Έκρηξη θυμού: 3 βασικά βήματα για σωστή διαχείριση

Πηγή: onmed.gr

Βασικά βήματα ώστε να διαχειριστείτε μια έκρηξη θυμού.

Ο θυμός αποτελεί ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Είναι μια συναισθηματική κατάσταση, την οποία τις περισσότερες φορές επιθυμούμε και προσπαθούμε να αποφύγουμε. Ωστόσο, όπως όλα στη ζωή, έτσι κι ο θυμός πρέπει να βιώνεται. Το βασικό είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό και να αναγνωρίζουμε τις περιπτώσεις όπου ξεπερνούνται τα όρια, παύουμε πλέον να έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας και οδηγούμαστε σε μια έκρηξη θυμού.

Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα. Εξίσου φυσιολογική είναι η έκφραση των συναισθημάτων μας, συμπεριλαμβανομένου και του θυμού. Σε κάθε περίπτωση, και όπως με όλα τα συναισθήματα, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για τις διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Έχει νόημα να αναφέρουμε 3 βασικά πρώτα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του θυμού.

Χρησιμοποιήστε το time out.

Όταν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου σας καταβάλλει ο θυμός και νιώθετε έντονα φορτισμένοι, κάντε ένα διάλλειμα. Πάρτε τον απαραίτητο χρόνο για τον εαυτό σας. Είτε αυτό σημαίνει να μετρήσετε μέχρι το 10 είτε σημαίνει να απομονωθείτε για 10 λεπτά. Εάν είναι εφικτό, απομακρυνθείτε από το ερέθισμα που προκαλεί ή εντείνει το συναίσθημα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο ώστε να ηρεμήσετε, να συλλογιστείτε την κατάσταση και να αποφορτιστείτε συναισθηματικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό να πάρετε τον χρόνο σας για να αναπνεύσετε προτού προβείτε σε κάποια πράξη ή συζήτηση που ενδεχομένως στην συνέχεια να μετανιώσετε. Αφού ηρεμήσετε και ανακτήσετε ξανά τον έλεγχο του εαυτού σας, μπορείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη ασχολία. Έτσι, θα είστε κι εσείς πιο σίγουροι για τις κινήσεις σας.

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε τα σημάδια που εμφανίζονται προτού χάσετε τον έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό να μελετούμε και να μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα επίπεδα του θυμού σας και να αναγνωρίζετε τα σημάδια που προδίδουν ότι νιώθετε έντονο θυμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τις περιπτώσεις όπου η συναισθηματική σας φόρτιση είναι αυξημένη. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει, καθώς θα νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο και θα μπορείτε να αποφασίσετε πως θα κινηθείτε μετέπειτα. Θα έχετε την επιλογή, προτού οδηγηθείτε σε μια έκρηξη θυμού, να πάτε σε ένα time out ή να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργήστε στο μυαλό σας μια χαλαρωτική, ευχάριστη εικόνα.

Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας σε μια εικόνα που σας δημιουργεί θετικά συναισθήματα και να επικεντρωθείτε εκεί. Σκεφτείτε μια ευχάριστη και χαλαρωτική στιγμή και πάρτε βαθιές ανάσες. Μπορεί να είναι είτε μια ευχάριστη ανάμνηση είτε μια εικόνα που δημιουργείτε με τον νου. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατευνάσετε τη σωματική αλλά και τη συναισθηματική ένταση. Ο συνδυασμός μιας θετικής εικόνας μαζί με τις αναπνοές μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχό σας ώστε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά μια πιθανή έκρηξη θυμού.

Η προσπάθεια αποφυγής συναισθημάτων όπως ο θυμός είναι άσκοπη. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η διαρκής κι επίμονη προσπάθεια απομάκρυνσης από τέτοιες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ματαίωσης καθώς, στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Επομένως, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, να τα βιώνουμε και παράλληλα να γνωρίζουμε πώς να τα διαχειριζόμαστε έτσι ώστε να διατηρούμε τον έλεγχο του εαυτού μας, ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις όπως είναι μία έκρηξη θυμού.

 

Πηγή:

iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/22434/10-vimata-gia-ti-diaxeirisi-toy-thymoy.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Θεσσαλονικιά απόφοιτος ψυχολογίας με μια έντονη δόση αισιοδοξίας, ευαισθησίας και (αυτό)σαρκασμού. Ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, τα ζώα, τα βιβλία και τη μουσική (που παίζει στο μυαλό μου ανελλιπώς).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;