα είδος γυμναστικής που σας αρέσει περισσότερο ή ικανοποιεί περισσότερο  κάποια ανάγκη σας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεται πιεσμένοι και να έχετε συσσωρευμένο θυμό μέσα σας, τον ξεσπάτε σε άλλους ανθρώπους. Σε μια τέτοια περίπτωσή μια καλή λύση θα ήταν το μποξ. Η ένταση εκτονώνεται στο σάκο του μποξ. Είναι βέβαια και ένα άθλημα που θέλει αρκετή συγκέντρωση, κάτι που θα σε βοηθήσει να απομονώσεις τη σκέψη σου εκείνη την στιγμή στο μποξ και σε τίποτα άλλο. Η ενασχόληση με το μποξ δεν σε κάνει πιο βίαιο, όπως μπορεί αρκετοί να πιστεύουν αντιθέτως ενισχύει την υπομονή σου.

Αν όμως περνάτε μια περίοδο έντονο άγχους, θλίψης και αϋπνίας η γιόγκα είναι μια πολύ καλή λύση. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η άσκηση γιόγκα ισοδυναμεί με μια συνεδρία στον ψυχολόγο. Οι ασκήσεις τις γιόγκα αλλά και η αναπνευστική τεχνική που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της βοηθούν στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ενέργειας, στην ενδυνάμωση του μυικού συστήματος, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στο τέλος της γιόγκα γίνεται η αποθεραπεία. Έτσι, χαλαρώνει κάθε σημείο του σώματος ξεχωριστά, με την επικέντρωση της σκέψης μας σε κάθε μέλος του σώματος ξεχωριστά κάθε φορά.

Αν όμως θέλεις κάτι πιο απλό που θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεση σου και να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους, μπορείς να κάνεις τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα. Ειδικά, αν επιλέξεις να ασκηθείς έξω αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο. Το έντονο περπάτημα σε συνδυασμό με την επαφή με τη φύση θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις την ψυχολογία σου.

Ό,τι και να επιλέξεις σίγουρα έχεις κάνει ένα βήμα  για να ενισχύσεις την ψυχολογία σου και να έρθεις πιο κοντά στην ψυχική σου ευεξία.

Πηγές:

alterlife.gr/ygeia/τα-ψυχολογικά-οφέλη-της-άσκησης/

https://mylivegym.gr/pos-epidra-i-gymnastiki-stis-ormones-kai-tin-psixologia-sou/

https://voulazygouri.gr

simplylife.gr/pages/diatrofh_ugeia/article/id/109

https://simplylife.gr/pages/diatrofh_ugeia/article/id/109

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σαββούλα Μαυρομάτη

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;