Εξαρτησιακή Διαταραχή Προσωπικότητας

εξαρτησιακή διαταραχή

Μια ακόμα διαταραχή προσωπικότητας που συμπεριλαμβάνεται στο DSM-IV-TR είναι η Εξαρτησιακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους και η έλλειψη αυτό- πεποίθησης. Το άτομο βασίζεται υπερβολικά στους άλλους και έχει ανάγκη να παίρνουν αυτοί την ευθύνη για σημαντικά θέματα που το αφορούν. Δεν αισθάνεται άνετα όταν είναι μόνο του ενώ  δε μπορεί να κάνει πράγματα γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση και πίστη ότι θα τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια των άλλων. Θεωρεί τον εαυτό του αδύναμο και στρέφεται στους άλλους  για φροντίδα και υποστήριξη. Όταν χρειάζεται να πάρει κάποια απόφαση αναζητά καθοδήγηση και συμβουλές  σε υπερβολικό βαθμό. Νιώθει έντονο φόβο όταν πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του και ανησυχεί μήπως χάσει την υποστήριξη των άλλων σε σημείο που αποφεύγει να διαφωνεί μαζί τους για να μην τους δυσαρεστήσει. Συχνά, για να διασφαλίσει την αποδοχή τους, κάνει πράγματα που του είναι δυσάρεστα και παραμελεί τις δικές του ανάγκες για χάρη τους.

Όταν μια στενή σχέση του σχέση τελειώσει αναζητά εναγωνίως μια νέα σχέση για να καλύψει το κενό και να εξασφαλίσει τη στήριξη και τη φροντίδα που έχει ανάγκη. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο παθητικοί όσο τους παρουσιάζει το διαγνωστικό εγχειρίδιο. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοί να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσουν μια στενή σχέση. Μπορούν να επιτύχουν αυτό  το σκοπό υιοθετώντας μια παθητική και υποχωρητική στάση απέναντι στους άλλους αλλά μπορούν να προβούν και σε πιο ενεργητικές δράσεις.

Κάποιοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η  Εξαρτησιακή Διαταραχή Προσωπικότητας ίσως είναι αποτέλεσμα υπερπροστατευτικού και αυταρχικού τρόπου ανατροφής του παιδιού που το εμπόδισε να αναπτύξει την αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι αυτή η διαταραχή ίσως σχετίζεται με δυσκολίες στην «προσκόλληση».

Advertisement

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

Kring, A. M.,  Davison, G. C.,  Neale, J. M., &  Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG