Έρωτας: Ποιοι δεν μπορούν να τον βιώσουν

έρωτας
 Πηγή εικόνας: theguardian.com

Γιατί κάποιοι δε βιώνουν τον έρωτα;

Έρωτας: μια έννοια με πολλές προσεγγίσεις κι ερμηνείες. Πολλά συναισθήματα μοιάζουν με αυτόν μα πότε κάποιος είναι ερωτευμένος: Αφορά μια μερίδα μόνο του κόσμου; Μπορούν όλοι να ερωτευτούν; Πότε κάποιος δεν μπορεί να βιώσει τον έρωτα; Τα τελευταία χρόνια η έννοια του έρωτα άλλοτε χλευάζεται και άλλοτε γίνεται δύσκολα αποδεκτή στο τεχνοκρατικό πνεύμα που έχει κυριαρχήσει. Μερικοί από τους συχνότερους λόγους απόρριψής του έρωτα στη σύγχρονη εποχή ακολουθούν.

Τραυματικές εμπειρίες – συναισθήματα και έρωτας

  • Δοτικότητα. Οι μη δοτικοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να δίνουν αλλά επιλέγουν μόνο να παίρνουν. Η δοτικότητα δεν αφορά μόνο υλικά αγαθά αλλά κυρίως συναισθήματα και πράξεις αλτρουισμού. Όποιος αδυνατεί να δώσει ένα κομμάτι του εαυτού του, απλώς δεν ερωτεύεται.
  • Τραυματικές εμπειρίες. Μετά από μια ψυχοφθόρα διαδικασία αποχωρισμού ή έπειτα από περιπτώσεις που πλήγωσαν βαθύτατα, οι άνθρωποι δεν παραδίνονται στον έρωτα. Τείνουν λοιπόν να δομούν μηχανισμούς άμυνας, ώστε να μην  ζήσουν εκ νέου όλη την συναισθηματική ταλαιπωρία του χωρισμού. Επιλέγουν συνεπώς να διακόπτουν συνειδητά ό,τι πάει να τους εμπλέξει συναισθηματικά.
  • Αίσθημα ανωτερότητας. Πολλοί πιστεύουν πως κανείς δεν είναι αντάξιός τους και συχνά παγιδεύονται σε μια ναρκισσιστική θεωρία πως οι υπόλοιποι υστερούν και δεν αξίζουν την προσοχή τους. Έτσι συμπεριφέρονται εγωκεντρικά και προσπαθούν να λειτουργούν με τρόπο ψυχρό και υπολογιστικό ζυγίζοντας τα οφέλη μιας πιθανής σχέσης.
  • Προβλήματα αυτοέκφρασης. Θεωρητικά αυτά τα άτομα νιώθουν συναισθήματα μεγάλης έντασης μα τα κρατούν καταπιεσμένα. Απόρροια αυτής της στάσης είναι μην γίνεται αντιληπτό από τον σύντροφό τους και οι ίδιοι να συνειδητοποιούν μετά την λήξη της σχέσης την αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων τους. Η συγκεκριμένη τάση μπορεί να πηγάζει από ποικίλους παράγοντες. Η εξωτερίκευση του συναισθήματος είναι άλλωστε μια διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ηλικία.
  • Έρωτας για άλλο πρόσωπο. Κάποιος μπορεί να βιώνει τον έρωτα, ακόμα και χωρίς ανταπόκριση, για κάποιο άλλο άτομο. Έτσι πρακτικά μπορεί να ερωτευτεί αλλά εμμονικά επιμένει σε μία ιστορία χωρίς να δίνει ευκαιρίες σε νέες γνωριμίες.

Οικογενειακό περιβάλλον και ψυχοπαθολογικά αίτια

  • Ρεαλισμός. Στην εποχή που ο ρομαντισμός για πολλούς είναι μια παρωχημένη ιδέα το  ψυχρά υπολογιστικό πνεύμα έχει κατακλύσει τις ζωές όλων. Σε αυτή τη λογική πολλοί υψώνουν τα τείχη τους στον έρωτα υπό τον φόβο αλλοίωσης των επιχειρηματικών πλάνων και σχεδιασμών τους.
  • Οικογενειακό περιβάλλον. Περιπτώσεις ανθρώπων που γαλουχήθηκαν σε οικογενειακό περιβάλλον χωρίς αγάπη και απαξιώνουν τη συμβολή του έρωτα σε μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη ζωή. Είτε το πιστεύουν πραγματικά είτε υποκρίνονται αποθαρρύνουν τον εαυτό τους και παραιτούνται από τη διαδικασία του έρωτα.
  • Ψυχοπαθολογικά αίτια. Ιδιαίτερες περιπτώσεις που σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν άλλες προτεραιότητες ή παρουσιάζουν αδυναμία συναισθηματικής εμπλοκής.

Όποια κι αν είναι ενδεχομένως τα αίτια αδυναμίας ενός ανθρώπου να ερωτευτεί, είναι φυσικά αναστρέψιμα. Αρκεί κάποιος να έχει αυτεπίγνωση και να μπορεί να αφεθεί στα συναισθήματά του. Πρόκειται για ένα ισχυρό συναίσθημα που αξίζει να νιώσει κάποιος  ή έστω να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του να το βιώσει. Εκτός από τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα του, αναντίρρητα δημιουργεί και πολλά θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορμόνες της χαράς εκκρίνονται στη διάρκειά του κι ευεργετικά αποτελέσματα κάνουν την εμφάνισή τους. Όσοι λοιπόν έχετε απορριπτική στάση ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε να τολμήσετε να αφεθείτε στα χέρια του θεού της μυθολογίας, του Έρωτα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τσαμπάζη

Φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και σχολική ψυχολόγος . Αυτοδημιούργητη, δραστήρια και φύσει αισιόδοξη με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και το διάβασμα. Διευθύντρια σπουδών του φροντιστηρίου Γνωθι Σαυτόν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;