Έρωτας: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου και γιατί ο έρωτας “περνάει” με τα χρόνια;

έρωτας

Ο έρωτας είναι ένα έντονο συναίσθημα για τον άνθρωπο. Συνδέεται με αισθήματα διέγερσης και ευχαρίστησης όταν το αντικείμενο του έρωτα είναι παρόν, αλλά και στεναχώριας και απόγνωσης, όταν αυτό απουσιάζει ή κινδυνεύει να χαθεί. Είναι περιττό να πούμε εδώ πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για τους ανθρώπους-όλοι είμαστε λίγο πολύ ενήμεροι αυτού του γεγονότος.

Γιατί όμως ο έρωτας είναι τόσο σημαντικός;

Από άποψη νευροψυχολογίας, η παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η φαινυλεθυλαμίνη είναι αυτή που προκαλεί την διέγερση και την έλξη σε έναν ερωτευμένο. Οι ουσίες αυτές είναι αμφιταμινοειδείς, δηλαδή προκαλούν φυσική εφορία και έξαψη δρώντας διεγερτικά.

Ένας ερωτευμένος είναι ικανός να βιώσει έντονο συναίσθημα, ακόμη και σωματικά συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, αντικτρίζοντας και μόνο τον σύντροφό του από απόσταση ή διαβάζοντας ένα μήνυμα που αυτός του έχει στείλει στο κινητό. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου ηλεκτρίζεται από την ύπαρξη του συντρόφου του.

Ο έρωτας όμως συνδέεται και με αισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσκόλληση σε έναν/μια σύντροφο προκαλεί την έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Η ενδορφίνη είναι φυσική αναλγητική και χαλαρωτική ουσία.

Η έξαψη και η ηρεμία παρακολουθούνται και στην σεξουαλική πράξη καθαυτή, όπου η δεύτερη ακολουθεί την πρώτη. Με εξαίρεση τους νευροδιαβιβαστές που περιγράψαμε, κατά την σεξουαλική πράξη παράγεται επίσης από την υπόφυση η οξυτοκίνη, που είναι υπεύθυνη για την σύσπαση των μυών και την ευαισθησία των νεύρων. Έπειτα επέρχεται η ηρεμία και η ικανοποίηση.

Πώς εξηγούμε την φθορά του έρωτα στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Οι έρευνες υποστηρίζουν πως οι φυσικές αμφεταμίνες-νευροδιαβιβαστές του έρωτα αρχίζουν να μειώνονται ύστερα από δύο με τρία χρόνια περίπου. Έτσι, στις μακροχρόνιες σχέσεις οι σύντροφοι δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι όπως στην αρχή της σχέσης τους. Το σεξουαλικό ενδιαφέρον επίσης μπορεί να μειωθεί γι’ αυτόν τον λόγο. Η εξελικτική υπόθεση εδώ είναι πως αυτές οι ουσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγή και η βασική φροντίδα των απογόνων. Έπειτα, η παραγωγή τους μειώνεται. Φυσικά οι σύντροφοι εξακολουθούν να δένονται για λόγους συντροφικότητας, στήριξης, κοινών ενδιαφερόντων, παρ’ όλη την μείωση της σεξουαλικής έλξης.

Advertisement

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Advertisement

Κωσταρίδου-Ευκλείδη, Α. (2012). ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Εκδόσεις: Πεδίο.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG