Athens
19°
broken clouds
Υγρασία: 94%
Άνεμος: 3m/s Ν-ΝΔ
Ανώτερη 22 • Κατώτερη 21
Weather from OpenWeatherMap

Επιληψία: Τύποι, Θεραπεία & Πρόγνωση

επιληψία

Η επιληψία είναι μια χρόνια εγκεφαλική πάθηση, η οποία οφείλεται σε υπερβολική εκφόρτιση των εγκεφαλικών νευρώνων. Η παθολογική αυτή εκφόρτιση οδηγεί στις λεγόμενες επιληπτικές κρίσεις. Τα ακριβή αίτια της επιληψίας δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά και μάλιστα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Στα παιδιά η επιληψία προκαλείται από εγκεφαλικές βλάβες κατά την γέννηση, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ανοξία (στέρηση του οξυγόνου), λοίμωξη ή τραυματισμό. Στους ενήλικες άνω των 60 ετών η επιληψία ενδέχεται να οφείλεται σε όγκους, εκφυλιστικές ή αγγειακές νόσους (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλίτιδα, θρόμβωση, ισχαιμία). Η επιληψία επίσης προκαλείται από εγκεφαλικά τραύματα. Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση επιληψίας ανάμεσα σε αυτά τα δύο ηλικιακά όρια είναι σπάνια. Τα περισσότερα περιστατικά επιληψίας εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και η συχνότητα αυξάνεται ξανά στην τρίτη ηλικία.

Τύποι επιληψίας

Η επιληψία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τον εντοπισμό της στον εγκέφαλο και τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς. Υπάρχει η γενικευμένη επιληψία, όπου εμφανίζεται διάχυτη υπερδιεργεσιμότητα της κυτταρικής μεμβράνης των εγκεφαλικών νευρώνων και παθολογική εκφόρτιση αυτών. Επίσης υπάρχουν εστιασμένες επιληψίες, όπου η παθολογική εκφόρτιση των νευρώνων ξεκινά σε μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή και παραμένει εκεί χωρίς να εξαπλώνεται.

Γενικευμένη επιληψία 

Αυτός ο τύπος επιληψίας χωρίζεται τώρα σε δύο μορφές. Αρχικά υπάρχει η τονικοκλονική επιληψία, όπου λαμβάνουν μέρος τονικές συσπάσεις πολλών μυών (τονική φάση). Για παράδειγμα, η ράχη των ασθενών μπορεί να πάρει σχήμα τόξου. Ύστερα από την τονική φάση, που διαρκεί περίπου 10 με 20 δευτερόλεπτα, οι ασθενείς εισέρχονται στην κλονική φάση, όπου οι μυς χαλαρώνουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσπώνται επαναλαμβανόμενα. Η κλονική φάση έχει διάρκεια 30-60 δευτερόλεπτα. Έπειτα από αυτά συχνά ακολουθεί ύπνος. Η συνολική έκταση της τονικοκλονικής επιληψίας είναι από 1 ως 5 λεπτά.

Ο δεύτερος τύπος της γενικευμένης επιληψίας είναι η αφαιρετική επιληψία. Εδώ τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Ο ασθενής βιώνει συχνά διαστήματα απρόβλεπτης απώλειας της συγκέντρωσης και της συνείδησης -εξού και η ονομασία αυτού του τύπου-. Αυτά τα διαστήματα ονομάζονται αύρα. Φυσικά, καθώς εμφανίζεται απώλεια της συνείδησης, τα άτομα δεν έχουν επίγνωση ότι η κρίση λαμβάνει μέρος. Αυτές οι κρίσεις είναι συνηθέστερες στα παιδιά. Μερικά παιδιά που εμφανίζουν τον συγκεκριμένο τύπο επιληψίας αργότερα παρουσιάζουν και τον τονικοκλονικό τύπο.

Εστιακές επιληψίες 

Οι εστιακές επιληψίες εμφανίζονται συχνότερα στους ενήλικες και αφορούν περίπου το 65% των επιληψιών. Χωρίζονται σε απλές και σύνθετες εστιακές κρίσεις, με τις τελευταίες να είναι εμφανίζονται συχνότερα. Τα συμπτώματα στις απλές εστιακές κρίσεις ποικίλλουν ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου όπου εντοπίζεται η κρίση. Λόγου χάρη, αν η εστία της κρίσης βρίσκεται στον σωματοαισθητηριακό φλοιό παρουσιάζονται μουδιάσματα και τσιμπήματα στα άκρα ή σε τμήματα του προσώπου, όπως τα χείλη. Αντίθετα, αν για παράδειγμα η εστία της κρίσης βρίσκεται στον ραβδωτό φλοιό ο ασθενής μπορεί να βλέπει λάμψεις ή σκοτεινά σημεία στο οπτικό του πεδίο.

Στις σύνθετες εστιακές κρίσεις, τώρα, συχνά εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό σημάδι, η λεγόμενη αύρα. Η αύρα μπορεί να είναι ένα έντονος φόβος ή μια τάση προς κένωση ή ούρηση. Στην αύρα εμφανίζονται συχνά κινήσεις των χειλών, μασητικές κινήσεις και κινήσεις κατάποσης. Επίσης ενδέχεται η στάση του σώματος να μην είναι φυσιολογική. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά και ο ασθενής εδώ χάνει την ενημερότητά του για όσα συμβαίνουν και δεν αποθηκεύει στην μνήμη του το γεγονός. Ύστερα από αυτό το άτομο μπορεί να βρίσκεται σε αποπροσανατολισμό και να είναι ανίκανο να εστιάσει κάπου την προσοχή του. Η αιτιολογία αυτού του τύπου επιληψίας δεν είναι γνωστή.

επιληψία

Άλλα γνωστικά ελλείμματα

Καθότι η επιληψία προκαλείται από παθολογική εκφόρτιση των εγκεφαλικών νευρώνων, δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως επιπλέον γνωστικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας αυτής. Ο όρος παροδική γνωστική διαταραχή χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα για να περιγράψει ακριβώς τις διαταραχές αυτές, οι οποίες εμφανίζονται στο 50% των ασθενών. Ο τύπος της διαταραχής εξαρτάται από το τμήμα του εγκεφάλου όπου εντοπίζεται η εστία της κρίσης. Επιγραμματικά μπορεί να εμφανιστούν:

διαταραχές της μνήμης

διαταραχές στην μάθηση νέων λεκτικών πληροφοριών

διαταραχές στην μάθηση νέων χωρικών πληροφοριών

διαταραχές στην ανάγνωση και την γραφή

Θεραπεία

Συχνά για την αντιμετώπιση της επιληψίας χορηγούνται αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία επιλέγονται ανάλογα με το είδος της κρίσης και την ηλικία του ασθενούς. Σε περίπτωση που το άτομο δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακοθεραπεία, τότε ενδέχεται να συστηθεί χειρουργική αφαίρεση επιληπτογενών ινών. Η πρόγνωση, τώρα, των περισσότερων τύπων επιληψίας είναι καλή. Στην εφηβεία οι περισσότερες μορφές επιληψίας υποχωρούν κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Τέλος, οι κρίσεις επιληψίας συχνά εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ύστερα από την χρόνια χορήγηση φαρμάκων.

Βιβλιογραφία:

Martin, G. N. (2006). ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: εγκέφαλος και συμπεριφορά. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Κοσμίδου, Μ (2008). Κλινική Νευροψυχολογική εκτίμηση. Αθήνα: Επιστημονικές Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, 2008.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Ένθερμη υποστηρίκτρια της προσωποκεντρικής προσέγγισης της ψυχολογίας, με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG