Εννεάγραμμα: σύστημα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης

 

 

Το εννεάγραμμα αποτελεί μια τυπολογία που σκιαγραφεί την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διασυνδεδεμένους μεταξύ τους τύπους προσωπικότητας. Προκύπτει από τον αριθμό εννέα και τη λέξη γράμμα, με την έννοια του σχήματος. Το εννεάγραμμα, άλλωστε συνιστά όπως φαίνεται ένα σχήμα με έναν κύκλο που εμπεριέχει ένα τρίγωνο και ένα ακανόνιστο εξάγωνο. Η ακριβής προέλευση του δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, πρόκειται για μια σύνθεση πνευματικών παραδόσεων με στοιχεία από τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Ινδουισμό. Η ιστορία του μετρά περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Το εννεάγραμμα λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύνολο διακριτών τύπων προσωπικότητας. Κάθε αριθμός του εννεαγράμμου, αποτελεί και από έναν τύπο. Είναι σύνηθες, ο καθένας από εμάς να εντοπίσει στοιχεία του χαρακτήρα του σε πολλούς ή και σε όλους τους 9 τύπους. Ωστόσο, ένας εξ αυτών ξεχωρίζει και φαντάζει περισσότερο οικείος σε εμάς. Η ταύτιση με τον τύπο αυτό είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Αυτό, συνεπάγεται πως η προσωπικότητα μας αποτελεί μια σύνθεση τύπων, με ένα πρότυπο κυριαρχεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μας βοηθά το εννεάγραμμα;

Κατά μεγάλο ποσοστό, η συμπεριφορά των ανθρώπων, καθοδηγείται από το ασυνείδητο. Αυτό σημαίνει πως ο τρόπος που δρούμε δεν αποκρυσταλλώνει τις τωρινές μας ανάγκες και επιθυμίες αλλά ανάγκες που έμειναν ανεκπλήρωτες στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, η ζωή μας δυσχεραίνεται, καθώς καθίσταται δυσκολότερη η συσχέτιση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους ανθρώπους γύρω μας. Παράλληλα, ακριβώς επειδή οι ασυνείδητες δραστηριότητες συμβαίνουν πέραν της επίγνωσης μας, στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αόρατες.Έτσι, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να τις αντιμετωπίσουμε.

Σκοπός του εννεαγράμματος είναι να φωτίσει τις κρυφές πτυχές τις προσωπικότητας μας, ώστε να δομήσουμε μια σφαιρική εικόνα για τον εαυτό μας.

Κάθε ένας από τους εννέα τύπους προσωπικότητας, χαρακτηρίζεται από ένα πλέγμα κυρίαρχων συμπεριφορών, κινήτρων και φόβων.  Μέσω του σχήματος, θεωρείται πως αν κατανοήσουμε τον τύπο στον οποίο εντασσόμαστε, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα δυνατά μας και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Οι 9 τύποι που εμφανίζονται στο εννεάγραμμα:

Κάθε τύπος αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει την πραγματικότητα μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Με βάσει το σχήμα, μπορεί να δοθεί και απάντηση στο γιατί οι άνθρωπο συμπεριφέρονται κατά έναν τρόπο και όχι με έναν άλλο. Το εννεάγραμμα,λοιπόν, πέρα από την εμβάθυνση στο εγώ, συμβάλλει και στην κατανόηση του Άλλου.

1. Ο Τελειομανής

Στον τύπο αυτό κυριαρχεί  η λογική και η οργάνωση. Χαρακτηρίζεται από ορισμένες αρχές, οι οποίες τον κατευθύνουν στη ζωή του. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την αίσθηση σωστού και λάθους. Υπάρχει επίσης και μια έντονη τάση για κριτική, τόσο για τους άλλους όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό, που πηγάζει ακριβώς από την πεποίθηση ότι υπάρχει ένας μόνο σωστός και λάθος τρόπος να γίνουνε τα πράγματα. Για τον λόγο αυτό, προηγείται επιμελής σκέψη πριν πουν ή κάνουν κάτι. Επιπρόσθετα, συνήθως κατακρατούν τον θύμο μέσα τους, που πολλές φορές είναι υψηλός, καθώς δεν επιδίδονται σε έντονες συναισθηματικές εκφράσεις.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 1: Κομφούκιος,Πλάτων,Nelson Mandela.

Πηγή εικόνας: TheSkillCollective.com

 

2. Ο Βοηθός

Ο αρωγός, είναι από τη φύση του δοτικός και στοργικός. Χαρακτηρίζεται από γενναιοδωρία και συμπόνοια. Η ενσυναίσθηση πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τύπο. Αγαπά να φροντίζει και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν. Έχει έντονη την επιθυμία να τον σέβονται και να τον αγαπούν οι γύρω του. Κυριαρχεί η τάση να δίνει όλη του την ενέργεια στους άλλους και αυτό συμβαίνει διότι συχνά έχει θέματα με την φροντίδα του εαυτού του. Οι τύποι αυτοί παραμερίζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους για να προσφέρουν στους άλλους ότι χρειάζονται. Μερικές φορές μάλιστα,κάνουν πράγματα για να τους γίνουν απαραίτητοι και έτσι να συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο του βοηθού στις ζωές των άλλων.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 2: Eleanor Roosvelt, Leo Buscaglia

3. Ο Επιτυχημένος

O συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από έντονη φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση. Παρακινείται από υψηλούς στόχους και ιεραρχεί ψηλά την κοινωνική του θέση. Αποδίδει μεγάλη σημασία στην εικόνα του και στον τρόπο με τον οποία τον ερμηνεύουν οι άλλοι άνθρωποι. Ο μεγαλύτερος του φόβος είναι η αμφισβήτηση και η ήττα. Η βαθιά του επιθυμία για επιτυχία μπορεί να τον οδηγήσει σε εργασιομανία και μεγάλη ανταγωνιστικότητα. Ο επιτυχημένος, επίσης, συνήθως δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματα του

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 3: Michael Jordan, Elvis Presley, Paul Mccartney

Πηγή εικόνας: EvolveLearningGroup.com

 

4. Ο Ατομιστής

Τα άτομα που συγκαταλέγονται σε αυτό τον τύπο χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία. Η ιδιοσυγκρασία τους είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερη. Είναι πολύ δημιουργικοί, αυθεντικοί και μπορούν να εντοπίσουν την ομορφιά οπουδήποτε. Τείνουν να έχουν μια περισσότερο ρομαντικοί θέαση του κόσμου. Πολλές φορές τους κυριεύει μια μελαγχολία. Κρατάνε τον εαυτό τους μακρυά από τους υπόλοιπους, διότι αισθάνονται ατελείς και κατ’ έπέκταση ευάλωτοι. Ενδέχεται παράλληλα, να θεωρούν πως δεν τους ταιριάζει ο συνηθισμένος τρόπος ζωής. Ρέπουν συχνά προς την δραματοποίηση και την αυτολύπηση.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 4: Frida Khalo, Leonard Cohen, Bob Dylan

5. Ο Ερευνητής

Ο ερευνητής είναι οραματιστής και ιδιαίτερα καινοτόμος. Έχει την ικανότητα να βλέπει τον κόσμο με έναν τον δικό του πρωτοποριακό τρόπο. Οι τύποι αυτοί είναι ήσυχοι και πολλές φορές δεν εξωτερικεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Διατείνονται για την λογική και το μυαλό τους. Ενώ είναι εφευρετικοί και φιλοπερίεργοι, στερούνται του συναισθηματικού τμήματος. Μπορούν να γίνουν καχύποπτοι με τους άλλους και να προτιμούν τη μοναξιά. Συνήθως, αντιμετωπίζουν ζητήματα εκκεντρικότητας και απομόνωσης.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 5: Albert Einstein, Vincent Van Gogh,Kurt Kobain

Πηγή εικόνας: Repoter.gr

 

6. Ο Πιστός

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας  στο εννεάγραμμα είναι υπεύθυνοι, εργατικοί και πάντοτε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει. Στα θετικά τους χαρακτηριστικά εντάσσεται η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη. Στα αρνητικά, τα άτομα τύπου 6 μπορεί να γίνουν υπερβολικά αγχώδη, να ανησυχούν με το παραμικρό και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Μπορεί, παράλληλα, εξαιτίας αυτών να γίνουν αμυντικοί και αντιδραστικοί.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 6: Mark Twain, Sigmund Freud, Woody Allen

7. Ο Ενθουσιώδης

O τύπος αυτός είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνικός.  Είναι επίσης, πολυπράγμων και παραγωγικός. Βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα. Χαρακτηρίζεται από έντονο αυθορμητισμό και έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσει τα όρια. Η περιπέτεια είναι ο διακαής πόθος αυτού του τύπου. Βρίσκεται μονίμως σε ένα ταξίδι αναζήτησης νέων εμπειριών και καταστάσεων. Συνήθως αντιμετωπίζουν θέματα επιπολαιότητας και παρορμητικότητας.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 7: Mozart, Γαλιλαίος, Robin Williams

8. Ο Ηγέτης

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ηγέτη είναι ο δυναμισμός, η επιβλητικότητα και η ανεξαρτησία.Έχει αυτοπεποίθηση, η οποία μπορεί να φτάσει και στην υπεροψία. Ο τύπος αυτός ίσως είναι δύσκολος να διαχειριστεί από τους υπόλοιπους.Αυτό συμβαίνει διότι ο ηγέτης επιθυμεί να έχει τον έλεγχο σε οτιδήποτε και αν κάνει, μπορεί να γίνει χειριστικός, επιθετικός και ανταγωνιστικός. Όσον αφορά τα συναισθήματα, ο ηγέτης προσπαθεί να φαίνεται πάντοτε δυνατός και να αποκρύπτει οποιαδήποτε ευαισθησία του.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 8:  Claude Monet, Carl Jung, Walt Disney

Πηγή εικόνας: GreatPeopleInside.com

 

 

9. Ο Ειρηνοποιός

Βασική αρχή με την οποία πορεύεται ο ειρηνοποιός είναι η γαλήνη. Είναι μετριόφρων, δεκτικός και σταθερός χαρακτήρας. Ευγενικός, αποφεύγει πάση θυσία τις συγκρούσεις και μετριάζει οτιδήποτε ενοχλητικό. Οι άνθρωποι που ανήκουν εδώ θεωρούνται ιδιαίτερα υποστηρικτικοί και ευχάριστοι στην επικοινωνία και συνδιαλλαγή. Συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα παθητικότητας, διότι από την έντονη επιθυμία τους για προσωπική ηρεμία, ακολουθούν διαδρομές που στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρουν.

Διάσημες προσωπικότητες Τύπου 9: Ernest Hemingway, Pablo Picaso, Martin Luther King

Συμπερασματικά, το εννεάγραμμα έχει γίνει ευρέως γνωστό, εξαιτίας της δημοτικότητας που έχουν εισπράξει τα διαδικτυακά τεστ προσωπικότητας εν γένει. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου πως η προσωπικότητα μας είναι μια σύνθεση πολλών στοιχείων, και ένα και μοναδικό τεστ δεν μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά με όλες τις συνιστώσες του εσωτερικού μας κόσμου. Αποτελεί όμως, ένα δυναμικό πρώτο βήμα για να ερευνήσουμε τον εαυτό μας και τι συμβαίνει μέσα μας. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα δωρεάν και μη, τεστ εννεαγράμματος με ερωτήσεις κλειστού τύπου και να ξεκινήσει το ταξίδι της αυτογνωσίας του!

Πηγές:

  • The Enneagram of Personality. Ανακτήθηκε από verywellmind.com
  • The Enneagram. Ανακτήθηκε από ConsciousEneagram.com
  • About the Enneagram.Ανακτήθηκε από enneasight.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;