Επιλογή συντρόφου: Καθορίζεται από την παιδική ηλικία

επιλογή συντρόφου
πηγή εικόνας: freepik.com

 

 Η επιλογή συντρόφου δεν αποτελεί καθαρά αποτέλεσμα ερωτικής έλξης  αλλά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό  από την παιδική μας  ηλικία. Η αλήθεια που περιβάλλει τους ανθρώπους, όσους έχουν την γνώση του καθημερινού υπαρξιακού μας θανάτου, είναι ότι ο άνθρωπος βαδίζοντας προς το τέλος της ζωής του χρειάζεται έναν σύντροφο με τον οποίο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία αλλά και να  γευτούν τις χαρές της ζωής. Όσο και να μας προβληματίζει, ίσως και να μην είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο πιστεύουμε. Οι επιλογές του συντρόφου  μπορούν να καθοριστούν υποσυνείδητα από την αντιμετώπιση και την καθοδήγηση που έλαβε από τους γονείς του στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξής του.

Οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας καθορίζουν το σενάριο της ζωής μας 

Για όσους έχουν αντοχές: Ψάξτε τις παιδικές σας εμπειρίες και τα τωρινά σας ψυχικά προβλήματα, θα αποκαλυφθούν και εάν το επιθυμείτε, θα λυθούν, όπως υποστηρίζει ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Ματθαίος Γιωσαφάτ. Όχι, δεν θα  ξεχαστούν, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν  με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία. Όλες οι παιδικές μας εμπειρίες μπορούν να μας διδάξουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις σημερινές μας πράξεις.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επιλογή του συντρόφου

Πίσω από την  εικόνα του συντρόφου που ψάχνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβονται τρία βασικά χαρακτηριστικά: η ασυνείδητη, αυτή που έχει σχηματιστεί στην παιδική ηλικία και η εξιδανικευμένη. Είναι στην ουσία το σύνολο της εικόνα της μητέρας και του πατέρα που λάβαμε όταν ήμασταν παιδιά. Όσο πιο δυστυχισμένη, συναισθηματικά κενή και αδιάφορη ήταν η μεταξύ σχέση των γονιών ενός παιδιού τόσο πιο εξιδανικευμένη θα είναι η αναζήτηση ενός έρωτα.  Έχω δηλαδή ασυνείδητα τη ανάγκη να αναζητήσω την ασφάλεια, την αγάπη, τη στοργή και κυρίως της αποδοχή που δεν έλαβα από τους γονείς μου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορώ να βρω κάποιον να ταιριάξω»

Είναι η πιο συχνή απογοήτευση των σύγχρονων ανθρώπων όταν καλούνται να απολογηθούν σε κάποιον κοντινό τους άνθρωπο ή σε έναν ψυχολόγο για την λανθασμένη επιλογή συντρόφου. Αυτό συμβαίνει γιατί ψάχνουν κάτι το εξιδανικευμένο στον υποψήφιο σύντροφο. Είναι αυτός που θα  έρθει και θα τα ανατρέψει όλα. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί ψάχνουν την μαμά ή τον μπαμπά που είχαν αλλά γιατί ψάχνουν τον μπαμπά και την μαμά που θα ήθελαν να έχουν. Αναζητούν αυτήν την αίσθηση της ασφάλειας η οποία θα τους παρακινήσει να αναδείξουν όλο και περισσότερα αληθινά στοιχεία του εαυτού τους (αληθινά με όλες τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές) με κύριο στόχο να γίνουν αποδεκτοί για αυτό που προσπαθούν να ανακαλύψουν ότι είναι.
    
 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τζουλιάνα Ντότσι- Ντελεϊ

Ονομάζομαι Τζουλιάνα Ντότσι- Ντέλεϊ. Γεννήθηκα στην Αλβανία και σε ηλικία 4 ετών γνώρισα την Ελλάδα. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Παρά τις σπουδές μου δεν ξέχασα τις μεγάλες μου αγάπες : τη συγγραφή και τη τέχνη. Η συγγραφή με ώθησε στο να γράψω δύο ποιητικές συλλογές " Το πορτραίτο της ποίησης" και το " Εγώ ειμί τό προσωπείον" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος. Η τέχνη από την άλλη με ώθησε να αποκτήσω τη σπουδαία ευκαιρία να εργαστώ έως σήμερα ως δασκάλα ζωγραφικής σε παιδιά Δημοτικού στο τμήμα "Εργαστήρι Σκίτσου και Ζωγραφικής" σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;