Εθελοντισμός: τα οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

Εθελοντισμός
Πηγή εικόνας: www.ymcacolumbus.org

 

Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στη μη αμειβόμενη δραστηριότητα όπου κάποιος παρέχει τον χρόνο, τις γνώσεις και τις ικανότητες του με σκοπό να βοηθήσει τη κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πολιτών που προσφέρει εθελοντική εργασία, ανά τον κόσμο, έχει αυξηθεί. Άτομα όλων των ηλικιών διαθέτουν τον χρόνο τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε πολλούς τομείς. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχει ο καθένας, μπορεί να παρέχει βοήθεια σε παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με αναπηρίες ή σε ζώα. Το άτομο που κάνει εθελοντισμό προσφέρει τη βοήθεια του σε έναν οργανισμό αλλά παράλληλα αποκτά εμπειρία και ενισχύει τις δεξιότητες του.

 

Ποια είναι τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του εθελοντισμού:

  1. Bελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθουμε σε επαφή με άτομα που μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Διευρύνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο, αυξάνουμε τις αλληλεπιδράσεις μας και δημιουργούμε φιλίες με ανθρώπους που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Βοηθάει στη ψυχική ευημερία

Μέσω της κοινωνικής επαφής και της βοήθειας, μειώνεται το άγχος, ο θυμός και η θλίψη. Βελτιώνεται η διάθεση και ενισχύεται το συναίσθημα της χαράς. Επιπλέον, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση του σκοπού.

  1. Προάγει τη σωματική υγεία

Η παροχή βοήθειας συμβάλλει στη καλύτερη σωματική υγεία, λόγω της μείωσης του στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου, περιορίζεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

  1. Αυξάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η ανάληψη καθηκόντων σε μια εθελοντική εργασία, μπορεί να απαιτεί την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, αυξάνεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ενδυναμώνεται η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

  1. Προσφέρει θετικά συναισθήματα

Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντα μας. Προσφέροντας βοήθεια κάνοντας κάτι που μας ευχαριστεί, ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας και μεταφέρουμε στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα την ενέργεια που λαμβάνουμε από αυτή τη πράξη.

  1. Προωθεί τη καριέρα

Η εθελοντισμός βοηθάει στο να αναπτυχθούν δεξιότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις για έναν νέο τομέα που μας ενδιαφέρει ή να αυξήσουμε την ήδη υπάρχουσα εμπειρία μας. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε σε ομαδικό επίπεδο και να εξασκηθούμε στη διαχείριση εργασιών, στην οργάνωση και στον προγραμματισμό έργων.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει εθελοντισμό:

Υπάρχουν πολλές δομές που θα μπορούσε κάποιος να απασχοληθεί εθελοντικά. Ένα πρώτο βήμα, είναι να αναρωτηθείτε που πραγματικά θα απολαμβάνατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε οργανισμούς που σας ενδιαφέρουν και να δείτε εάν αναζητούν εθελοντές. Πριν προχωρήσετε και δεσμευτείτε, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, όπως πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνετε εβδομαδιαίως, ποια θα είναι τα καθήκοντα σας και εάν παρέχεται εκπαίδευση. Η επιλογή μιας εθελοντικής εργασίας σε έναν τομέα που πραγματικά σας ενδιαφέρει, θα σας γεμίσει χαρά και ενθουσιασμό, επομένως είναι πολύ σημαντικό, να βρείτε κάτι που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα σας.

Πηγή:

  • Fritz, J. (2021). 15 Unexpected Benefits of Volunteering That Will Inspire You.
  • Ανακτήθηκε από www.thebalancesmb.com. (τελευταία πρόσβαση 22.02.2021).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Μαμακάκη

Κλινική Ψυχολόγος Msc

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;