Ευγνωμοσύνη: η τέχνη της εκτίμησης στη ζωή

Η δύναμη της ευγνωμοσύνης
πηγή εικόνας: Version Daily

Η λέξη ευγνωμοσύνη προέρχεται από τον λατινικό όρο gratus, που μπορεί να μεταφραστεί ως ευγνώμων. Η δύναμη της  ευγνωμοσύνης και η αξία της στη ζωή μας είναι αναντίρρητη. Η ευγνωμοσύνη συνιστά την εκτίμηση της ζωής σου, του παρόντος σου με πιο θετική ματιά. Δεν αποτελεί απλώς ένα συναίσθημα, αλλά έναν τρόπο ζωής.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία και ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης είναι εφικτή, αν και ο σύγχρονος υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής που κυριαρχεί παρεμποδίζει την ανάπτυξή της. Οι συνεχείς επιθυμίες μας να αποκτήσουμε περισσότερα από όσα διαθέτουμε και η καταναλωτική φρενίτιδα που δεσπόζουν μας εμποδίζουν να εκτιμήσουμε αυτά που ήδη έχουμε.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη:

H ευγνωμοσύνη ξεκινά όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε και να εκτιμούμε τα καλά πράγματα στην ζωή μας. Οι θετικές σκέψεις και η καταγραφή των πραγμάτων για τα οποία νιώθουμε ευγνώμονες αποδεικνύονται μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης. Είναι σημαντικό να καταγράφουμε καθημερινά πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και όσα ευχάριστα πράγματα μας συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνουμε να βάζουμε τη σκέψη μας σε μια σωστή σειρά και να εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά γεγονότα και πράγματα.

Ακόμη, είναι ωφέλιμο να αναλογιζόμαστε όλα τα επιτεύγματά μας μέχρι τώρα και να αντλούμε συναισθήματα ευγνωμοσύνης και πληρότητας από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε το κίνητρό μας για να κατακτήσουμε καινούργιους στόχους. Επίσης, είναι σκόπιμο να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως χρήσιμα μαθήματα και εμπειρίες. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ακόμη και για τις αποτυχίες μας και τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο μας, γιατί χάρη σε αυτά εξελιχθήκαμε.

Επιπλέον, ο έλεγχος των σκέψεών μας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ευγνωμοσύνης. Η απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και των παραπόνων βοηθά στην εκτίμηση της τωρινής μας κατάστασης και όσων βιώνουμε τώρα. Η μεμψιμοιρία,τα παράπονα και η μίζερη διάθεση μας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους μας και από μια ικανοποιητική ζωή. Για να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη στη ζωή μας πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε και απολαμβάνουμε. Όπως οι φίλοι, η οικογένειά μας, ένα χόμπι, μια έφεση σε κάτι ή οποιοδήποτε θετικό στοιχείο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εστίαση στα θετικά πράγματα της ζωή μας είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ειδικά σε περιπτώσεις που δοκιμαζόμαστε, ωστόσο με πολλή προσπάθεια είναι εφικτή. Φυσικά, η ευγνωμοσύνη και η επικέντρωση στα θετικά στοιχεία δε συνεπάγεται την εθελοτυφλία και την άγνοια των αδυναμιών μου. Ευγνωμοσύνη σημαίνει αναγνωρίζω ότι δεν υφίσταται η τελειότητα και κανείς δεν μπορεί να την προσεγγίσει. Ευγνωμοσύνη σημαίνει ότι επιλέγω την αισιοδοξία και την θετική θέαση των πραγμάτων, χωρίς όμως να αγνοώ και τα αρνητικά στοιχεία. Η δύναμη της ευγνωμοσύνης είναι υπερβατική και μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία.

Πηγές:

  • 6 τρόποι να καλλιεργήσει την Ευγνωμοσύνη σου ανακτήθηκε από thriveglobal.gr (τελευταία πρόσβαση 03/09/20 στις 22:00)
  • Ευγνωμοσύνη Ένα Ανώτερο Συναίσθημα ανακτήθηκε από iqbeaute.com (τελευταία πρόσβαση 03/09/20 στις 22:00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;