Εσωτερική ισορροπία: πώς επιτυγχάνεται;

Εσωτερική ισορροπία: Πώς επιτυγχάνεται;
πηγή εικόνας: Flowmagazine

Η εσωτερική ισορροπία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κατοχύρωση της υγείας του ατόμου και η επίτευξή της απαιτεί μια διαρκή προσπάθεια. Η ψυχική ισορροπία αποτελεί όρο συνώνυμο με την ψυχική υγεία και θεωρείται ως μια κατάσταση ευεξίας που προκύπτει από την απελευθέρωση του μυαλού από τις αρνητικές τάσεις και την συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων του. Αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία οι σκέψεις μας συμβάλλουν στην προσωπική μας ευεξία και μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις και ήρεμοι, ώστε να αξιοποιήσουμε επαρκώς το δυναμικό μας. Η επίτευξη της ψυχικής ισορροπίας δεν συνιστά την αποβολή όλων των αρνητικών σκέψεών μας, καθώς αυτό είναι ανέφικτο εφόσον η ζωή επιφυλάσσει συνεχείς αλλαγές, δυσκολίες και προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, η ψυχική ισορροπία προάγει την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στις δυσκολίες. Να μην κατακλυζόμαστε ή κλονιζόμαστε από όσα μας συμβαίνουν και να δρούμε λειτουργικά στη ζωή μας.

Εσωτερική ισορροπία: Πώς επιτυγχάνεται;

  1. Αυτογνωσία

Ένας ακρογωνιαίος λίθος για την απόκτηση ψυχικής ισορροπίας είναι η γνώση του εαυτού, η ανακάλυψη και ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων μας και των αδυναμιών μας.Η εσωτερική αναζήτηση αποσκοπεί στην αποδοχή και και την κατανόηση εαυτού μας. Η αυτογνωσία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αυτοαποδοχή και την οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό. Ένα άτομο που γνωρίζει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, διαθέτει αυτοπεποίθηση και επιδιώκει την εξασφάλιση της ισορροπίας. Η αυτογνωσία προσφέρει την συνειδητοποίηση των ψυχικών αναγκών μας και την ενίσχυση της σταθερότητας και σιγουριάς που νιώθουμε.

       2. Διαλογισμός

Ένας τρόπος ενίσχυσης τς ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας είναι η ενασχόληση με τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός επιφέρει πολλαπλά οφέλη και αποτελεί μια μορφή επικοινωνίας με τον εαυτό μας. Μέσα από τον διαλογισμό μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας και να συγκεντρωνόμαστε πνευματικά σε συγκεκριμένες σκέψεις. Ο διαλογισμός συνιστά αστείρευτη πηγή βαθιάς γαλήνης, ηρεμίας και ισορροπίας.

       3. Αποβολή της τοξικότητας και εσωτερική ισορροπία

Καίριο ρόλο για την διατήρηση της εσωτερικής μας ισορροπίας διαδραματίζει η αποσύνδεση από οτιδήποτε τοξικό υπάρχει στη ζωή μας. Η αποβολή των τοξικών ανθρώπων, των κακών συνηθειών και των τοξικών σκέψεων ή καταστάσεων από τη ζωή μας. Η απομάκρυνση ανούσιων και επιφανειακών σχέσεων και επαφών που δε μας γεμίζουν εσωτερικά και δε μας βοηθούν να εξελιχτούμε σαν άνθρωποι κρίνεται απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

      4. Φροντίδα της σωματικής υγείας

Η φροντίδα της σωματικής μας υγείας είναι απαραίτητη για την διατήρηση της εσωτερικής ψυχικής μας ισορροπίας. Η άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα ευεξίας  και συμβάλλει στην εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας. Ακόμα, η άσκηση παράγει ενδορφίνες οι οποίες μας χαρίζουν ένα αίσθημα ευεξίας και ευημερίας. Επίσης, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα και κατά επέκταση ένα υγιές μυαλό. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος δρα ευεργετικά στο σώμα μας και στην προαγωγή της ψυχικής μας υγείας.   

      5. Χαλάρωση και χρόνος με τον εαυτό

Προκειμένου να ενδυναμώσουμε την εσωτερική μας ισορροπία είναι ωφέλιμο να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και να αποφορτιζόμαστε από την καθημερινότητα. Η ενασχόληση με τον εαυτό μας συμβάλλει στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησής μας και των δυνάμεών μας. Με αυτόν τον τρόπο αξιολογούμε και επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας, τις σκέψεις μας και τον εαυτό μας. Ο χρόνος με τον εαυτό μας βοηθά στο να επανακτήσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά που έχουν αξία.

 

Πηγές:

  • https://boro.gr/37088/aples-kathhmerines-prakseis-gia-kalh-psyxikh-ygeia-kai-aytoektimhsh/
  • https://www.2happy.gr/blog/7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82/
  • https://exploringyourmind.com/how-to-reach-a-psychological-balance/
  • https://www.bloodandmilk.com/10-ways-to-find-emotional-and-mental-balance-in-2020/
  • https://psychopedia.gr/psychiki-isorropia-ke-pos-epitygchanete/
  • https://www.marieclaire.gr/art-lifestyle/body-mind/7-tips-gia-esoteriki-isorropia/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;