Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση

Πηγή εικόνας: www.shutterstock.com

Κάθε ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση είναι διαφορετική. Δηλαδή, κάθε παρέμβαση ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο τις αιτίες των δυσκολιών, τους παράγοντες που τις συντηρούν και τους τρόπους επίλυσης.

Το είδος της  παρέμβασης και οι τεχνικές που επιλέγονται από τον θεραπευτή βασίζονται σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία, τόσο ως προς το πρόβλημα του θεραπευόμενου, όσο και ως προς τον τρόπο που μπορεί να επιλυθεί.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και άκρως αποτελεσματική θεραπεία. Είναι από τα πρώτα ψυχοθεραπευτικά ρεύματα και εστιάζει σε πρακτικές στρατηγικές και τεχνικές για την διαχείριση των προβλημάτων.

Επινοήθηκε το 1960 από τον Aaron Beck και είναι μια βραχεία, δομημένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ατόμου ψυχοθεραπεία. Χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών και στρατηγικών προσαρμοσμένων εξατομικευμένα σε κάθε άτομο.

Παράλληλα χρησιμοποιεί εστιασμένες αρχές στην συναισθηματική ανακούφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεραπεία αυτή στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων, μέσω της αναγνώρισης του τρόπου με τον οποίο οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά αλληλεπιδρούν.

Η ονομασία της αποτελείται από δύο λέξεις που η κάθε μια αντιστοιχεί σε ένα σημαντικό συστατικό της θεραπείας. Συνδυαστικά και με ποικίλες τεχνικές συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο όρος «γνωσιακή» αναφέρεται στις γνωσίες, σκέψεις, και πεποιθήσεις  του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται, ερμηνεύει και κατανοεί τα γεγονότα και τις καταστάσεις γύρω του.

Ο όρος «συμπεριφοριστική», αναφέρεται στη συμπεριφορά του άτομου, καθώς και στη σύνδεση της συμπεριφοράς με τις συνθήκες στις οποίες εκδηλώνεται.

Βασική αρχή της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής θεραπείας είναι πω δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα που μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις (σκέψεις), επηρεάζει το πως νιώθουμε (συναισθήματα) και το πως αντιδρούμε σ’ αυτές (συμπεριφορά).

Είναι μια θεραπεία βραχεία και προσαρμοσμένη στο ρεύμα των συνθηκών ζωής.  Παράλληλα αγκαλιάζει τις συναισθηματικές ανάγκες του ατόμου και βοηθά να βρίσκει κανείς τον τρόπο να συνεχίσει τη ζωή του παίρνοντας δικές του αποφάσεις και κάνοντας επιλογές που τον ικανοποιούν.

Αποτέλεσμα και στόχος της θεραπείας είναι οι άνθρωποι να αξιολογούν τις σκέψεις τους με έναν πιο προσαρμοστικό και ρεαλιστικό τρόπο, να βιώνουν συναισθηματική βελτίωση και να βλέπουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Δηλαδή, στόχος της θεραπείας είναι, ο εντοπισμός των δυσάρεστων και δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων που κρύβονται πίσω από δυσάρεστα συναισθήματα και η αντικατάσταση τους από περισσότερο ρεαλιστικές και προσαρμοστικές σκέψεις και πεποιθήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιτευχθεί η ομαλοποίηση του συναισθήματος και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική διαδικασία η οποία έχει αποδειχθεί ως η πλέον αποτελεσματική θεραπεία παγκοσμίως.

Είναι βραχεία και εγγυάται τη γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βασίζεται στην ενσυναίσθηση, την ειλικρίνεια και τη συνεργατικότητα θεραπευτή – θεραπευόμενου. Παρέχει δομημένες συνεδρίες προσανατολισμένες στους στόχους του θεραπευόμενου και εστιάζει στο ‘εδώ και τώρα’ με σκοπό να δίνει λύσεις στο παρόν.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο θεραπευτής από κοινού με τον θεραπευόμενο βρίσκουν  νέους τρόπους συμπεριφοράς και εναλλακτικές σκέψεις που ανακουφίζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι, εντάσσουν με υγιή τρόπο το άτομο στην καθημερινότητά του.

Ο θεραπευόμενος και ενθαρρύνεται να αναγνωρίζει και να προλαμβάνει τυχόν υποτροπές του στο μέλλον, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην αυτονομία.

Τέλος, ο θεραπευόμενος εκπαιδεύεται στο να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του. Δηλαδή, ο θεραπευόμενος εξασκείται, γνωρίζει και κρατά τον τρόπο που βοηθήθηκε και τις τεχνικές που ακολουθήθηκαν στη διαδικασία μαζί με το θεραπευτικό αποτέλεσμα της υγιούς αλλαγής του.

Αυτό συμβαίνει μέσω της παροχής εργαλείων γνώσης, τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιεί και μετά το πέρας της θεραπείας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έτσι ώστε, να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει με επιτυχία οποιοδήποτε πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Κατωγυρίτη

Ψυχολογία - Ψυχοθεραπεία CBT

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;