Ενίσχυση μνήμης: ένα βήμα μπροστά

 

ενίσχυση μνήμης

Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα εμφύτευμα για τον εγκέφαλο που ενίσχυσε αισθητά την μνήμη σε μια πρώτη δοκιμή, προσφέροντας ενδεχομένως μια πολλά υποσχόμενη νέα στρατηγική για την θεραπεία της άνοιας και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν αρνητικά την μνήμη.

Το συγκεκριμένο εμφύτευμα λειτουργεί σαν βηματοδότης, στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς για να βοηθήσει τον εγκέφαλο όταν προσπαθεί να αποθηκεύσει τις νέες πληροφορίες, αλλά παραμένει ανενεργό όταν καταλαβαίνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί ομαλά.

Στην δοκιμή που αναφέρεται στο περιοδικό Nature Communications, η συσκευή βελτίωσε την ανάκληση λέξεων κατά 15%, το οποίο είναι ίσο με το ποσοστό που «κλέβει» η νόσος Alzheimer σε περίοδο περίπου 2 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εμφύτευμα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ενώ οι ερευνητές συζητούν σχετικά με την διάθεση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά η ευρεία εφαρμογή της είναι άγνωστη καθώς μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε άτομα με επιληψία.

Οι ειδικοί επισήμαναν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να υπάρξει κακή χρήση οποιουδήποτε «ενισχυτή μνήμης». Για παράδειγμα, τα φάρμακα για την Ελλειμματική Προσοχή–Υπερκινητικότητα συχνά χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα μελέτης. Ανέφεραν επίσης, ότι βελτίωση μνήμης είναι κατά 15% αρκετά μέτρια.

Ακόμα, η έρευνα σηματοδοτεί την άφιξη ενός νέου είδους συσκευή που θα ενισχύει την γνωστική λειτουργία σε φυσιολογικά επίπεδα και όχι σε βέλτιστα.

Οι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια εμφυτεύματα στο παρελθόν για να εμποδίσουν μη επιθυμητές δραστηριότητες στον εγκέφαλο σε άτομα με νόσο Πάρκινσον και επιληψία. Τα εμφυτεύματα βασίζονται σε χρόνια εργασία αποκωδικοποίησης των εγκεφαλικών σημάτων, η οποία υποστηρίχθηκε πρόσφατα με περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο αμύνης για την ανάπτυξη θεραπειών για εγκεφαλικά τραύματα που δημιουργήθηκαν έπειτα από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και του πανεπιστήμιου Thomas Jefferson, δήλωσε πέρσι ότι οι χρονομετρημένοι ηλεκτρικοί παλμοί από τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκληση πληροφοριών. «Είναι ένας τρόπος να επιστρέψετε στα δεδομένα σας και να διαπιστώσετε ότι το ερέθισμα λειτουργεί. Είναι διαφορετικό το να έχει κάνεις ένα πρόγραμμα να λειτουργεί μόνο του και να παρακολουθεί ότι λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο» δήλωσε ο Michael Kahana, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και ο ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης. «τώρα που η τεχνολογία λειτουργεί σε υψηλούς και αποδοτικούς ρυθμούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη νευροδιαμορφωτικών αλγορίθμων με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Edward Chang, καθηγητής της νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: “Πολύ παρόμοιες προσεγγίσεις μπορεί να είναι σχετικές με άλλες εφαρμογές, όπως θεραπεία συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους”, αν και οι στόχοι στον εγκέφαλο θα είναι διαφορετικοί.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον «ενισχυτή μνήμης» σε 25 άτομα με επιληψία τα οποία πριν την συμμετοχή τους αξιολογήθηκαν για την διαδικασία. Κατά την αξιολόγηση οι γιατροί έβαλαν μια σειρά από ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και περίμεναν να εμφανιστούν κρίσεις για αν διαπιστωθεί εάν η χειρουργική επέμβαση μπορεί να τις αποτρέψει. Πολλά από τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν στις περιοχές μνήμης του εγκέφαλου και η αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις διήρκησε βδομάδες στο νοσοκομείο. Οι γνωστικοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την περίοδο αυτή για αν δώσουν τεστ μνήμης και να πάρουν ηχογραφήσεις, έπειτα από συγκατάθεση των συμμετεχόντων.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, η ερευνητική ομάδα καθόρισε τα ακριβή μοτίβα για την κατάσταση υψηλής λειτουργικότητας του κάθε ατόμου, πότε δηλαδή η ικανότητα αποθήκευσης και ανάκλησης πληροφοριών λειτουργούσε καλά στον εγκέφαλο και πότε όχι. Στην συνέχεια, ζητήθηκε από τους ασθενείς να απομνημονεύσουν μια σειρά λέξεων και αργότερα, μετά από απόσπαση της προσοχής τους, να θυμηθούν όσα μπορούσαν. Κάθε συμμετέχοντας πραγματοποίησε επανειλημμένα διάφορες δοκιμασίες, ανακαλώντας διαφορετικές λέξεις κατά την διάρκεια των τεστ. Ορισμένες λίστες λέξεων αποθηκεύτηκαν με το σύστημα του ερεθισμού του εγκέφαλου ενεργοποιημένο ενώ άλλα έγιναν με το σύστημα απενεργοποιημένο, για λογούς σύγκρισης. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν περίπου 15% καλύτερα αποτελέσματα όταν το εμφύτευμα ήταν ενεργοποιημένο.

Ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε ότι «Θυμάμαι ότι μου έδωσαν να κάνω κάποια τεστ, τα οποία μου αρέσαν. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως το εμφύτευμα επηρέασε την μνήμη καθώς δεν αισθάνεσαι τίποτα, δεν γνωρίζεις εάν είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο»

Αυτή η νέα τεχνολογία πέρα από τις ευκαιρίες παρουσιάζει και κάποιους κίνδυνους. Ο Δρ Kahana είπε ότι τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν την μνήμη πιο δραματικά εάν η συσκευή διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποστηρίζει την ανάκτηση πάρα μόνο την αποθήκευση.

«Επιπλέον, το εμφύτευμα απαιτεί την τοποθέτηση πολλών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο προκειμένου να προσδιοριστεί η υψηλή ή χαμηλή λειτουργία του. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία η οποία ενδεχομένως να επιφυλάσσει σοβαρές επιπτώσεις» δήλωσε ο Δρ Voytek.

«Ιδανικά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους λιγότερο επεμβατικούς για να αλλάξουμε τον εγκέφαλο από χαμηλότερη λειτουργικότητα σε υψηλότερη» συνέχισε. «Δεν γνωρίζω ακόμα ποιο τρόποι είναι αυτοί αλλά θα πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψιν και δεοντολογικά ζητήματα που θέτει η τεχνολογία αυτή».

Πηγή: https://www.nytimes.com/2018/02/06/health/brain-implant-memory.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;