Ενσυναίσθηση στην παιδική ηλικία: Πώς μπορεί να ενισχυθεί

ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική διαπροσωπική δεξιότητα, που συντελεί στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινωνικών και συναισθηματικών διεργασιών. Θεωρείται κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) και συμβάλλει στην ενίσχυση του κώδικα επικοινωνίας  βάσει της αντιμετώπισης που επιθυμούν οι άλλοι. Η ενσυναίσθηση σπορεί να διακριθεί σε δύο είδη:

  1. Γνωστική ενσυναίσθηση: ικανότητα να καταλαβαίνουμε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων με βάση τη συμπεριφορά τους.
  2. Συναισθηματική ενσυναίσθηση:  τάση να βιώνουμε μια συναισθηματικά αρμονική αντίδραση στην συναισθηματική κατάσταση των άλλων.

Πώς μπορούν οι γονείς να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους;

Παρ’ ότι θεωρείται ως ένα βαθμό έμφυτη δεξιότητα, οι γονείς δύνανται να τη διδάξουν στα πλαίσια ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

  1. Να ρωτάτε το παιδί σας πώς νιώθει: Όταν συζητάτε για τα συναισθήματα του παιδιού σας, αυτό αντιλαμβάνεται ότι νοιάζεστε και εκτιμάτε το πώς αισθάνεται
  2. Συζητείστε με το παιδί για συναισθήματα που εκφράζονται με τη γλώσσα του σώματος: Η γνωριμία με τη γλώσσα του σώματος προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στα παιδιά καθώς συνδέουν το συναίσθημα  με μια συγκεκριμένη αντίδραση.
  3. Χρησιμοποιήστε  εύρος λέξεων που σχετίζονται με τα συναισθήματα: Με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθεί το συναισθηματικό λεξιλόγιο του παιδιού  αφού θα μπορεί να χρησιμοποιεί λέξεις όπως ενοχή, περηφάνια, άγχος και ενθουσιασμός για να εκφραστεί κατάλληλα.
  4. Χρησιμοποιήστε ερεθίσματαΣτην προσχολική ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη δεξιότητα «ανάγνωσης» των συναισθημάτων. Έχοντας ως αφορμή εικονογραφημένα βιβλία και  ταινίες κινουμένων σχεδίων μπορείτε να επισημάνετε πληθώρα συναισθημάτων.
  5. Δώστε το παράδειγμα προς μίμηση: Με τις πράξεις σας τα παιδιά μπορούν να μάθουν γρηγορότερα και με αμεσότητα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
  6. Προωθήστε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης: Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και δείξτε του όλα αυτά για τα οποία πρέπει να νιώθει ευγνωμοσύνη στη ζωή του.
  7. Περιορίστε τη χρήση υπολογιστή: Όσο περισσότερο ασχολείται το παιδί στον υπολογιστή, τόσο μειώνεται η διαπροσωπική αλληλεπίδραση, μέσω της οποίας γεννιέται η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση συνιστά μια πολυσύνθετη διαδικασία. Αφορά την προσπάθεια κατανόησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της εμπειρίας κάποιου άλλου. Είτε πρόκειται για συμπεριφορά είτε για συναίσθημα είτε για διανοητική κατάσταση είτε για πλαίσιο αναφοράς.

Συμπερασματικά η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που θεμελιώνει την υγιή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Μέσω αυτής τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω τους, όπως επίσης να συνάψουν δυνατές φιλίες. Ο ρόλος των γονέων, λοιπόν, είναι σημαντικός, καθώς είναι τα πρώτα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρά το παιδί. Ως εκ τούτου, οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκτά το ακολουθούν και στην μετέπειτα πορεία του.

Η ενσυναίσθηση αποτελεί ίσως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για μια επιτυχή έκβαση, στο πλαίσιο κάθε ανθρώπινης επαφής.

Περισσότερα για την ενσυναίσθηση: εδώ καθώς και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Παραθέτω αγαπημένο quote: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;