Ευγνωμοσύνη: η αρετή-σύμμαχος στη μάχη με την κατάθλιψη

Σχετική εικόνα

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα εργαλείο που έχουμε πάντα στη διάθεση μας αλλά συχνά παραγκωνίζεται και δεν χρησιμοποιείται όσο θα έπρεπε. Δεν κοστίζει τίποτα, ούτε απαιτεί πολύ χρόνο από εμάς και τα οφέλη είναι τεράστια. Καθημερινά γίνεται πρόοδος από την επιστήμη που μελετά τις επιδράσεις αυτού του ισχυρού εργαλείου καθώς και το πώς αυτό «δουλεύει». Ακόμη, υπάρχουν ολόκληρα πανεπιστημιακά προγράμματα που είναι αφιερωμένα στην κατανόηση της θετικής ψυχολογίας.

Η ευγνωμοσύνη, λοιπόν, δεν είναι μόνο να λες «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ». Σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε όταν καλά πράγματα έρχονται στον δρόμο μας, όταν εκτιμάμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας. Στην πραγματικότητα όμως συνιστά επιλογή και στάση ζωής. Μπορεί ακόμη να επηρεάσει τον εγκέφαλο σε βιολογικό επίπεδο ακριβώς όπως ένα αντικαταθλιπτικό. Ενισχύοντας τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη μας προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας. Σκεπτόμενοι τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, επικεντρώνουμε το μυαλό μας στις θετικές πτυχές της ζωής σας.

Επιλέγοντας την ευγνωμοσύνη, κερδίζεις ευτυχία

Βέβαια, η ζωή συχνά αποδεικνύεται πολύ άδικη και γι’ αυτό νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να είμαστε ευγνώμονες. Παρ’ όλα, αυτά η διαδικασία της αναζήτησης της ευγνωμοσύνης αποτελεί μια μορφή-ένδειξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Βάσει αποτελεσμάτων ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα αυτό επηρεάζει την πυκνότητα των νευρώνων τόσο στον κοιλιακό όσο και στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό. Οι αλλαγές πυκνότητας υποδηλώνουν ότι όσο αυξάνεται η συναισθηματική νοημοσύνη, τόσο πιο αποτελεσματικοί γίνονται οι νευρώνες σε αυτούς τους τομείς. Η υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι απλώς χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να είστε ευγνώμονες. Μάλιστα η ευγνωμοσύνη δεν κάνει μόνο τον εγκέφαλό ευτυχισμένο. Δύναται να δημιουργήσει ένα θετικό κύκλωμα ανατροφοδότησης στις  διαπροσωπικές μας σχέσεις μας, το λεγόμενο feedback.

Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.  Oprah Winfrey

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώσουμε όχι μόνο όταν δίνουμε εμείς, αλλά και όταν μας προσφέρουν οι άλλοι. Η προσφορά βοήθειας και στήριξης, το ενδιαφέρον των γύρω μας, μια καλή κουβέντα σε μια δύσκολη στιγμή, ένα δώρο, η έκφραση αγάπης και εκτίμησης απέναντί στο πρόσωπό μας είναι πολύτιμες πηγές δύναμης και νοήματος στη ζωή μας, που αξίζει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τα βιώσει συναισθηματικά και σωματικά και να αντλήσει δυνάμεις από αυτά.

Σχετικά με την ευγνωμοσύνη: https://www.ithacachiropracticcenter.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;