Gaslighting: Mέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης

πηγή εικόνας: https://medium.com/@XanJ/what-is-gaslighting-9b4aef22f087

 

Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να έχεις υποστεί gaslighting και να μην το γνωρίζεις; ένα στα δυο θύματα που έχουν δεχθεί τέτοια συμπεριφορά δεν το κατάλαβαν την ώρα που συνέβαινε.

Gaslighting είναι ένα είδος χειραγώγησης με σκοπό να αμφισβητηθεί η σκέψη και η λογική του ατόμου, είναι μια μέθοδος ψυχολογικής και εγκεφαλικής κακοποίησης που πολύ συχνά δεν γίνετε αντιληπτή από το θύμα. Συνήθως ο θύτης σπείρει σιγά σιγά στο εκάστοτε θύμα αμφιβολίες για τα λεγόμενα του και τις πράξεις του, ωθώντας το να μην έχει ορθή κρίση για τη μνήμη του, τις σκέψεις του, την αντίληψή του καθώς και για την ίδια του την λογική.

Ποιοι άνθρωποι κάνουν αυτό το είδος χειρισμού;

Τέτοιου είδους συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί κυρίως να πράττεται από ανθρώπους που είναι κοινωνιοπαθείς, δηλαδή παρουσιάζουν απουσία στο να μπούνε στη θέση του άλλου, να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους, και ανίκανα να αισθανθούν τον συνάνθρωπο τους. Οι κοινωνιοπαθείς καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες των άλλων ανθρώπων, με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούν την μέθοδο της χειραγώγησης ώστε να έχουν το πάνω χέρι και να κάνουν τους απλούς και αδυνάμους ανθρώπους  ό,τι θέλουν μέχρι να υλοποιήσουν τον στόχο τους, το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι νάρκισσοι. Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η ψυχολογική χειραγώγηση γίνετε εσκεμμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχει λανθασμένη αίσθηση της πραγματικότητας οδηγώντας το άτομο σε σύγχυση και αμφισβήτηση του ίδιου του εαυτού του.

Ποιος είναι ο σκοπός της χειραγώγησης και πως λειτουργεί στις τοξικές σχέσεις;

Ο τοξικός και χειριστικός άνθρωπος κυρίως χειραγωγεί για δυο λόγους. Ο ένας λόγος αποσκοπεί στο να μην φανεί ένοχος με τις πράξεις του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί κάτι που προφανώς δε θα το έκανε καθώς θα αποκαλυπτόταν η πραγματικότητα των προθέσεών του. Προτιμάει να παραποίηση την όλη κατάσταση, να την μεταποίηση όπως τον συμφέρει προκειμένου να πει την αλήθεια. Συνήθως οι άνθρωποι με χειριστικές τάσεις και προθέσεις έχουν ως κοινό γνώρισμα τον φόβο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές τους προθέσεις απέναντι στα θύματα τους και το ευρύ τους περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα που βγάζουν προς τα έξω είναι ενός δυναμικού και ισχυρού ατόμου αυτό όμως λειτουργεί σαν άμυνα, για να κρύψουν την ανασφάλειά τους μη αντιμετωπίζοντας την δική τους πραγματικότητα προσπαθούν με κάθε τρόπο και ευκαιρία να διαστρεβλώσουν πράξεις και λόγια έχοντας ως αποτέλεσμα  όλα αυτά τα αρνητικά αισθήματα να τα μεταφέρουν σε ανθρώπους που δε φταίνε κάνοντάς τους ψυχολογική κακοποίηση.

Τι να κάνεις αν δέχεσαι τέτοιου είδους βία

Πολύ βασικό είναι το θύμα να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στην ορθή κρίση των σκέψεων και συναισθημάτων του, να φιλτράρει αρκετές φορές την πραγματικότητα και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία του ατόμου προς τον εαυτό του καλό θα ήταν να ζητήσει και την άποψη ενός τρίτου ανθρώπου π.χ. φίλου, ειδικού ή συγγενή χωρίς να δέχεται όσα του πλασάρει ο άνθρωπος που προσπαθεί να τον χειραγωγήσει.

Όταν μάθεις την πραγματική αξία του εαυτού σου κανείς και τίποτα δεν θα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις την παραμικρή αμφιβολία για εσένα, δώσε εσύ ο ίδιος σε εσένα την αξία που σου αρμόζει.

Να σε φροντίζεις και να σε αγαπάς σαν να είσαι το πιο πολύτιμο διαμάντι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Σεϊτανιδου-Χαρπαντίδου

Ονομάζομαι Έλενα Σείτανιδου-Xαρπαντίδου ασχολούμαι με τον κλάδο της ψυχολογίας ερασιτεχνικά,έχω διαβάσει πολλά βιβλία σε σχέση με την ψυχολογία και το αγαπώ πολύ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;