Ενδορφίνες: οι ορμόνες της ευτυχίας και της υγείας

πηγή εικόνας: https://www.google.com/

 

Ποιες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας:

Οι ορμόνες έχουν καθοριστικό λόγο στην ανάπτυξή μας, στην ψυχολογία, στη σωματική μας διάπλαση, ακόμη και στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών μας. Οι ορμόνες δεν είναι ορατές αλλά τα αποτελέσματα αυτών είναι ορατά σε εμάς ή και τους γύρω μας. Οι ορμόνες επηρεάζουν κάθε ηλικία και φύλο. Ωστόσο οι σημαντικότερες επιπτώσεις τους εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχουν ορμόνες που μας επηρεάζουν όμως και θετικά και συμβάλουν στη γενικότερη ευημερία του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορμόνες που μας χαλαρώνουν, μας δημιουργούν ευφορία και μας δίνουν δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε όλους τους τομείς. Οι ορμόνες της ευτυχίας, γνωστές ως ενδορφίνες είναι οι ορμόνες που μας γεμίζουν χαρά και μας ηρεμούν, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον οργανισμό μας από βλαβερές επιδράσεις.

Η σύνθεση και η δράση των ενδορφινών στον οργανισμό:

Οι ενδορφίνες, είναι μικρές ομάδες από πρωτεΐνες, που δημιουργούνται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Στη συνέχεια απελευθερώνονται και διοχετεύονται στην αιματική κυκλοφορία, μέσω του νωτιαίου μυελού. Η ευεργετική τους δράση είναι αναγνωρισμένη και ως φάρμακο ενάντια της κακής διάθεσης. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται ότι λειτουργούν σαν ένα πολύ ισχυρό παυσίπονο, ακόμη και 100 φορές ισχυρότερο της μορφίνης. Πέρα από το την αίσθηση της ευδαιμονίας που προκαλούν στον οργανισμό, δουν και κατά του στρες. Εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισμό. Μειώνουν το άγχος και τις αρνητικές συνέπειες αυτού στη ψυχολογία μας, αλλά και στα κύτταρα που μας αποτελούν.

Ενδορφίνες: ένας σύμμαχος στην υγεία του οργανισμού

Οι  ενδορφίνες συμβάλουν στην συνολική ευημερία και ευεξία του οργανισμού μας. Καθιστούν πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού μας. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία «ασπίδα» ενάντια σε κάθε είδους ιό ή λοίμωξη. Επιπλέον οι ενδορφίνες δρουν κατά της γήρανσης, το οποίο σχετίζεται με την εσωτερική αλλά και εξωτερική μας φθορά. Τέλος, η παραγωγή των ενδορφινών σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλει στη συνολική υγεία των οργάνων του σώματος. Το δέρμα, ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, συγκαταλέγεται σε αυτά, όντας και το μόνο ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Επομένως, η γήρανση του δέρματος, η οποία φαίνεται και με γυμνό μάτι αναστέλλεται, κάνοντάς μας να φαινόμαστε πιο νέοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τρόποι παραγωγής των ενδορφινών:

Γυμναστική

Οι ενδορφίνες παράγονται μέσα από την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών αλλά και από κάποια αυθόρμητη αντίδραση. Η γυμναστική είναι ένας τρόπος παραγωγής ενδορφινών στο σώμα, ενώ παράλληλα αποτελεί και φάρμακο για πρόληψη διάφορων παθήσεων. Η οστεοπόρωση, η καρδιολογικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης  αλλά και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν τα άτομα στην επιλογή της γυμναστικής ως ένα φυσικό φάρμακο. Η γυμναστική όμως επιλέγεται και από υγιείς ανθρώπους, καθώς συμβάλει στην καλύτερη υγεία, στην αύξηση της αντοχής και της δύναμης, αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία. Η αίσθηση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με την ικανοποίηση που προέρχεται από τα αποτελέσματα της γυμναστική και την βελτιωμένη όψη του σώματος. Αντιθέτως η ευχάριστη διάθεση μπορεί να εμφανιστεί από τα πρώτα λεπτά κιόλας τη άσκησης, γιατί είναι οι στιγμή που εκκρίνονται οι ενδορφίνες στο σώμα.

Γέλιο

Εκτός από την γυμναστική που, υπάρχει όμως όπως αναφέρθηκε και μία αυθόρμητη αντίδραση που απελευθερώνει τις ενδορφίνες στο σώμα μας. Το γέλιο εκδηλώνεται αυθόρμητα και ελευθερώνει ένα πλήθος από νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να νιώθουμε ευεξία και χαλάρωση. Μέσα στη βιομηχανική αυτή αλλαγή, που συντελείται στο σώμα μας όταν γελάμε, είναι και απελευθέρωση των ενδορφινών. Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει τη λειτουργία του γέλιου ως φυσικό παυσίπονο στον οργανισμό μας. Επομένως το γέλιο είναι σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για την αίσθηση της ευεξίας, αλλά και για μείωση χρήσης χημικών ουσιών, που δρουν ως παυσίπονα.

Σεξ και σοκολάτα

Το σεξ και η σοκολάτα πολλές φορές ταυτίζονται για το αίσθημα που προσφέρουν στον οργανισμό αλλά και τη δράση τους ως αγχολυτικά. Πώς όμως σχετίζονται με τις ενδορφίνες; Η αλήθεια είναι πως και τα δύο συμβάλλουν στη μείωση του στρες, καθώς ενεργοποιούν τις ενδορφίνες και την αίσθηση της ευτυχίας στον οργανισμό. Το σεξ ταυτόχρονα, δημιουργεί και την αίσθηση της ικανοποίησης, καθώς ωφελεί και τον τρόπο της λειτουργίας του σώματος. Η σοκολάτα αντίθετα δε μπορεί να συμβάλει στην συνολική βελτίωση της υγείας του σώματος, κυρίως με αλόγιστη κατανάλωση. Εξάλλου η απελευθέρωση των ενδορφινών δε σχετίζεται ποσοστιαία με τη κατανάλωση του όγκου της σοκολάτας, αλλά με την ουσία που αυτή ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;