Φαινόμενο της πεταλούδας: Επιδρά στην καθημερινότητά μας;

Πηγή εικόνας: tibco.com

Το φαινόμενο της πεταλούδας δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ποιητική μεταφορά για τη θεωρία του χάους. Αναφέρεται στο φαινόμενο εκείνο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, λέγεται ότι “αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα”. Οι  παραλλαγές αυτές αντιπροσωπεύουν την ίδια ιδέα. Δηλαδή, μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, ύστερα από χρόνια, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος τελείως διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η εν λόγω μεταβολή. Εν ολίγοις, μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές δύνανται να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων. Η σύλληψη καθώς και η ονομασία του φαινομένου οφείλεται στον μαθηματικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης,  Edward Lorenz, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 πραγματοποίησε μια σειρά πειραματικών δοκιμών.

«Καθένας από εμάς είναι σαν εκείνη την πεταλούδα στο Φαινόμενο της Πεταλούδας. Και κάθε μικρή κίνηση προς έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης μπορεί να στείλει κύματα θετικότητας μέσα από τους οργανισμούς μας, τις οικογένειες και τις κοινότητές μας» Shawn Achor

Όλοι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Κάθε μικρή μας πράξη και κάθε γεγονός στο σύμπαν έχει επίδραση σε κάτι άλλο. Όλα αυτά έχουν άμεση εφαρμογή και στη ζωή μας, σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας. Όταν ανακύψει ένα ζήτημα, τείνει να επηρεάσει κάθε τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για να αποφύγουμε  τον φαύλο κύκλο του φαινομένου, θα πρέπει να εντοπίσουμε την αλληλουχία γεγονότων που δημιουργεί το πρόβλημα. Ύστερα, θα πρέπει να αναζητήσουμε  την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές το ίδιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την ίδια στρατηγική, κάτι που συνιστά πρόβλημα για εμάς που είμαστε έρμαια της συνήθειας.

Στην ψυχολογία, το φαινόμενο της πεταλούδας μπορεί να οριστεί ως κάτι που δημιουργεί μια μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές των ανθρώπων. Οι μικρές σκέψεις μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές.

Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Έτσι και το φαινόμενο της πεταλούδας έχει και τα πλεονεκτήματά του. Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας προσφέρουν τη δυνατότητα να βελτιωθούμε. Σταδιακά, θα γίνουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, στην πιο ”αναβαθμισμένη έκδοσή ” τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να μας παρακινήσει να κάνουμε μικρές αλλαγές με στόχο την επίτευξη του τρόπου ζωής που επιθυμούμε. Ως εκ τούτου, θα καταφέρουμε να πετύχουμε ένα επίπεδο πλήρης ηρεμίας, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής. Κλείνοντας, το φαινόμενο της πεταλούδας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη λειτουργία όλων όσων μας περιβάλλουν. Εξάλλου, κάθε λεπτομέρεια στην καθημερινότητά μας, κάθε μικρή απόφαση που κάνουμε μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή που αναμένουμε  τόσο καιρό.

 

Πηγές:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

https://www.psychologytoday.com/intl

https://www.psychology.gr/

https://el.wikipedia.org

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;