Athens
25°
light rain
Υγρασία: 87%
Άνεμος: 4m/s Ν-ΝΑ
Ανώτερη 26 • Κατώτερη 23
Weather from OpenWeatherMap

Η επικοινωνία από, προς και για LGBTQI+ ανθρώπους: λέξεις και φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται (μέρος Β)

επικοινωνία LGBTQI+

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, η γλώσσα έχει δύναμη και είναι καλό να προσέχουμε τις λέξεις/φράσεις που χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε/απευθυνόμαστε  σε LGBTQI+ ανθρώπους γιατί μπορεί -άθελά μας- να προσβάλουμε και να πληγώσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας καθώς και να συμβάλουμε στην αναπαραγωγή και διαιώνιση αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τις οδηγίες που παραθέτουν  οι Θανάσης Θεοφιλόπουλος και Εύα Σπίνου στον ηλεκτρονικό ιστότοπο http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf :

  • Δεν αναφερόμαστε σε «σεξουαλική ταυτότητα» καθώς δεν υπάρχει «σεξουαλική ταυτότητα» αλλά «ταυτότητα φύλου», «έκφραση φύλου» και «σεξουαλικός προσανατολισμός».
  • Αντί για εκφράσεις όπως «αλλαγή φύλου», «διόρθωση φύλου», «ευνουχισμός» – που είτε εμφανίζουν την διαδικασία ως μια αρνητικά φορτισμένη, βάναυση «παρέμβαση» είτε ως μια «επανορθωτική» παρέμβαση για την αποκατάσταση κάποιας βλάβης είτε υποβαθμίζουν την πολυπλοκότητα της, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο «επαναπροσδιορισμός φύλου», που περιγράφει τη μακρά διαδικασία της μετάβασης (σε επίπεδο προσωπικό- κοινωνικό, νομικό, ιατρικό) και υποδηλώνει έναν πλήρως λειτουργικό άνθρωπο (και όχι «ακρωτηριασμένο»).
  • Ο τρανς άνθρωπος που για οποιονδήποτε λόγο  δεν έχει πραγματοποιήσει αγωγή με ορμόνες ή και χειρουργική επέμβαση, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως λιγότερο «άνδρας» ή «γυναίκα» από κάποιον που έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο  δεν υπάρχουν «βαθμίδες τρανς».
  • Όταν μιλάμε για το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου ανθρώπου αντί για τον όρο «ομοφυλόφιλος» που σύμφωνα με τους Θεοφιλόπουλος, Θ. και Σπίνου, Ε. «συχνά θεωρείται υποτιμητικός από την LGBTQI+ κοινότητα και παραπέμπει σε κλινική ορολογία ή υποδηλώνει (ιστορικά) κάποια παθολογία ή εστιάζει αποκλειστικά στην σεξουαλική επαφή» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «τους πιο συγκεκριμένους, αντιπροσωπευτικούς και αποδεκτούς από την κοινότητα όρους «γκέι» (για ομοφυλόφιλους ανθρώπους με ανδρικό κοινωνικό φύλο) και «λεσβία» (για ομοφυλόφιλους ανθρώπους με γυναικείο κοινωνικό φύλο)».
  • Κάτι που επίσης πρέπει να προσέχουμε όταν αναφερόμαστε στο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι ότι «οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι δεν είναι «αναποφάσιστοι», «μπερδεμένοι», «λεσβίες», «γκέι» ή οπωσδήποτε «πολυγαμικοί», ούτε «δοκιμάζουν», ούτε «πειραματίζονται». Πρόκειται απλώς για έναν σεξουαλικό προσανατολισμό σαν όλους τους άλλους και τίποτα παραπάνω».
  • Δεν πρέπει να μιλούμε για «επιλογή» ή «προτίμηση» κάποιον ανθρώπων να συνευρίσκονται με άτομα του ιδίου (κοινωνικού) ή/κα του άλλου (κοινωνικού) φύλου, ούτε για  «κλίση» ή «τρόπο ζωής» του  γιατί δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, ομοφυλοφιλικοί/γκέι/λεσβιακοί/αμφιφυλοφιλικοί «τρόποι ζωής», όπως δεν υπάρχουν και ετεροφυλοφιλικοί. Μιλούμε πάντα για «σεξουαλικό προσανατολισμό» ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είναι μια απλή επιλογή , προτίμηση ή γούστο αλλά ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης.
  • Πρέπει να αποφεύγονται, επίσης, όροι όπως «τραβεστί» η «τρανσέξουαλ» και να χρησιμοποιούνται οι πιο γενικοί, αποδεκτοί και περιεκτικοί όροι «διεμφυλικός-η-οί-ές» ή «τρανς». Επίσης πρέπει να αποφεύγεται ο όρος «ερμαφρόδιτος» ο οποίος έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί συχνά αρνητικούς συνειρμούς περί «ασθένειας», «ανωμαλίας», «παραδοξότητας», ενώ εστιάζει αποκλειστικά σε εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αντί για αυτόν να χρησιμοποιείται ο  (επιστημονικός) όρος «μεσοφυλικός-η». (Τέλος Β μέρους)

επικοινωνία LGBTQI+

Βιβλιογραφία:

Θεοφιλόπουλος Θ., & Σπίνου Ε. (2015). Ομοφοβία και τρανσφοβία στην Ελλάδα, ένας οδηγός για επαγγελματίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Αθήνα: Colour Youth – κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας. Ανακτήθηκε στις 15/9/17 από την ιστοσελίδα:  http://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG