Φόβος και διασκέδαση

φόβος και διασκέδασηΕνώ τα τρενάκια υψηλής ταχύτητας και τα σπίτια του τρόμου αποτελούν εμπορικούς τρόπους διασκέδασης από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι τρομάζουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τη αρχή του είδους. Αυτό συμβαίνει με διάφορους τρόπους, όπως η αφήγηση μιας τρομακτικής ιστορίας, τα άλματα από ψηλά μέρη και το ξαφνικό πέταγμα που κάνει ο ένας στον άλλον από ένα σκοτεινό σημείο. Και αυτά δεν γινόντουσαν μόνο για λόγους διασκέδασης αλλά επειδή η υποκίνηση του φόβου είναι πολύ αποτελεσματική στην οικοδόμηση της αλληλεγγύης των ομάδων, στη διδασκαλία της επόμενης γενιάς για το τι πρέπει να φοβούνται και πώς να επιβιώσουν και ως μέσο ελέγχου της συμπεριφοράς.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τη μελέτη του φόβου είναι η εξέταση των κοινωνικών δομών του φόβου και του τρόπου με τον οποίο ο πολιτισμός και η κοινωνικοποίηση επηρεάζουν αυτό που φοβόμαστε. Μέσα από μια συνθήκη τρόμου, η οποία συνδέει ένα ουδέτερο ερέθισμα με αρνητικές συνέπειες, μπορούμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα του φόβου. Για να καταλάβουμε καλυτέρα το πως δημιουργείται ο φόβος για κάτι το βίντεο της  Peggy Andover «The Difference between classical and operant conditioning» εξηγεί συνοπτικά την κλασσική και εξαρτημένη μάθηση (υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί υπότιτλοι). Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να μάθουμε να φοβόμαστε και αυτό σημαίνει ότι η κοινωνικοποίησή μας και η κοινωνία στην οποία έχουμε ανατραφεί θα σχετίζονται ως έναν βαθμό με αυτά που θεωρούμε τρομακτικά. Για παράδειγμα, οι βρικόλακες, οι κλόουν και τα ζόμπι είναι όλοι οι γνωστοί τρομακτικοί χαρακτήρες στις ΗΠΑ, αλλά στην Ιαπωνία τα φαντάσματα είναι πιο συχνά ως τρομακτικός χαρακτήρας.

Όταν όμως αναφερόμαστε στον φόβο που υπάρχει κατά την διασκέδαση, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας, ώστε να ξέρετε τα όριά σας. Ο καθένας έχει τους δικούς του περιορισμούς σχετικά με το τι είναι διασκέδαση με λίγο φόβο και τι είναι εντελώς τρομακτικό.

Τέλος, λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν και σοβαρές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με τον φόβο. Όπως για παράδειγμα η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, διαταραχές άγχους και άλλες συναισθηματικές διαταραχές που μπορούν να επιδεινωθούν με την έκθεση σε τρομακτικές καταστάσεις. Νέες μελέτες σχετικά με την σύνδεση μεταξύ φόβου και συναισθηματικών διαταραχών βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σχετικό βίντεο TED με θέμα τον φόβο και την διασκέδαση (μπορείτε από τις ρυθμίσεις να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

: https://ed.ted.com/lessons/why-do-we-like-to-scare-ourselves-margee-kerr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;