Γονεϊκή αγάπη: Μπορεί ένας γονέας να αγαπάει περισσότερο ένα από τα παιδιά του;

πηγή εικόνας: google.com

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν η αγάπη και η προσοχή του γονέα επικεντρώνεται περισσότερο σε ένα από τα παιδιά του;

Μπορεί να συμβεί; Κι αν ναι , για ποιο λόγο; Η πιο αδύναμη φύση ενός παιδιού και η εσωστρέφεια του είναι ικανή να δημιουργήσει περισσότερη προσοχή, φροντίδα και εκδήλωση αγάπης προς το συγκεκριμένο παιδί; Σύμφωνα λοιπόν με διάφορους ψυχολόγους αυτό ίσως δημιουργήσει επιπτώσεις και στο παραμελημένο παιδί αλλά και στο ευνοημένο.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ευνοιοκρατία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ο γονέας ευνοεί περισσότερο ένα από τα παιδιά του. Ωστόσο αδυνατεί να παραδεχτεί αυτό που υποσυνείδητα ισχύει. Ως αιτιολογία, ο γονέας υποστηρίζει την άποψη πως ”όποιο δάχτυλο κι αν κόψεις, θα πονέσεις εξίσου το ίδιο” Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα.

Αδιαμφισβήτητα, το να είσαι γονέας είναι από τις πιο όμορφες φάσεις της ζωής ενός ζευγαριού. Ωστόσο, η ανατροφή και η παιδεία είναι από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Απαιτείται προσοχή, υπομονή, σωστοί χειρισμοί, αμοιβαία αγάπη και φυσικά υποστήριξη. Μια διαφοροποιημένη εκδήλωση αγάπης του γονέα σε ένα από τα παιδιά του μπορεί να καταστεί εμπόδιο για την μετέπειτα συναισθηματική πορεία της ζωής του παιδιού.

Αυτό που ωθεί κυρίως τον γονέα σε μια εκδήλωση αγάπης σε ένα από τα παιδιά του είναι ίσως η πιο αδύναμη και ευαίσθητη πλευρά του παιδιού.

Ο φόβος μήπως δεν καταφέρει αυτά που για το άλλο παιδί είναι σίγουρος πως θα τα φέρει εις πέρας, τον ωθεί σε μια υπερπροστατευτική κατάσταση. Παράλληλα, όταν ο γονέας παρατηρεί στο συγκεκριμένο παιδί κοινά χαρακτηριστικά με ανθρώπους που θαυμάζει, δημιουργείται ασυνείδητα μια ταύτιση.
Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργούνται συνεχώς αμφιβολίες για το εάν ο γονέας αγαπάει το ίδιο όλα τα παιδιά του. Επίσης, πολλές φορές δημιουργείται μια μορφή ζήλιας μεταξύ των αδερφών και αυτό έχει ως αντίκτυπο μια άσχημη σύνδεση μεταξύ τους.

Τέλος, το φαινόμενο αυτό μπορεί να ισχύει για πολλούς γονείς. Σε κάποιους μπορεί να συμβαίνει ασυναίσθητα και να μην το συνειδητοποιούν. Σε αυτούς όμως που αντιλαμβάνονται τον τρόπο που γίνεται χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή μεταχείριση. Αυτό θα είναι σωτήριο προκειμένου να μην δημιουργούνται διαφοροποιήσεις και καχυποψίες προς την αγάπη του γονέα για όλα τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν κατακλείδι, χρειάζεται ισορροπία και σωστή διαχείριση στον τρόπο που ο γονέας εκδηλώνει την αγάπη στα παιδιά του. Τα παιδιά είναι εκ φύσεως ενστικτώδη όντα και αντιλαμβάνονται όλα όσα προϋπάρχουν αλλά και όσα οι άλλοι προσπαθούν είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να αποκρύψουν.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελισσανθη Ευθυμιου

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;