Ειλικρίνεια: το «κλειδί» της ψυχικής ελευθερίας και υγείας

Ειλικρίνεια
Πηγή: www.wels.net

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι μας διδάσκουν τη σημασία της ειλικρίνειας. Η ειλικρίνεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρετή, ως τόλμη, ως ο θεμέλιος λίθος της ευσυνειδησίας και της ευτυχίας. Αποτελεί πτυχή της ηθικής και παρουσιάζει μία σειρά χαρακτηριστικών όπως η αλήθεια, η ευθύτητα, η δικαιοσύνη κ.ά. Παρά το γεγονός ότι η πλήρη ειλικρίνεια αποτελεί δύσκολη υπόθεση, είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο αν υπάρχει σε έναν άνθρωπο, εκτιμάται από όλον τον κόσμο.

Έρευνα: Η ειλικρίνεια κάνει καλό στην υγεία μας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όσοι επιλέγουν να λένε την αλήθεια είναι ψυχικά και σωματικά υγιέστεροι σε σύγκριση με εκείνους που ψεύδονται. Αναλυτικότερα, οι ερευνητές έκαναν επί δέκα εβδομάδες πειράματα σε 110 άτομα ηλικίας από 18 έως 71 ετών. Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τους μισούς συμμετέχοντες να σταματήσουν να λένε ψέματα για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η έρευνα, ενώ στους υπόλοιπους δεν έδωσαν καμία οδηγία. Όλες αυτές τις εβδομάδες, οι ειδικοί έκαναν αναλυτική περιγραφή της σωματικής και της ψυχικής υγείας των δύο ομάδων. Επιπλέον, για να υπάρχει μία σαφή εικόνα σχετικά με τα πόσα ψέματα έλεγαν οι εθελοντές, οι ομάδες υποβάλλονταν σε τεστ αλήθειας.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι όσοι μείωσαν τα ψέματα που έλεγαν καθημερινά σε μόνο τρία την εβδομάδα, σημείωσαν αρκετές αλλαγές. Συγκεκριμένα, ανέφεραν περίπου τέσσερα λιγότερα ψυχολογικού τύπου παράπονα (μελαγχολία, άγχος κ.ά) και τρία λιγότερα σωματικού τύπου (πονοκέφαλος, ταχυπαλμίες κ.ά). Μάλιστα, με το πέρασμα των ημερών οι ειλικρινείς εθελοντές δήλωσαν πιο τίμιοι, ήρεμοι και καλύτεροι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η ψυχολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Ανίτα Κέλι, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν με ευκολία να μειώσουν τα ψέματα που έλεγαν καθημερινά και αυτό βελτίωσε την υγεία τους.

Πηγή: sunilpaul.medium.com

Ακόμα μία έρευνα για την ειλικρίνεια αναφέρει ότι αντέχουμε να είμαστε πολύ πιο ειλικρινείς από όσο νομίζουμε:

Οι άνθρωποι αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από ότι νομίζουν σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το University of Chicago Booth School of Business. Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές όρισαν την ειλικρίνεια ως το να «μιλάμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας». Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, οι ερευνητές διερεύνησαν τις πραγματικές και προβλεπόμενες συνέπειες της ειλικρίνειας στην καθημερινή μας ζωή. Στη φάση ενός πειράματος οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να είναι εντελώς ειλικρινείς με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονταν για τρεις ημέρες. Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι ειλικρινείς με έναν στενό συνεργάτη απαντώντας σε προσωπικές και δύσκολες συζητήσεις. Σε ένα τρίτο πείραμα οι εθελοντές έπρεπε να μοιραστούν με ειλικρίνεια αρνητικά σχόλια με έναν στενό συνεργάτη.

Σε όλα τα πειράματα, οι ειλικρινείς συνομιλίες ήταν πολύ πιο ευχάριστες για εκείνους που επικοινωνούν με ειλικρίνεια, ενώ οι ακροατές των ειλικρινών συνομιλιών αντέδρασαν λιγότερο αρνητικά από ότι αναμενόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γεγονός ότι η αλήθεια πολλές φορές «πονάει». Μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση ή υπάρχει περίπτωση να στεναχωρήσουμε το άτομο απέναντί μας. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ καλύτερο για την ψυχολογία τη δική μας, αλλά και του περίγυρού μας, να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Δεν πρέπει να καταφεύγουμε στα ψέματα, όσο μικρά και αν είναι. Εάν ψευδόμαστε είναι πολύ πιθανό με το πέρασμα των ημερών να ξεχάσουμε τι ψέμα έχουμε πει και έτσι να ζούμε με τη πίεση και το άγχος χωρίς να νιώθουμε ψυχική ηρεμία.

Τέλος, μπορείτε να πατήσετε εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα ψέματα πάνω σε μία συζήτηση.

Πηγές:
  • Έρευνα: Η ειλικρίνεια κάνει καλό στην υγεία, ανακτήθηκε από: www.sunilpaul.medium.com, τελευταία πρόσβαση στις 5/4/2021
  • Οι άνθρωποι αντέχουν τελικά να είναι πολύ πιο ειλικρινείς από όσο νομίζουν, ανακτήθηκε από: www.amna.gr, τελευταία πρόσβαση στις 5/4/2021
  • Η ειλικρίνεια μάς κάνει καλό, ανακτήθηκε από: www.ilovestyle.com, τελευταία πρόσβαση στις 5/4/2021

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Κουκιά

Ονομάζομαι Λένα, είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας και λατρεύω να κάνω τον κόσμο να γελάει. Εκτός από το αντικείμενο σπουδών μου, μ' αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τον τομέα της ψυχολογίας, καθώς θεωρώ ότι είναι ένας κόσμος ξεχωριστός ο οποίος θέλει συνεχή ανακάλυψη. Προσπαθώ κάθε μέρα να ενημερώνομαι και έπειτα να ενημερώνω! Τέλος, να θυμάστε ότι «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε» Νικολά Σαμφόρ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;