Επικοινωνιακές δεξιότητες: πόσο σημαντικές είναι τελικά

επικοινωνιακές δεξιότητες
πηγή εικόνας: unsplash.com

Η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας, κατά την οποία εκφράζουμε τις χαρές, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Λίγο έως πολύ, όλοι μπορούμε να μεταδώσουμε αυτά τα συναισθήματα στο συνομιλητή μας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα εκλάβει με τον τρόπο και στο βαθμό που εμείς επιθυμούμε και υποθέτουμε ότι θα το κάνει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η ανάπτυξη κάποιων βασικών δεξιοτήτων, γνωστές ως επικοινωνιακές δεξιότητες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά στον τρόπο που προβάλλουμε τα όσα λέμε σε κάποιον, προσδίδοντας, έτσι, περισσότερη σημασία και ισχύ στα λόγια μας.

Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι η ενεργητική ακρόαση, η σαφήνεια, η μη λεκτική επικοινωνία (γλώσσα του σώματος, π.χ. οπτική επαφή, τονικότητα της φωνής). Άλλες επικοινωνιακές δεξιότητες είναι η αυτοπεποίθηση, η ενσυναίσθηση, η ευρύτητα πνεύματος, η αφήγηση ιστοριών και το να λαμβάνεις και να δίνεις ανατροφοδότηση (εποικοδομητική κριτική). Έχει ιδιαίτερη αξία αυτές οι δεξιότητες να γίνουν κτήμα όλων μας, καθώς δεν αποτελούν προνόμιο μόνο ορισμένων επαγγελματιών (π.χ. δασκάλων ή δικηγόρων).

Γιατί είναι σημαντικές οι επικοινωνιακές δεξιότητες;

Αυτές οι δεξιότητες παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλές πτυχές της ζωής μας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Καταρχάς, όταν εκφραζόμαστε σε άτομα του φιλικού και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, γινόμαστε αυτομάτως πιο κατανοητοί και σαφείς. Για παράδειγμα, αν διαθέτουμε σαφήνεια και μεταδίδουμε το μήνυμά μας με αυτοπεποίθηση, οι άλλοι το αντιλαμβάνονται αυτό και το παίρνουν στα σοβαρά. Αυτό, ειδικά, όταν το εκφράζουμε σε μία καινούρια γνωριμία, το άλλο άτομο συνειδητοποιεί ότι μιλάει με κάποιον που είναι σταθερός στις απόψεις του. Έτσι, αυτομάτως ανεβαίνει η κοινωνική μας αξία.

Επίσης, χάρη σε αυτές τις δεξιότητες μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους. Όταν, π.χ., κατέχουμε ενσυναίσθηση έχουμε τη δυνατότητα να μπαίνουμε στη θέση των υπολοίπων, κατανοώντας τις καταστάσεις και από τη δική τους οπτική γωνία. Αυτό μπορεί να αποβεί πολύ θετικό, γιατί δείχνουμε ότι τους κατανοούμε και τους αποδεχόμαστε. Πόσες φιλίες, σχέσεις κλπ. άραγε θα είχαν σωθεί αν δεν απουσίαζε αυτό το απλό, αλλά σημαντικό συστατικό στοιχείο;

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, ακόμη, διασφαλίζουν υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίες στο εργασιακό περιβάλλον. Έστω ότι κάποιος είναι διευθυντικό στέλεχος μίας επιχείρησης. Η θέση του “απαιτεί” να διαθέτει έναν τρόπο συμπεριφοράς και μία επικοινωνία που θα εκπέμπει ηγεσία και το σεβασμό των υπαλλήλων προς τον ίδιο. Η συνεργατικότητα των εργαζομένων σε μία εταιρία είναι καίριας σημασίας για την επιτυχημένη πορεία της. Επομένως, ο μάνατζερ έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη διασφάλισή της. Παραμένοντας στο επαγγελματικό πλαίσιο, αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για εύρεση εργασίας. Συγκεκριμένα, στις έρευνες εργοδοτών οι επικοινωνιακές δεξιότητες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες δεξιότητες που οι εταιρίες αναζητούν στους υποψήφιους υπαλλήλους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι, ενώ η κατοχή πτυχίων είναι σημαντική, άλλο τόσο και παραπάνω σημαντικός είναι ο γενικότερος τρόπος επικοινωνίας του νέου εργαζομένου, λεκτικός και μη λεκτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόποι βελτίωσης επικοινωνιακών δεξιοτήτων:

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν με τη συνεχή εξάσκηση και να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο, το οποίο με τον καιρό όλο και περισσότερο θα αυξάνεται. Πρώτα απ’ όλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την προσοχή μας την ώρα που μας μιλάει κάποιος. Η ενεργητική ακρόαση μπορεί να έχει θετική επίδραση και ο συνομιλητής μας το αντιλαμβάνεται στην πορεία της συζήτησης. Έτσι, του δίνεται το έναυσμα και αυτός -με τη σειρά του- να συγκεντρωθεί στα λεγόμενά μας, το οποίο συμβαίνει με το να διατηρούμε οπτική επαφή μαζί του. Ένας άλλος τρόπος είναι να εκφραζόμαστε με περιεκτικότητα. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Τα λίγα και ουσιώδη λόγια αρκούν για να περάσουμε το μήνυμά μας στον άλλο άνθρωπο. Αντιθέτως, οι φλυαρίες και ο συνεχής μονόλογος τον οδηγούν στην επιθυμία να αποχωρήσει από την κουβέντα.

Εξίσου βοηθητικό είναι ο τόνος και η ένταση της φωνής να συμβαδίζει με τα λεγόμενά μας. Σε αυτή τη φάση είναι ωφέλιμο να σκεφτούμε τί συναίσθημα θέλουμε να προβάλλουμε στο συνομιλητή μας. Ας υποθέσουμε ότι νιώθουμε χαρούμενοι με κάποιο γεγονός που μας συνέβη. Έχει σημασία να το εκφράσουμε με ελαφρώς υψηλότερη τονικότητα και ένταση. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνεται το ενδιαφέρον -που ενδεχομένως να υπήρχε- του συνομιλητή μας για αυτό. Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός -μα όχι τόσο οφθαλμοφανής- τρόπος βελτίωσης των επικοινωνιακών μας δεξιοτήτων είναι να ζητήσουμε ανατροφοδότηση από τον άλλον αν το μήνυμά μας λήφθηκε με ακρίβεια. Ως εκ τούτου, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε αν ο τρόπος έκφρασής μας ήταν ξεκάθαρος. Συνεπώς, οι πληροφορίες που θα λάβουμε θα μας βοηθήσουν να εξελίξουμε όλο και περισσότερο την επικοινωνία μας με τους άλλους.

 

Πηγές:

  1. Communicaton: The transfer of information to produce greater understanding. Ανακτήθηκε από https://corporatefinanceinstitute.com/ (τελευταία πρόσβαση 7/03/2021 στις 21:30)
  2. Simple Keys to Effective Communication. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 7/03/2021 στις 21:30)
  3. How to Develop Effective Verbal Communication Skills. Ανακτήθηκε από https://virtualspeech.com/ (τελευταία πρόσβαση 7/03/2021 στις 21:30)
  4. Communication Skills for Workplace Success. Ανακτήθηκε από https://www.thebalancecareers.com/ (τελευταία πρόσβαση 7/03/2021 στις 21:30)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;