Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή: επίμονη παιδική συμπεριφορά

Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή
πηγή εικόνας: pinterest

Ορισμός

Η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (Oppositional Defiant Disorder, ODD) εμφανίζεται σε παιδιά μικρότερα από 9-10 ετών. Τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς γίνονται αντιληπτά όταν το παιδί φοιτά στο δημοτικό σχολείο. Η διαταραχή βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί και νωρίτερα από τα τρία έτη.

Χαρακτηριστικά παιδιών με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή-ODD

Ορισμένες συμπεριφορές παιδιών με ODD μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

-εξοργίζονται και ενοχλούνται εύκολα

-είναι ευέξαπτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-έχουν συχνές εκρήξεις θυμού

Επιπλέον συχνά διαφωνούν με τους ενήλικες και ειδικά με τους οικείους τους. Για παράδειγμα έρχονται σε ρήξη με τους γονείς τους, καθώς δεν ακολουθούν τους κανόνες τους. Ακόμη, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν ανέχονται τη ματαίωση. Συνήθως κατηγορούν τους άλλους για τις επιλογές τους και τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Η επιθετικότητα ακόμη που παρουσιάζουν δεν πηγάζει από ρεαλιστικές αιτίες. Αντιθέτως, η αρνητική στάση που έχουν διαμορφώσει για τα πράγματα ή και τα άτομα, είναι και η εξήγηση της κάθε αντίδρασης. Ωστόσο δεν είναι προβλεπόμενη η κάθε αντίδραση, ακόμη και στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολη και η διαχείριση του κάθε ατόμου, καθώς δεν υπάρχει μία καθορισμένη πηγή-πρόκληση, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

 

Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή ως κλινική περίπτωση

Η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (Oppositional Defiant Disorder – ODD) (DSM-5: 313.81, ICD-10: F91.3) είναι μια διαταραχή στην οποία τα παιδιά αγνοούν ή αμφισβητούν τα αιτήματα και τους κανόνες των ενηλίκων (ODD, 2019). Διαφέρει από την απλή ανυπακοή μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς και περνά στη κλινική περίπτωση. Τα παιδιά ψάχνουν τρόπους να προκαλούν και να ενοχλούν τους άλλους. Μπορεί να λένε διαρκώς “όχι” χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Αντιδρούν προκλητικά και κατηγορούν τη συμπεριφορά των άλλων για τη δική τους στάση. Ενδέχεται να μην δρουν ανάλογα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπως το σχολικό ή με διαφορετικά πρόσωπα. Το χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η  ανυπακοή και η έντονη προκλητική συμπεριφορά

Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή και Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από Παιδοψυχίατρο (Κάκουρος, &  Μανιαδάκη,2006).

Κριτήρια για την Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή

 Α. Τα κριτήρια για την ένταξη των ατόμων στην διαταραχή, διαμορφώνουν ένα πρότυπο εχθρικής και αρνητικής συμπεριφοράς, η οποία αποκλίνει του συνόλου. Επιπλέον, υπάρχει διάρκεια για διάστημα έξι μηνών τουλάχιστον και περιλαμβάνει τέσσερα ή επιπλέον από ακόλουθα χαρακτηριστικά :

 1. Χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους.
 2. Λογομαχούν συχνά με ενήλικες.
 3. Συχνά παραβιάζουν ή αρνούνται να υπακούσουν στους κανόνες των ενηλίκων
 4. Ενοχλούν συχνά και αναίτια τους άλλους.
 5. Κατηγορούν συχνά τους άλλους για τα δικά τους λάθη ή τη δική τους κακή συμπεριφορά.
 6. Είναι συχνά ευερέθιστοι ή ενοχλούνται εύκολα από τους άλλους.
 7. Είναι συχνά θυμωμένοι και μνησίκακοι.
 8. Είναι συχνά μοχθηροί και εκδικητικοί.

Τα παραπάνω κριτήρια υφίστανται ως ενδείξεις της διαταραχής μόνο εφόσον παρατηρούνται στη συμπεριφορά ενός ατόμου για συγκεκριμένη διάρκεια. Θα πρέπει να συγκεκριμένα να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με συνομήλικα άτομα και σε αντίστοιχο εξελικτικό επίπεδο.

Β. Η φύση της συγκεκριμένης διαταραχής στο επίπεδο συμπεριφοράς επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στο άτομο. Οι δυσκολίες αυτές μετατίθενται, πέρα από τη προσωπική και στην κοινωνική ζωή. Τέλος, παράλληλα επηρεάζεται σχολική και αλλά και η μετέπειτα επαγγελματική ζωή.

Πηγές

 • Kάκουρος, Ε., & Μανιαδάκη, Κ. (2006). Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων. Αθήνα: Gutenberg.
 • Oppositional Defiant Disorder (ODD) in Children. (χ.χ.). Ανακτήθηκε από https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/oppositional-defiantdisorder.
 • Oppositional Defiant Disorder Guide. (2009). Ανακτήθηκε από https://www.aacap.org/App_Themes/AACAP/docs/resource_centers/odd/odd_resource_cent
  er_odd_guide.pdf.
 • Oppositional Defiant Disorder Resource Center. (2019). Ανακτήθηκε από https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Resource_Centers/Oppositional_Defiant _Disorder_Resource_Center/Home.aspx.

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;