Ενεργητική ακρόαση: η διαδικασία μέσα από την ενσυναίσθηση

πηγή εικόνας: Pasta flora Magazine

Ενεργητική ακρόαση: Κάθε άνθρωπος στην ζωή του, θα έχει σίγουρα βιώσει μια δύσκολη κατάσταση την οποία θα ήθελε πολύ να μοιραστεί με κάποιον δικό του άνθρωπο. Εσύ, αν διένυες μια δύσκολη κατάσταση σε τι τύπο ανθρώπου θα ήθελες να μιλήσεις; Σε αυτόν που θα σε άκουγε προσεχτικά χρησιμοποιώντας την ευφυία του για να σε πείσει με επιχειρήματα πώς θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα ή σε κάποιον ευγενικό, ειλικρινή, ευσυνείδητο και συναισθηματικά νοήμων; Εγώ πάντως θα επέλεγα ακράδαντα την δεύτερη περίπτωση.

Η δύναμη της ενσυναίσθησης

Η ανάγκη του ανθρώπου λοιπόν είναι να αισθανθεί ότι υπάρχει όντως κάποιος άνθρωπος στην ζωή του που τον καταλαβαίνει, τον στηρίζει, τον ακούει και είναι δίπλα του όποτε τον χρειαστεί. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που θα τον γεμίσει χαρά, ικανοποίηση, ενέργεια και θα τον τροφοδοτήσει με σκέψη.

Πώς θα ακούσεις όμως προσεχτικά τον άλλον;

Πριν βιαστείς να δώσεις την συμβουλή σου, άκουσε προσεχτικά τι έχει να σου πει ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου. Μπες στην θέση του, κατάλαβε τον, παρατήρησε όσα σου λέει και στο τέλος εξέφρασε την άποψη σου χωρίς απολυτότητες και επιβλητικές τάσεις. Είναι σημαντικό να προσεγγίζεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου με απλότητα και διακριτικότητα. Με αυτό τον τρόπο θα του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο να σου εκφράσει όλα όσα νιώθει και επιθυμεί.

Διαφωνία μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε μια συζήτηση πομπού και δέκτη;

Αρχικά όλα στην ζωή μας είναι θέμα χειρισμών, ειδικότερα λεπτών και διακριτικών χειρισμών. Διαφωνία φυσικά μπορεί να υπάρξει αρκεί να μην υπερβαίνει τα όρια της διακριτικότητας. Αν λοιπόν για τον οποιοδήποτε λόγο υπάρξει διαφωνία με τον συνομιλητή μου, αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να του εκφράσω την δική μου άποψη χωρίς να την επιβάλλω και χωρίς να μειώσω και να υποβαθμίσω την δική του γνώμη. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου πως η ελευθερία του λόγου του ενός θα πρέπει να σταματήσει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του λόγου του άλλου.

Το βασικό λοιπόν λάθος των ανθρώπων είναι ότι τις περισσότερες φορές εστιάζουν στην διαφωνία χωρίς να σκεφτούν τις συνθήκες και την οπτική όπου προέκυψε αυτή η διαφωνία. Συνήθως η φάση που βρισκόμαστε, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε παίζουν καθοριστικό ρόλο σε κάποια διαφωνία που μπορεί να προκύψει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να ακούσουμε προσεχτικά τον άλλον, να τον συναισθανθούμε και να τον κατανοήσουμε. Μην επικεντρώνεστε σε κάποια διαφωνία που μπορεί να προκύψει. Επικεντρωθείτε στην αιτία που αυτός ο άνθρωπος αισθάνθηκε έτσι. Να είστε δίπλα του. Να τον ακούσετε. Και έπειτα να του εκφράσετε την άποψη σας. Μην βιαστείτε όμως. Δώστε του χρόνο,  χώρο και την δυνατότητα να σας εκφράσει όλα όσα νιώθει. Η δύναμη του να ακούς τον άλλον είναι ένδειξη αγάπης, ευσυνειδησίας και συναισθηματικής ισορροπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

https://www.psychology.gr/psychologia-sxeseon/5975-to-na-akoyme-ton-allo-einai-praksi-agapis.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελισσανθη Ευθυμιου

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;