Ευτυχία: μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης

πηγή εικόνας: google.com

Τι είναι ευτυχία

Δεν ξέρω αν υπάρχει τελικά πραγματικός ορισμός για το τι είναι ευτυχία και το τι κάνει τον κάθε άνθρωπο ευτυχισμένο, το μόνο που γνωρίζω με σιγουριά είναι ότι η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Έχουμε ακούσει αρκετές φορές πως ευτυχία για τις γυναίκες είναι να δημιουργούν οικογένεια και να κάνουν παιδιά , άλλες να είναι πολύ επιτυχημένες στον χώρο της δουλείας τους βγάζοντας αρκετά χρήματα , όλα είναι δεκτά αρκεί να σε γεμίζουν σαν άνθρωπο αυτά που θεωρείς για σένα ευτυχία.

Οι Άνδρες από την άλλη, αναφέρουν πως ευτυχία είναι μια ωραία σχέση, ένα καλό σεξ, ένα όμορφο και ακριβό αυτοκίνητο, ή η ελευθερία που μπορεί να τους παρέχει η εκάστοτε σύντροφος τους. Άρα ευτυχία είναι ένα ωραίο αμάξι, οικογένεια, φίλοι , λεφτά, κλπ. αν όντως με όλα αυτά είμαστε ευτυχισμένοι γιατί συνεχώς παραπονιόμαστε για τα πάντα; είτε για αυτά που έχουμε, είτε για αυτά που θέλουμε να αποκτήσουμε; είναι στην ανθρώπινη φύση; ή  μήπως τελικά η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση και απόφαση του κάθε ανθρώπου;

Τι εμποδίζει την ευτυχία μας

Μήπως τελικά την ευτυχία μας την εμποδίζουμε εμείς οι ίδιοι με τα << δεν μπορώ >> που έχουμε πει κατά καιρούς στον εαυτό μας, ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε τα πάντα. Συνήθως ένα μεγάλο ποσοστό των πράξεων μας έχει ως σκοπό την ευτυχία συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργούμε παρέες, σχέσεις, φιλίες με απώτερο σκοπό να λάβουμε πίσω την παραπάνω δόση ευτυχίας, δυστυχώς όμως οι κινήσεις που μπορεί να κάνουμε δεν έχουν πάντα ως αποτέλεσμα την ευτυχία.

Είμαστε ανοιχτοί στην πραγματικότητα προς την ευτυχία; Μήπως έχουμε κάποιους ψυχικούς φραγμούς που μας κάνουν να μην είμαστε ευτυχισμένοι; Γιατί δεν μπορούμε να νιώσουμε απόλυτα αυτήν την μοναδική πληρότητα που μας προσφέρει η ευτυχία; γεμίζουμε καθημερινά τον εαυτό μας με τόσα πολλά αρνητικά συναισθήματα εμποδίζοντας τους ψυχικούς και εγκεφαλικούς μας δέκτες να δεχθούν το θετικό συναίσθημα που υπάρχει έμφυτο μέσα μας.

Φοβόμαστε πως αν αφήσουμε στην άκρη τα αρνητικά συναισθήματα θα γίνουμε πιο ευάλωτη απέναντι στους άλλους και απροστάτευτοί σε κάθε συναισθηματικό παράγοντα, πολλούς ανθρώπους τους τρομάζει και ταυτόχρονα τους φοβίζει το << άγνωστο >> μήπως τελικά σε αυτήν την μικρή λέξη κρύβετε μια δόση ευτυχίας; αντί να ανακαλύψουμε την σημασία αυτής της έννοιας εμείς την απορρίπτουμε περιστοιχιζόμενοι από φόβο με αποτέλεσμα το άγνωστο να παραμένει άγνωστο χωρίς καμία δόση εισαγωγής στην ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Τέχνη του να είσαι ευτυχής 

Πολλοί λένε πως η ευτυχία είναι συναίσθημα, άλλοι λένε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, για εμένα η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού και μια απόφαση ζωής. Θέλει τέχνη το να λες είμαι ευτυχείς και να το εννοείς, υπάρχουν πολλοί δρόμοι από τους οποίους θα περάσεις μέχρι να φτάσεις στον προορισμό που θέλεις. Ο θυμός, το μίσος, το άγχος, η αγωνία, η κακία, η ζήλεια, η ντροπή, οι ενοχές, η αδικία, ο φόβος, η θλίψη, η λύπη, ο πόνος, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά ή έχουμε βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας, μας οδηγούν με τον καιρό εκτονώνοντας και ζώντας τα χωρίς να τα καταπιέσουμε σε ψυχική απελευθέρωση και συνάμα στον προορισμό για την ευτυχία.

Ευτυχία είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, να ξέρεις που πας και τι θέλεις, να απολαμβάνεις σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητας , να χαμογελάς ακόμα και αν η ζωή σε έχει γονατίσει, να έχεις ψυχικό σθένος και να λες εγώ επιλέγω την ευτυχία ό,τι και αν γίνει στην ζωή μου και ας μην είναι πάντα εφικτό, εσύ πες το ό,τι πιστεύομε σωματοποιείται και γίνετε πράξει. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας, τις επιθυμίες σας, τα θέλω σας, την τεράστια δύναμη που υπάρχει μέσα σας και παλέψτε ως το τέρμα για την δική σας προσωπική ευτυχία.

Αν ψάχνεις την ευτυχία εκεί έξω δεν θα την βρεις ποτέ, στέψε την προσοχή σου και τα ματιά σου βαθιά μέσα στην ψυχή σου εκεί κρύβετε όλος ο θησαυρός όταν το δεις εσύ να λάμπει μέσα σου θα το δει και ο κόσμος που είναι έξω.

Όπως λέει και ο αγαπημένος μου Jorge Bucay (ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας)

 Όταν βρεις το νόημα της ζωής ,θα ανακαλύψεις και το κλειδί της ευτυχίας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Σεϊτανιδου-Χαρπαντίδου

Ονομάζομαι Έλενα Σείτανιδου-Xαρπαντίδου ασχολούμαι με τον κλάδο της ψυχολογίας ερασιτεχνικά,έχω διαβάσει πολλά βιβλία σε σχέση με την ψυχολογία και το αγαπώ πολύ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;