Γιατί η προσωπική επιτυχία δυσαρεστεί τους γύρω μας;

επιτυχία

Επιτέλους κατέκτησες τον στόχο σου! Έχεις μοχθήσει, έχεις στερηθεί, έχεις καταβάλει όλες σου τις προσπάθειες και οι κόποι σου απέδωσαν καρπούς. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανακοινώσεις την επιτυχία σου, στους κοντινούς σου ανθρώπους. Άλλωστε, η χαρά διπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι. Δυστυχώς όμως, παρατηρείς ότι οι αντιδράσεις αυτών δεν ήταν εκείνες που περίμενες. Τα μάτια τους αρχίζουν να σκοτεινιάζουν και μια υπόκωφη οργή κατακλύζει το μυαλό τους. Οι σκέψεις τρέχουν και η σύγκριση με τον εαυτό τους είναι αναπόφευκτη. Ύστερα από τις προφανής ευχές, ακολουθούν ερωτήσεις και επισημάνσεις που προκαλούν άγχος και προβληματισμούς. Ξαφνικά η επιτυχία σου περνά σε δεύτερο επίπεδο και καλείσαι να απαντήσεις σε σχόλια όπως “είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις;” και “αν αποτύχεις;”. Είναι τα άτομα εκείνα που αν και βρίσκονται κοντά σου, οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον, δύσκολα μπορούν να συμμερισθούν τη επιτυχία σου ή μπορούν αρκεί να μην ξεπερνά τη δική τους!

επιτυχία

Τελικά γιατί ακούμε ευκολότερα “δε πειράζει” απ’ ό,τι “μπράβο” ;

Σύμφωνα με το ρητό “οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται”, οι πραγματικοί όμως φίλοι φαίνονται στη χαρά σας. Η επιτυχία είναι ένας τρόπος να ξεδιαλύνετε ποιοι άνθρωποι χαίρονται πραγματικά και σε ποιους διακρίνεται υποβόσκουσα ζήλια. Υπάρχουν κάποια σημάδια που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχετε κοντά σας προτιμούν να συμπαραστέκονται σε μια δυσκολία σας παρά να σας συγχαίρουν.

  • Αρχικά, παρατηρείτε πως μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας σας, αρχίζουν να απομακρύνονται. Σε αντίθεση με παλαιότερα, οι επαφές σας έχουν αραιώσει και βρίσκουν διαρκώς δικαιολογίες για να σας αποφύγουν. Ακόμα και όταν συναντιόσαστε προσπαθούν να αλλάζουν συζήτηση και να αποφεύγουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα που σας χαροποίησε.
  • Υποβαθμίζουν την επιτυχία σας. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι μπορούν να εξομαλύνουν το πόνο που τους δημιούργησε η κατάκτηση τους στόχους σας και έτσι νιώθουν ότι εξυψώνονται στα μάτια των άλλων. Ουσιαστικά, παρηγορούν τον εαυτό τους για ότι δεν μπόρεσαν οι ίδιοι να κατακτήσουν.
  • Σας σχολιάζουν αρνητικά σε τρίτους, υποτιμώντας τις ικανότητες σας και προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα μελανό σημείο στη νέα εξέλιξη της ζωής σας. Διαδίδουν ψέμματα και ανακρίβειες προκειμένου να μειώσουν την αξία σας και να εγκωμιάσουν τη δική τους.
  • Κριτικάρουν τη κάθε σας κίνηση, επισημαίνοντας ότι εκείνοι θα το χειριζόντουσαν καλύτερα και τελείως διαφορετικά. Προσπαθούν να αντιστρέψουν τα ενθουσιασμένα και χαρούμενα συναισθήματα σας σε άγχος, δυσαρέσκεια και αμφιβολίες. Δίνουν συμβουλές δήθεν φιλικά και για να σας προστατέψουν που όμως κρύβουν κακία και θυμό.
  • Επιβραβεύουν και θέτουν ως παράδειγμα μίμησης κάποιον άλλο που πέτυχε τον ίδιο στόχο με εσάς. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να υποτιμήσουν αυτό που κατακτήσατε εσείς και να σας προκαλέσουν συναισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας.

 Πώς αντιμετωπίζουμε τη ζήλια των άλλων;

Η ανασφάλεια, ο ανταγωνισμός, ο κρυφός πόθος να αποκτηθεί αυτό που δεν έχουμε, η σύγκριση πάντα με τον άλλον είναι μερικοί από τους λόγους που προκαλούν τη ζήλια. Όταν διαπιστωθεί όμως στους γύρω μας, αρχίζει να μας προκαλεί δυσαρέσκεια, ακόμα και να αποφεύγουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για να μην προκαλέσουμε οργή. Δεν υπάρχει λόγος όμως να καταπιεζόμαστε να εκφράσουμε την ευχαρίστηση μας για μια κατάσταση για να μην ενοχληθούν οι άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τέτοιες περιπτώσεις, σε πρώτο επίπεδο θα ήταν καλό να συζητούσαμε με αυτόν που παρουσίασε ζηλόφθονη συμπεριφορά. Ίσως μέσω της συζήτησης να διορθωθεί η κατάσταση και να συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι είχε παρασυρθεί από τα συναισθήματα του και γι’ αυτό να οδηγήθηκε σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Εκφράζοντας οι δύο πλευρές τα συναισθήματα τους μπορεί να εξομαλυνθεί τη κατάσταση και να διαπιστωθεί πως ήταν απλώς μία παρεξήγηση κινήσεων.

Σε δεύτερο επίπεδο, αν διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση δεν διορθώθηκε το προτιμότερο είναι να κρατήσουμε κάποια απόσταση από αυτό το άτομο. Η απομάκρυνση και η απουσία τοξικών σχολίων θα μας ανακουφίσει και θα επαναφέρει τη καλή μας διάθεση. Θα είμαστε ξανά έτοιμοι να υποδεχτούμε νέες επιτυχίες απαλλαγμένοι από τον φόβο να προκαλέσουμε δυσαρέσκεια. Ωφέλιμο θα ήταν και εμείς απo τη μεριά μας να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σχόλια που μπορούν να προκαλέσουν στενοχώρια και δυσαρέσκεια. Ας μη ξεχνάμε και όλες αυτές τις φορές που βρεθήκαμε στη θέση αυτή που ζηλέψαμε εμείς την επιτυχία ενός άλλου!

Πηγές:

http://www.vita.gr/psixologia/article/1697/paixnidia-eksoysias-metaksy-filwn/

http://www.kathimerini.gr/790897/opinion/epikairothta/politikh/mhdenikh-anoxh-sthn-epityxia-toy-alloy


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Κυρατζούλη

Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;