Εγκυμοσύνη: Προσωπική ή κοινωνική υπόθεση;

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Τι συνεπάγεται μια εγκυμοσύνη για τον Έλληνα πολίτη; Είναι γεγονός πως οι γεννήσεις έχουν περιοριστεί αισθητά τη σημερινή εποχή. Οι λόγοι πολλοί αλλά ο σημαντικότερος για πολλούς είναι το οικονομικό.

Συναισθηματική πίεση

Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που το ζευγάρι είναι σε φάση οικονομικής τακτοποίησης αλλά η επιθυμία του για ένα παιδί δεν ικανοποιείται. Τι είναι αυτό που φταίει; Γιατί κάποιοι νιώθουν πως το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο μετατρέπεται σε ψυχοπιεστικό γεγονός;

Ο βιολογικός ρόλος της γυναίκας

Η γυναίκα βιολογικά είναι φτιαγμένη για να φέρει στον κόσμο τη ζωή. Κατασκευάστηκε για να αναπαράγει το ανθρώπινο είδος, όπως η περιστέρα αναπαράγει τα αυγά της και η αγελάδα τα μοσχαράκια της. Άρα η φύση έχει προετοιμάσει τις γυναίκες να γίνουνε κάποια στιγμή μανούλες κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Από την άλλη τρέχει και το βιολογικό σου ρολόι. Όσο μεγαλώνει το γυναικείο σώμα σύμφωνα με την επιστήμη  η γονιμότητα πέφτει…και το άγχος αυξάνει.

Στο δρόμο της αναπαραγωγής

Επίσης, το να έλκει το θηλυκό, αρσενικά για να αναπαραχθούν μαζί του για να αφήσουν απογόνους είναι ένα πιεστικό γεγονός από μόνο του. Με άλλα λόγια, έλκεις άτομα που σε επιλέγουν όχι γι’ αυτό που είσαι, αλλά επειδή είσαι μια μήτρα που παράγει ωάρια κι αυτοί θέλουν απλά να διαιωνίσουν το είδος τους.

Η συνέχεια της δυναστείας

Κάποιους τους πιέζουν μάλιστα οι πατρικές τους οικογένειες να συνεχίσουν τη δυναστεία τους και τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας τους κόπους μιας ζωής  κληροδοτώντας τα ακίνητα και τα λοιπά τους περιουσιακά στοιχεία σε κάποιο διάδοχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κοινωνική αναγνώριση

Και να έχει να λέει ο κόσμος “Να το παιδί του τάδε” και να χαίρεται ο καταξιωμένος μπαμπάς ή μαμά που παίρνει προσοχή μέσα από την αναπαραγωγή των γονιδίων του. Έτσι, μέσα από τη δημιουργία τέκνων, μένει το γονίδιο στην αιωνιότητα.

Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας

Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας μέχρι πολύ πρότινος ήταν η μητρότητα. Η κοινωνία απαιτούσε από τη γυναίκα να είναι χρήσιμη φέρνοντας στον κόσμο παιδιά και ανατρέφοντάς τα με βάση τις αξίες της κοινωνίας-κοινότητας που τη φιλοξενούσε. Αυτός ο κοινωνικός ρόλος έχει εμπλουτιστεί σήμερα και με την απαίτηση της κοινωνίας η γυναίκα να εργάζεται για να επιβιώσει. Οπότε η καριέρα ήρθε να προστεθεί μέσα στα κοινωνικά καθήκοντα της χρησιμότητας του γυναικείου ρόλου στον κόσμο.

Αθέμιτες συγκρίσεις

Βέβαια, όταν συναντιέσαι με μια παλιά σου συμμαθήτρια και είσαι μάνα, πιο εύκολα είσαι σε θέση να της δείξεις το παιδί σου ή τη φωτογραφία του, παρά να δείξεις φωτογραφίες της καριέρας σου. Άρα πάντα μένεις μέσα σου με μια έλλειψη: “Κοίτα, αυτή έχει παιδί”, κάτι δηλαδή χειροπιαστό και το δείχνει. “Εγώ δεν έχω κάτι χειροπιαστό να δείξω”. Και δεν πάει να είσαι μια καταπληκτική επαγγελματίας ή υπάλληλος. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορείς να αποδείξεις  ότι έκανες κάτι σημαντικό στη ζωή σου. Γιατί, πώς θα της φέρεις τη μαρτυρία του άλλου, ότι με την εξυπηρέτησή του, του άλλαξες τη ζωή προς το καλύτερο;

Το συγγενικό ενδιαφέρον

«Και να ξέρεις κόρη μου ότι άκουσα την τάδε αστρολόγο να λέει ότι   φέτος ή παιδί θα κάνεις ή γκόμενο θα βρεις», λέει η μάνα στην κόρη που φροντίζει να της υπενθυμίζει το πόσο ανιαρή είναι η ζωή της μάνας χωρίς ένα εγγόνι. Ένα εγγόνι για να παίζει και να μοστράρει στο συγγενολόι, ως ευτυχής παραδοσιακή γιαγιά. Έχω ακούσει γυναίκες να λένε: “Ευτυχώς που έκανα παιδί νωρίς.. Δε θα μπορούσα την κατάκριση της μάνας μου, αν ήμουν  μεγαλύτερη σε ηλικία και δεν είχα κάνει”.

Το φιλικό ενδιαφέρον

Ή η συνομήλικη σου φιλενάδα,  που έκανε πρόσφατα παιδί και σε ρωτά: «Εσύ, έχεις παιδάκι;», «Όχι» , της απαντάς και εκείνη συνεχίζει: «Γιατί δεν έχεις;». Κι εσύ τώρα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να δώσεις εξηγήσεις γιατί δεν έχεις. Όπως και πριν παντρευτείς «Τέτοια ωραία κοπέλα, μορφωμένη και επιτυχημένη να μη βρίσκει γαμπρό, κάτι τρέχει με εσένα;»

Το συναδελφικό ενδιαφέρον

Ή ο συνάδελφός που σε ρωτά «‘Έχεις παιδιά;» και του απαντάς «Όχι» κι εκείνος σου λέει «Έχετε βάλει μπρος για παιδάκι;». Δεν ήξερα ότι το πότε κάνει κάποιος σεξ  είναι ένα κοινωνικό γεγονός που πρέπει να το ξέρει ο ντουνιάς. Με τι ασχολείται ο κόσμος..

Συγγενείς δευτέρου βαθμού

Ή άλλοι συγγενείς που σου λένε, ότι έκαναν αίτηση να υιοθετήσουν παιδί και για να μη νιώθεις μειονεκτικά κι εσύ που τόσα χρόνια δεν έχεις κάνει, σου προτείνουν να σε βοηθήσουν. Να σου δώσουν τα φώτα τους για το πως  να συμπληρώσεις τα χαρτιά για να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους. Κι εσύ πάλι πρέπει να δώσεις άλλη μια εξήγηση γιατί δε θες ακόμα μια εγκυμοσύνη.

Πεθερά style

Ή το άλλο, ακούς την πεθερά να λέει «Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που παντρεύτηκες. Αφού δεν έκανες παιδί μέσα σε αυτά τα χρόνια, το πήρα πλέον απόφαση τώρα». Τo περί ετοιμότητας ανταπόκρισης των απαιτήσεων στο γονεϊκό ρόλο είναι ψιλά γράμματα για κάποιους. Άστο, πού να εξηγείς τώρα..

Θείες εξ’ αγχιστείας

Ή μια θεία από το κοντινότερο συγγενικό περιβάλλον τη βρίσκει να φωνάζει από μακριά «Καιρό έχω να σε δω…Είσαι έγκυος;». Αθάνατη ελληνική οικογένεια.

Συμπαράσταση.. κανείς;

Ή ακόμα και οι παππάδες συνήθως λένε «Βάλτε μπρος για παιδί γιατί τα χρόνια περνούν και τα παιδιά δεν έρχονται όποτε τα θέλουμε». “Ούτε και τα χρήματα έρχονται όποτε τα θέλουμε, ούτε κι οι συνθήκες είναι όπως τις θέλουμε”, κάποιος θα μπορούσε να αντιλογήσει.

Και οι άσχετοι έχουν ψυχή..

Ή ακόμα και άσχετοι που όταν βλέπουν καμιά χωρίς παιδί της λένε: «Κάνε όσο γίνεται νωρίτερα γιατί κι εμένα μου ήρθε πρόωρα η κλιμακτήριος και μπήκα στην εμμηνόπαυση». Ναι, κάνε βούκινο και τον εμμηνορροϊκός σου κύκλο…Μη χάσουμε αυτή τη συνταρακτική πληροφορία..

Άγχους κορύφωση

Άρα, όταν όλοι γύρω σου προσπαθούν να σε πείσουν για την ανεπάρκειά σου, πώς να μην αρχίσεις να νιώθεις ανασφάλεια και φόβο; Φόβος – ανασφάλεια- φόβος – ανασφάλεια. Περνά ο καιρός λιγοστεύουν οι πιθανότητες για μια εγκυμοσύνη. Πρόβλημα δεν είχες, πρόβλημα απόκτησες.

Γιατί παντρεύεται κανείς;

Μα, λέει μια φίλη μου, «Παντρεύεσαι όταν θες  να κάνεις παιδί». Κι αν θες να κάνεις παιδί αλλά ο άντρας ή η γυναίκα σου δε μπορεί να κάνει, τι κάνεις τότε; Τον/ την χωρίζεις; Ή αν δεν είσαι έτοιμος/η να κάνεις; Πολύ επιφανειακή φαντάζει η ερμηνεία του γάμου για κάποιους αλλά ο καθένας πορεύεται με βάση τα μυαλά που κουβαλάει. Κι εσύ αναγκάζεσαι πάλι να δώσεις μια εξήγηση στον εαυτό σου γιατί πρέπει να μείνεις σε αυτή τη σχέση αφού ο βιολογικός στόχος του γάμου δεν επιτυγχάνεται και μια εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδια.

Ποιος αποφασίζει για μια εγκυμοσύνη;

Φαινομενικά, το ζευγάρι αλλά περισσότερο η σύγκριση με το τι κάνουν οι άλλοι. Από προσωπική υπόθεση, η εγκυμοσύνη μετατρέπεται σε κοινωνικό προβληματισμό. Οπότε μέσα στα όλα προβλήματα, στο ζευγάρι προστίθεται και ο εξωτερικός έλεγχος, του γιατί δεν κάνει παιδί στην ώρα του. Άγχος- ανασφάλεια- άγχος – ανασφάλεια.

Από το “είμαι γεμάτος” στην έλλειψη

Κι έτσι, το να μείνεις έγκυος από τη χαρά του σεξ περνάει στο καταθλιπτικό και ελλειπτικό, «Δεν έχω κάνει παιδιά». Το να είσαι εις γάμον κοινωνία και να κάνεις σεξ συνδέεται για κάποιους με την εγκυμοσύνη. Και φυσικά όχι με τη χαρά του ότι βρήκες έναν ταιριαστό σύντροφο για να απολαμβάνεις τη ζωή και το σεξ.

Έξωθεν επιβολή

Κι έτσι, ενώ θέλεις παιδί για την πάρτη σου, καταντά κάτι που σου επιβάλλεται απ’ έξω. Αφού δε συμβαίνει άμεσα, υπόγεια σου επισημαίνουν ότι είσαι ελλειμματικός. «Κοίτα εμείς που δεν είμαστε ελλειμματικοί; Εμείς κάναμε παιδιά. Απόδειξέ μας, με μια εγκυμοσύνη, ότι κι εσύ μπορείς να κάνεις». Κι έτσι όλοι μιλάνε εκ του ασφαλούς για να σου κάνουν τον σπουδαίο. Κι εσύ πρέπει να τους υπενθυμίσεις πόσο ελλειμματικοί είναι σε άλλους τομείς της ζωής τους για να πατσίσεις στη μειονεξία και να τους προσγειώσεις ανώμαλα. Σε δουλειά να βρίσκεσαι δηλαδή…

Το ευγενές συμπέρασμα

Για πολλούς ανθρώπους η δημιουργία απογόνων μέσω μιας εγκυμοσύνης είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δε συμμερίζονται την ίδια άποψη. Βάζουν παραπάνω τον παράγοντα συντροφικότητα και απολαμβάνουν τη ζωή τους είτε έχουν, είτε δεν έχουν παιδιά. Διότι μια ζωή χωρίς παιδιά παλεύεται. Μια ζωή όμως με τσιτωμένο το νευρικό σύστημα δεν παλεύεται με τίποτα.

Επένδυσε στη ζωή

Μακριά από τελειομανίες και ζήσε τη ζωή σου. Σάμπως, η ζωή με παιδιά δε συνεπάγεται το ένα να θέλει το κοντό του και το άλλο το μακρύ του; Στη ζωή δε μπορούμε να τα έχουμε όλα μαζί ή έστω την ώρα που τα θέλουμε. Η ζωή θέλει ελευθερία για να έχει νόημα.  Γιατί να αφήνεις  τους άλλους ή και την επιθυμία για ένα παιδί να σε καταπιέζουν; Δεν το αξίζεις αυτό.

Παιδί = Δημιουργία για τους σωστούς λόγους

Το παιδί χρειάζεται να δημιουργείται για τους σωστούς λόγους κι όχι για τους λάθος. Γιατί κακά τα ψέματα. Τα παιδιά κάποια στιγμή θα φύγουνε από κοντά σου και μετά τι θα μείνει; Η σχέση με το/τη σύντροφό σου ή τον εαυτό σου. Τα παιδιά σε γεμίζουν ευτυχία όταν εσύ είσαι καλά με τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου ή με εσένα προσωπικά. Διαφορετικά είναι ο λάθος δρόμος για να καλύψεις τυχόν υπαρξιακά κενά και τα χρησιμοποιείς απλά για να έχεις κάτι να ασχολείσαι ή να επιδεικνύεις στον κόσμο. Κι αυτός είναι ένας λόγος, αλλά δεν είναι ο σωστός.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;