

Φιλία…ιερό συστατικό στη ζωή μας, ιερή αξία από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Οι πρώτοι φίλοι μας δημιουργούνται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, στις πρώτες τάξεις της σχολικής μας ζωής μαζί με τα πρώτα μας βήματα στην ένταξη στην κοινωνική ζωή και στην ανθρώπινη κοινωνία. Ανεβαίνοντας, λοιπόν, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, καινούργιοι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας, παλαιότερες γνωριμίες και υποτιθέμενες φιλίες σταματάνε ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που άλλοτε εμφανίζονται και άλλοτε εξαφανίζονται χωρίς προφανή λόγο. Πότε όμως θεωρείται ένας άνθρωπος πραγματικός μας φίλος; Πότε μια σχέση είναι όντως φιλία βασιζόμενη στην ανιδιοτέλεια και πότε είναι τοξική και καταντάει λυκοφιλία;
Μια πραγματική φιλία, λοιπόν, βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ενώ έχει ως στόχο την στήριξη, την υποστήριξη στις ευκολίες αλλά και στις δυσκολίες της ζωής, με γνώμονα πάντα την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη σαφώς και από τις δύο πλευρές. Επομένως, όταν ένας άνθρωπος χαίρεται με τις χαρές και τις επιτυχίες σου, λυπάται με τις δυσκολίες και τις στενοχώριες σου, σε υποστηρίζει σε κάθε έργο και βήμα σου χωρίς ο ίδιος να έχει κάποιο όφελος και είναι συνεχώς στο πλευρό σου για να σε συμβουλεύει ορθά με αποτέλεσμα να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις όταν είναι απαραίτητο, είναι ένας πραγματικός φίλος για σένα. Χρειάζεται, λοιπόν, και από πλευράς σου να έχεις την απαραίτητη και ενδεδειγμένη συμπεριφορά προκειμένου να διατηρήσεις μια τέτοιου είδους υγιή σχέση και να εκτιμήσεις την τύχη να έχεις έναν σωστό φίλο για στήριγμα στο πλευρό σου και να μη προδώσεις αυτή τη σχέση με οποιονδήποτε τρόπο.
Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι ανιδιοτελείς σχέσεις, άρα και οι φιλικές, είναι σπάνιο δημιούργημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια αρκετές καταστάσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πληγώσουν τα συναισθήματά μας, ζηλεύουν με τις επιτυχίες και την πορεία της ζωής μας και δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου φίλοι μας προδίδουν με οποιονδήποτε τρόπο, μας λένε ψέματα τα οποία φανερώνονται κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, ή ακόμη μας υποτιμούν και φέρονται εγωκεντρικά. Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν ένα δηλητηριώδες συστατικό στη ζωή μας. Αυτού του είδους οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρύνονται από δίπλα μας γιατί μας ελαχιστοποιούν το οξυγόνο και δε μας αφήνουν να αναπνεύσουμε!
Όλοι μας, επομένως, οφείλουμε στον αυτοσεβασμό και στην αυτοεκτίμησή μας να αναγνωρίσουμε τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας όσο δύσκολο κι αν είναι και όσο δύσκολο κι αν μας είναι να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια φιλία πρωταγωνιστές! Φύγετε, λοιπόν, γνωρίστε άλλους ανθρώπους και ξεκινήστε πάλι να αναπνέετε! Μη μένετε δέσμιοι μιας λυκοφιλίας η οποία δεν έχει κανένα συναισθηματικό όφελος να σας προσφέρει!