Εφιαλτικά Χριστούγεννα σε συσκευασία δώρου: υπό πρίσμα ψυχολογικό

Πηγή εικόνας: https://www.gbhbl.com

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και η Angela Bridges μια νέα, όμορφη και ευσυνείδητη director ενός γραφείου επιχειρήσεων στο Μανχάταν αποφασίζει να δουλέψει μέχρι αργά. Στη συνέχεια την περιμένει ένα όμορφο δείπνο με την οικογένειά της και τα ανίψια της. Συνήθως όμως, αλλιώς έχει κανείς τα Χριστούγεννα στο μυαλό του και αλλιώς του βγαίνουν.

Ταπεινά, συγγνώμη

Ο Jim, ένας συνάδελφός της μπαίνει στο γραφείο της για να της ευχηθεί «καλά Χριστούγεννα» αλλά και να της ζητήσει συγγνώμη. Όντας μεθυσμένος σε ένα πάρτι του γραφείου, της την πέφτει στο ασανσέρ και η Angela μετά βίας ξεφεύγει από τις σεξουαλικές του ορέξεις. Η Angela δείχνει κατανόηση και του εύχεται κι εκείνη με τη σειρά της «καλά Χριστούγεννα».

Κυκλοφορώντας ανυποψίαστη λέγοντας “Καλά Χριστούγεννα”

Καθώς φεύγει, στο διάδρομο συναντά έναν πολύ γνωστό φύλακα της εταιρίας, εύχεται και σ’ αυτόν «καλά Χριστούγεννα» και κατεβαίνει με το ασανσέρ. Παρότι φορτωμένη πράγματα φτάνει στο επίπεδο P2, όπου έχει παρκάρει. Μπαίνει μέσα στο αμάξι, βάζει μπρος αλλά το αυτοκίνητο μουγκρίζει χωρίς να ανάβει η μηχανή.

Το κάλεσμα σε βοήθεια παραμονή Χριστουγέννων

Η Angela βλέπει τα γραφείο ενός νεαρού φύλακα της εταιρίας στο επίπεδο αυτό και ζητά ευγενικά τη βοήθειά του. Εκείνος της λέει ότι μάλλον φταίει η μπαταρία και της φέρνει ένα ειδικό μηχάνημα φόρτισης. Εκείνος προσπαθεί, αλλά μάταια. Η Angela, απογοητευμένη από την κατάσταση προσπαθεί να σκεφθεί κάποια λύση στο πρόβλημά της. O ευγενικός νεαρός έχει να της αντιπροτείνει να δειπνήσουν μαζί στο ταπεινό του γραφείο αλλά η Angela αρνείται προφασιζόμενη το οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων. Όμως όλο της το ύφος δείχνει ότι δεν τη συγκινεί η ιδέα..

Αναζητώντας μια λύση για να φτάσει εγκαίρως στο δείπνο παραμονή Χριστουγέννων

Ο φύλακας την αφήνει στη μοίρα της και η Angela ανεβαίνει με το ασανσέρ στο ισόγειο, καλώντας ταξί να έρθει να την πάρει. Το ταξί έρχεται. Κάνει η Angela να βγει έξω σπρώχνοντας την πόρτα, αλλά η πόρτα είναι κλειδωμένη. Ψάχνει να βρει το φύλακα στο ισόγειο για να της ξεκλειδώσει αλλά δεν τον βρίσκει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανατριχίλα για τα Χριστούγεννα

Κάτι το ανατριχιαστικό υπάρχει στην τόση σιωπή. Τα φώτα ξαφνικά σβήνουν. Η Angela ξανακατεβαίνει στο επίπεδο του γκαράζ χρησιμοποιώντας το κινητό της ως φακό για να βρει τον άλλο φύλακα να της ξεκλειδώσει αλλά καθώς προχωράει…δέχεται από πίσω επίθεση από κάποιον με χλωροφόρμιο και μένει εντελώς αναίσθητη. Δεν της πηγαίνει και τόσο καλά η παραμονή Χριστουγέννων.

Δώρο για τα Χριστούγεννα

Πηγή εικόνας: https://www.gbhbl.com

Ξυπνά κάποια στιγμή για να συνειδητοποιήσει ότι είναι καθηλωμένη σε μια καρέκλα, δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες και φορώντας ένα λευκό, αποκαλυπτικό φόρεμα με ψιλοτάκουνες γόβες. Τα μαλλιά της πέφτουνε μοιραία κάτω και φοράει κατακόκκινο κραγιόν. Μπροστά της υπάρχει ένα εορταστικό τραπέζι με διάφορα καλούδια και κεριά να τρεμοπαίζουν. Το χαμόγελο του νεαρού φύλακα ξεπροβάλλει μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο ενώ γύρω της εικόνες από μαγνητοσκοπημένα βίντεο παίζουν σκηνές με αυτή, στις οθόνες των μόνιτορ. Για δώρο Χριστουγέννων, ωραίο, τι να σου πω.

Ραντεβού με την κόλαση

Ο νεαρός φύλακας, απέναντί της, εξομολογείται τον έρωτά του (λέμε τώρα..) γι’ αυτήν παρά τις τόσες αμαρτίες της, τις οποίες έχει παρακολουθήσει τόσον καιρό μέσα από τα μόνιτορ της εταιρίας. Η Angela τον παρακαλάει και συνάμα τον απειλεί να την αφήσει να φύγει αλλά ο φύλακας την αναγκάζει να καλέσει την οικογένειά της και να προφασιστεί ασθένεια. Έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο να την αναζητήσει κανείς στο χώρο της εργασίας της τα Χριστούγεννα. Η Angela δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Πάει το οικογενειακό δείπνο των Χριστουγέννων.

Πηγή εικόνας: https://www.youtube.com

Όλο και πιο ανατρεπτικά

Στη συνέχεια ο φύλακας που ακούει στο όνομα Thomas, παίρνει την κοπέλα και τη μεταφέρει σε άλλο επίπεδο του χώρου στάθμευσης. Εκεί κρατά δεμένο το συνάδελφό της Jim, δεμένο κι αυτόν σε μια καρέκλα. Ο Thomas πιστεύει ότι ο Jim είναι κακός άνθρωπος (ενώ αυτός…αγγελούδι…) γιατί άπλωσε τα χέρια του στην Angela στο πάρτι του γραφείου. Προτρέπει την Angela να πάρει το αίμα της πίσω χτυπώντας τον με έναν φακό. Όμως η Angela αρνείται γιατί έχει λύσει ήδη την παρεξήγηση με τον Jim.

Παράνοια ενόψει

Ο Thomas όμως πιστεύοντας ότι η Angela έχει κρυφά συναισθήματα αγάπης απέναντι στο Jim, γκαζώνει το αυτοκίνητό του με την Angela μέσα, παρασύροντας το Jim πάνω σε έναν τοίχο, χτυπώντας τον πολλές φορές για να σκοτωθεί. Ο Thomas βγαίνει από το αμάξι για να κρύψει το δολοφονημένο Jim.

Όπου φύγει–φύγει

Η Angela πάνω στον πανικό της με το παρανοϊκό που έμπλεξε, βρίσκει ευκαιρία να το σκάσει, να κρυφτεί και να καταφέρει να φέρει μπροστά της τις χειροπέδες. Τρέχει προς το γραφείο του Thomas για να πάρει το κινητό της τηλέφωνο αλλά καθότι υπόγειο δεν έχει σήμα. Η Angela βρίσκει και κάτι κάρτες – κλειδιά εισόδου και τις παίρνει μαζί της. Τρέχει πάλι προς την κεντρική πύλη της ρεσεψιόν που είναι όμως κλειδωμένη και με το που καλεί 911(κάτι σαν το δικό μας 112) το κινητό της γλιστρά από την άλλη πλευρά της πύλης.

Το θρίλερ συνεχίζεται

Ενώ ο Thomas ξοπίσω της, την κυνηγά, εκείνη χρησιμοποιεί μια από τις κάρτες – κλειδιά για να μπει στο ασανσέρ. Από εκεί ζητά βοήθεια μέσα από το πάνελ και της απαντά ο Thomas (ω..τι έκπληξη..). Ο Thomas της ρίχνει νερό από ψηλά μέσα στο θάλαμο για να την αναγκάσει να βγει από εκεί. Ενώ ο θάλαμος πλημμυρίζει να σου και το πτώμα εκείνου του γνωστού της φύλακα, να πέφτει πάνω της. Δεν ξημερώνουν όλοι ζωντανοί κι ας είναι παραμονή Χριστουγέννων.

Έσο έτοιμη

Τελικά, η Angela βγαίνει από εκεί μέσα και κρύβεται κάπου μέσα στο πάρκινγκ ενώ ο τρελάρας της αφιερώνει το «Blue Christmas» (μετάφραση: «Μελαγχολικά Χριστούγεννα») του Elvis Priestley και της το τραγουδάει κιόλας με το κόκκινο σκουφάκι του Άη-Βασίλη (μιλάμε για περιπτωσάααρα) να παίζει η φωνή του Elvis, μέσα από τα μεγάφωνα του πάρκινγκ. Είδε και απόειδε η κοπέλα, σπάει το προστατευτικό τζάμι που φυλάσσει ένα τσεκούρι πυρκαγιάς εκτάκτου ανάγκης και φτάνει στο γραφείο του Thomas έτοιμη να το χρησιμοποιήσει.

Υπνωτισμένη εις διπλούν

Αλλά εκεί την περιμένει μια άλλη έκπληξη. Προβάλλεται στα μόνιτορ ένα βίντεο όπου ο Thomas της βγάζει τα ρούχα, όντας αναίσθητη. Ο Thomas είναι πίσω της και τη χτυπάει με ένα ταζερ (κάτι σα μικρό ηλεκτροσόκ που μουδιάζει το σώμα) και την κρύβει στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

«Την τύχη μου μέσα…» κι ας ξημερώνει Χριστούγεννα

Τη στιγμή εκείνη εμφανίζονται δύο αστυνομικοί για να ερευνήσουν μια αναφερόμενη αναταραχή από τους γείτονες. Η Angela είναι αναίσθητη και δεν παίρνει είδηση τι συμβαίνει. Όταν όμως συνέρχεται οι αστυνομικοί έχουν ήδη φύγει. Η κοπέλα βρίσκει έναν τρόπο να βγει από το πορτμπαγκάζ αλλά ο Thomas εξαπολύει το Rocky, το ροτβάιλερ για να την πιάσει. Ο Rocky τη μαγκώνει από το πόδι και την τραυματίζει αλλά τελικά η Angela το σκοτώνει. Βλέποντας ο Thomas το Rocky σκοτωμένο, κατηγορεί την Angela για το πόσο άθλια φέρθηκε σε ένα αθώο σκυλάκι (αδίστακτο όμως..).

Δρόμος μετ’ εμποδίων

Η Angela που τον έχει επιεικώς γραμμένο, προσπαθώντας να σώσει τον εαυτό της, βρίσκει τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου και προσπαθεί να δραπετεύσει με αυτό αλλά τις ανατρέπει τα σχέδια ο Thomas. Με ένα άλλο αμάξι πέφτει πάνω της και το όχημά της ανατρέπεται και αναποδογυρίζει.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και…

Ο Thomas ανοίγει την πόρτα για να δει τι απέγινε η καλή του. αλλά η Angela του τη φυλάει και τον μαχαιρώνει στο μάτι. Τον αγκαλιάζει με τις χειροπέδες της προσπαθώντας να τον πνίξει, παίρνει τα κλειδιά του απελευθερώνεται από τις χειροπέδες, τις οποίες φοράει στον Thomas και τον δένει στο αυτοκίνητο. Παίρνει το τάζερ του και απομακρύνεται από το αυτοκίνητο.

Επιτέλους ζωντανή

Ο Thomas χάνει την ψυχραιμία του και τη βρίζει χυδαία. Τότε εκείνη, σε μια ροή βενζίνης του αυτοκινήτου χρησιμοποιεί το τάζερ για να δημιουργήσει ανάφλεξη. Το αυτοκίνητο του Thomas τυλίγεται στις φλόγες και εκρήγνυται. Η φωτιά ενεργοποιεί το αντιπυρικό σύστημα κατάβρεξης. Η Angela μες στα μαύρα χάλια, ανοίγει την πύλη του πάρκινγκ και βγαίνει επιτέλους έξω και κυρίως ζωντανή το πρωί των Χριστουγέννων.

Ταινίες μέσα από τη ζωή βγαλμένες

Πηγή εικόνας: https://www.rogerebert.com

Το “P2” είναι ένα κινηματογραφικό θρίλερ του 2007 σε σκηνοθεσία Franck Khalfoun. Παρά το ακραίο της κατάστασης και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων, δεν είναι λίγες οι φορές που και στην πραγματική ζωή θα βρεθούν στο δρόμο μας, άτομα που θα παρακολουθήσουν τις κινήσεις μας για τους απώτερους σκοπούς τους. Οπότε κρίνεται καλό, να υπάρχει σε επίπεδο πρόληψης, μια πρότερη ενημέρωση. Αυτό, προλαμβάνει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες κατά την αλληλεπίδραση με τέτοιες προσωπικότητες, προτού η κατάσταση εκτροχιαστεί για τα καλά.

Τρελός θαυμαστής ή κοινός ψυχοπαθής; Δες τα σημάδια:

Όταν βγαίνεις εκεί έξω να συναναστραφείς με κόσμο, θα συναντήσεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Είτε σε φιλικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε συγγενικό, είτε σε ερωτικό επίπεδο μπορεί να ξεκινήσεις να νιώθεις δυσφορία όταν ο άλλος αρχίσει να σου κάνει στενό μαρκάρισμα. Κάποιος μπορεί να φτάσει στο σημείο να παρακολουθεί τις κινήσεις σου, τις επαφές σου ή να συναναστρέφεται τις γνωριμίες σου και να τους βάζει λόγια για σένα. Όταν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση, προετοιμάσου ψυχολογικά για τις επόμενες ενέργειές σου. Άπαξ και κάποιος αποκτήσει εμμονή μαζί σου, δεν ξέρεις μέχρι ποιου σημείου είναι ικανός να φτάσει για να σε επαναφέρει στα νερά του. Έχε υπόψη σου ότι μπορεί και να κινδυνέψεις γι’ αυτό το να είσαι ενήμερος είναι η δύναμή σου.

Όλα ξεκινούν με μια ψυχασθένεια

Δεν έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο ότι δε θα νοσήσει ποτέ στη ζωή του από μια ψυχική ασθένεια. Και δεν είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου να δημιουργήσει φόβο για τους νοσούντες. Ο σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει τους μη νοσούντες να αυτοπροστατεύονται ψυχοσυναισθηματικά και να ψυλλιάζονται όταν κάτι δεν πάει καλά.

Πώς ξεχωρίζεις έναν ψυχικά πάσχοντα;

Συνήθως οι άνθρωποι που πάσχουν ψυχικά, εμφανισιακά είναι όπως οι άλλοι άνθρωποι. Δεν έχουν κάποιο εξωτερικό σημάδι αναγνωρίσεως. Το σημάδι όμως που τους προσδιορίζει είναι η έλλειψη συνείδησης. Η συμπεριφορά τους δηλαδή, δεν περνά από κάποια αυτοκριτική, αν είναι δηλαδή σωστή ή λάθος. Οπότε όταν βλάπτουν συναισθηματικά άλλους ανθρώπους, το κάνουν χωρίς κανένα αίσθημα τύψης ή ενοχής. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζουμε πως συμπεριφέρονται οι ψυχοπαθητικές προσωπικότητες στις σχέσεις, για να έχουν αυτό που λέμε «γνώση οι φύλακες» είτε την περίοδο των Χριστουγέννων είτε σε άλλες περιόδους.

Τα Δέκα Σημεία Επαγρύπνησης

Ας υποθέσουμε ότι λόγω Χριστουγέννων που είναι η γιορτή της αγάπης, το σενάριο λέει, η Angela να γνωρίσει καλύτερα τον Thomas και να συμφωνήσει σε ένα δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζί του. Ποια θα είναι άραγε η συνέχεια; Ας δούμε τα 10 σημεία που έπονται και χρήζουν προσοχής.

Σημείο πρώτο

Στην αρχή της γνωριμίας με έναν τέτοιο άνθρωπο, τα πάντα τρέχουν γρήγορα. Φτάνει ένα δείπνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, για να συνειδητοποιήσει ο άλλος γρήγορα – γρήγορα, τα κοινά που έχεις μαζί του και αν είσαι το τέλειο άτομο γι’ αυτόν. Φαντάζεις το ιδανικό και βομβαρδίζεσαι από αγάπες και κολακείες (πάντα επίκαιροι στο κλίμα των Χριστουγέννων) είτε εντός είτε εκτός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να κερδίσει γρήγορα την εμπιστοσύνη σου. Να του μιλήσεις για τις ανασφάλειές σου, τα όνειρά σου, τους στόχους της ζωής σου. Συνήθως, ένα τέτοιο είδος ανθρώπου, είναι ο πρώτος που επιδιώκει την επικοινωνία και φέρεται σα γοητευμένος μαζί σου κάθε στιγμή.

Σημείο δεύτερο

Ένα τέτοιο άτομο, αρχίζει και σου αφηγείται πολλές λυπητερές ιστορίες από τη ζωή του με σκοπό να κερδίσει τη συμπάθεια και τη λύπηση σου. Διψά για την τρυφερότητα και τη στοργή σου, μέσα στην τόση σκληρότητά του κόσμου. Είσαι γι’ αυτόν το φως στο σκοτάδι του. Γενικώς, αυτός βιώνει τη ζωή ως δράμα κι εσύ είσαι το άτομο που με την καλοσύνη σου, θα τον βγάλει από τη δυστυχία. Κι επειδή είναι Χριστούγεννα του τη δίνεις άφθονη.

Σημείο τρίτο

Εκεί που τον λυπάσαι και αρχίζεις να δένεσαι μαζί του συναισθηματικά, ο άλλος θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι δύναμης με τη χρήση του ερωτικού τριγωνισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος άλλος άνθρωπος βρεθεί δίπλα του, είτε είναι πρώην είτε πιθανός ερωτικός παρτενέρ που του δίνει το μίνιμουμ προσοχής, θα στο πασάρει για άτομο που είναι ερωτευμένο μαζί του. Κάτι τέτοιο σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο έτσι έχει μεγάλη ζήτηση ανά πάσα στιγμή.

Σημείο τέταρτο

Εννοείται, πως περιγράφει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν κι αν τολμήσεις να τα αμφισβητήσεις και να τον φέρεις ενώπιον των ευθυνών του, τότε γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός και περιφρονητικός απέναντί σου. Αντί, να συμμαζέψει την προκλητική συμπεριφορά του, θα σου περάσει την ιδέα ότι εσύ είσαι ο τρελός ή ο ευαίσθητος και κοινώς ο προβληματικός που πρέπει να αλλάξεις. Εσύ φταις… Πρέπει να σε κάνει να πιστέψεις ότι εσύ είσαι το πρόβλημα που αντιδράς κι όχι αυτός που φέρεται με αυτό τον τρόπο κι εσύ αντιδράς. Θέλει να διαστρεβλώσει την αντίληψή σου για το τι πραγματικά συμβαίνει για να μπορέσει να συνεχίσει μοιραία, την ίδια συμπεριφορά χειραγώγησης. Εσύ θα τρέχεις ξοπίσω του, όχι αυτός.

Σημείο πέμπτο

Αρχίζει να σε κατηγορεί ότι ζηλεύεις, αφού έχει φλερτάρει προηγουμένως με άλλο άτομο. Σε αγνοεί σκόπιμα για μέρες και μετά μόλις σε πιάσει η υστερία χρησιμοποιεί την αντίδρασή σου για να κερδίσει τη συμπάθεια άλλων υποψήφιων στόχων προσπαθώντας να τους πείσει πόσο του έχεις κάτσει στο σβέρκο. Ακόμα κι αν υπήρξες κάποτε ένα πολύ φιλόξενο άτομο, ανοιχτό στους ανθρώπους, ο ψυχοπαθής θα σε πείσει ότι δεν κάνεις καλά. Τίποτα δε θυμίζει μέσα σου Χριστούγεννα, πιά…

Σημείο έκτο

Ένας ψυχοπαθής μέσα στα υπόλοιπα μπορεί να είναι και μυθομανής. Υπάρχει μια διαρκής δικαιολογία για τα πάντα και λέει συνεχώς ψέματα. Τα σκέφτεται μάλιστα τόσο γρήγορα που δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Ακόμα όμως κι αν τους ξεμπροστιάσεις, άδικος κόπος γιατί δε θα νιώσουν ούτε τύψεις ούτε καμία ντροπή. Και μην ξεχνάμε, ότι κατηγορεί συνέχεια τους άλλους για τα προβλήματά του. Αυτός άλλωστε δεν κάνει λάθος ποτέ… Αυτός είναι το θύμα.. κι έτσι δε βελτιώνεται ποτέ.

Σημείο έβδομο

Λέει ότι είναι αθώος ενώ με τη συμπεριφορά του προκαλεί τη ζήλια του συντρόφου του. Ενώ στην αρχή διεκδικούσε την αμέριστη προσοχή σου, μετά αποσύρεται και επικεντρώνεται σε άλλους ανθρώπους. Έτσι, δημιουργεί σύγχυση στο σύντροφό του. Πράττει με τρόπο ώστε να σπέρνει την αμφιβολία αν έχεις ακόμα θέση στην καρδιά του. Χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας ως δόλωμα σε παλιούς πρώην, παλιά ερωτικά τραγούδια, φωτογραφίες και χιουμοριστικές εικόνες. Θέλει το μυαλό σου να απασχολείται εμμονικά με το ότι εσύ λυσσάς να είσαι μαζί του με τόσον ανταγωνισμό. Ναι… ποια θα το πρωτοπάρει τέτοιο κελεπούρι…

Σημείο όγδοο

Στην αρχή, η προσοχή και ο θαυμασμός του, θεωρούνται αποκλειστικά δικό σου προνόμιο. Στη συνέχεια όμως, ξαφνικά σε βαριέται. Χάνει τον ενθουσιασμό του μαζί σου και σε βλέπει περισσότερο σα βάρος παρά σα χαρά. Επίσης, αρχίζει και κουράζεται που εσύ συνεχίζεις να ενδιαφέρεσαι να επανέλθει το πάθος στη σχέση σας. Αυτός ενοχλείται κι εσύ χάνεις την αυτοεκτίμησή σου με το να τον παρακαλάς να σε αγαπήσει όπως πρώτα.

Σημείο ένατο

Όταν σχετίζεσαι με έναν ψυχοπαθή, να είσαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσεις την εξάντληση της ενέργειά σου. Έχει τόση ανάγκη για την προσοχή σου που ρουφά όλη τη ζωή σου. Απαιτεί απλά να τον λατρεύεις χωρίς να αποδίδει τα ίσα σε εσένα. Ο εγωισμός του φαίνεται ολοκάθαρα. Στην αρχή νόμισες από τη συμπεριφορά του ότι εσύ είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να το κάνει ευτυχισμένο. Τώρα όμως συνειδητοποιείς ότι οποιοσδήποτε με ενέργεια και χαρά της ζωής θα μπορούσε να του ταιριάξει. Όπως και να έχει, μην παραμυθιάζεσαι. Κανείς κοινός θνητός δε μπορεί να γεμίσει το ψυχικό κενό κανενός. Η ευτυχία είναι προσωπική μας ευθύνη. Το ότι δε μπορεί αυτός να τη βρει είναι γιατί χρήζει ψυχιατρικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης.

Σημείο δέκατο

Αδυνατεί να αντιληφθεί τα συναισθήματα σου. Εσύ μπορεί να είσαι ένα καλό άτομο (για τέτοιο ψάχνει άλλωστε) και να του έδωσες την αγάπη και τη συμπόνια σου. Εκείνος σου ανταπέδωσε ό, τι είχε, δηλαδή το άγχος του και τον πανικό του. Εσύ έχεις χάσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό σου κι εκείνος τα έχει ρουφήξει από εσένα. Κλαις συνέχεια, του ζητάς συγνώμη από τα συναισθηματικά σου ξεσπάσματα. Δεν κοιμάσαι καλά και νιώθεις άγχος και κούραση. Δεν ξέρεις τι απέγινε ο παλιός καλός χαλαρός εαυτός σου. Είσαι στην τσίτα συνέχεια.

Πώς λειτουργεί η σχέση με έναν ψυχοπαθή;

Μπαίνεις κούκλα και βγαίνεις πανούκλα. Τρελή, εξαντλημένη, σοκαρισμένη, στραγγισμένη και ενεργειακά αδειανή. Χάνεσαι από όλους και από όλα, αναζητώντας το τι έκανες και ο άλλος εξαφανίζεται. Τέτοιου τύπου σχέσης αφήνουν σε βάθος χρόνου συναισθήματα και αμφιβολίες ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Μα στο μυαλό ενός ψυχοπαθή κανείς ποτέ δε θα είναι αρκετά καλός και πάντα κάποιος άλλος θα φταίει. Όσα και να δώσεις, αυτός το βαρέλι του άδειο θα το έχει. Κι ενώ έχεις πολύ καλές ποιότητες, δε θα στις αναγνωρίσει ποτέ. Θα σου χτυπά συνέχεια τα λάθη και τα προβληματικά σου σημεία κι ας τα τσιγκλά αυτός να βγουν στην επιφάνεια. Ό, τι πεις ή κάνεις θα το στρέψει τελικά, εναντίον σου, οπότε τσάμπα χάνεις τον καιρό σου. Και τσάμπα δε χαίρεσαι τα Χριστούγεννά σου.

Πώς σώζεσαι από μια τέτοια (ας τα λέμε) σχέση;

Φεύγεις και κόβεις κάθε επαφή μαζί του. Καμία μα καμία επικοινωνία μαζί του. Σε καμία γιορτή, δεν το θυμάσαι κι ας είναι ακόμα και Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Κάθε αλλαγή φαντάζει δύσκολη στην αρχή της αλλά μετά συνηθίζεις. Όταν θα ξαναβλέπεις τον εαυτό σου μην έχοντας κάποιον να σε ρίξει καθημερινά, θα επανέλθει και η πολυπόθητη ισορροπία σου. Άλλωστε κάθε αρνητική εμπειρία, μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε κομμάτια του εαυτού μας που αγνοούσαμε. Και ο αυτοσεβασμός είναι ένα από αυτά, διεκδικώντας σχέσεις με υγιή όρια έτσι ώστε να μην διακινδυνέψεις ξανά τον ψυχισμό σου. Ζήσε τις γιορτές όπως σου αξίζουνε και ο Άγιος Βασίλης όλο και κάποια θαυμαστή έκπληξη θα έχει ετοιμάσει για σένα τα Χριστούγεννα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;