Τελειοθηρία: ένας δυσλειτουργικός τρόπος συμπεριφοράς

12 Οκτωβρίου 2020
πηγή εικόνας: Law Practice Today

 

 

Η τελειοθηρία είναι ένας πολυδιάστατος τύπος προσωπικότητας που σχετίζεται με έναν αριθμό από ψυχολογικές διαπροσωπικές και συσχετιζόμενες με την επίδοση δυσκολίες. Γενικότερα, αποτελεί έναν παράγοντα που δυσχεραίνει την ζωή των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο τελειομανής άνθρωπος αποβλέπει στην τελειότητα και δεν δέχεται κάτι λιγότερο από αυτήν. Αδυνατεί λοιπόν να αντλήσει ικανοποίηση και ευχαρίστηση από το οτιδήποτε αν αυτό δεν είναι τέλειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτει υπερβολικά υψηλούς στόχους, να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τα λάθη και την μετριότητα και να ασκεί δριμεία κριτική στον εαυτό του όταν αποτυγχάνει να προσεγγίσει τα πρότυπα και τους στόχους του. Στην πραγματικότητα, ο φόβος για την αποτυχία ισοδυναμεί για το τελειομανή άτομο με τον φόβο μήπως κάνει λάθος. Έτσι, τα άτομα αυτά δεν επιδιώκουν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Προέλευση της τελειοθηρίας

Η τελειοθηρία είναι απόρροια συνήθως ενός δυσλειτουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ένα οικογενειακό περιβάλλον καταπιεστικό, με γονείς που διαθέτουν υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Συνήθως οι γονείς αυτοί έχουν ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητας, είναι επικριτικοί και αντιμετωπίζουν το παιδί σαν προέκταση του εαυτού τους που πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Τα παιδιά αυτά νιώθουν ότι δεν διαθέτουν την ελευθερία να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται ελεύθερα και αυθόρμητα. Δέχονται συνεχώς εντολές και επίκριση, ενώ απαιτείται από αυτά να εκπληρώσουν συνεχώς τις επιθυμίες των γονιών τους. Τα παιδιά αυτά λοιπόν αδυνατούν να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση εαυτού και κατακλύζονται από έντονο και χρόνιο άγχος, θυμό και λύπη. Τα άτομα αυτά για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την νοσηρή ανατροφή καλλιεργούν τάσεις τελειοθηρίας, οι οποίες τα βοηθούν σε αυτή τη φάση της ζωής τους, όμως αργότερα στην ενήλικη ζωή μπορεί να τους προκαλέσουν σύγχυση και να αποτελέσουν τροχοπέδη.

Διαβάστε επίσης  Χριστούγεννα, υπερφαγία & τρόποι αντιμετώπισης

Αντιμετώπιση τελειοθηρίας

  • Αρχικά αναγνωρίστε αν η τελειομανία σας είναι λειτουργική και φυσιολογική ή παθολογική. Η φυσιολογική τελειομανία χαρακτηρίζεται από την ώθηση να προσπαθούμε για το καλύτερο, να βελτιωνόμαστε, να θέτουμε στόχους και να μην τους εγκαταλείπουμε. Αντίθετα, η παθολογική τελειομανία ωθεί το άτομο να ταυτίζει την αυταξία του μόνο με την επίτευξη των στόχων του και να αγνοεί την πολύπλευρη και σφαιρική φύση του ατόμου. Έτσι, θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της επιτυχίας ακόμα και την προσωπική του ζωή και την υγεία του. Το άτομο που διακατέχεται από δυσλειτουργική τελειοθηρία σε περίπτωση αποτυχίας καταφεύγει σε έντονη αυτοκριτική, αισθάνεται αποτυχημένο και γίνεται αναβλητικό.

 

  • Είναι σημαντικό επίσης να τροποποιήσετε τον τελειοθηρικό τρόπο σκέψης σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μιας πιο ρεαλιστικής θεώρησης των πραγμάτων. Οι τελειομανείς άνθρωποι συνηθίζουν να είναι φοβερά επικριτικοί απέναντι στον εαυτό τους και έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν. Ο στόχος είναι να αντικαταστήσετε τις υπερβολικές απαιτήσεις με πιο ρεαλιστικούς στόχους και σκέψεις. Σταδιακά αυτό θα οδηγήσει στον ενστερνισμό ενός πιο ισορροπημένου και υγιή τρόπου αντίληψης και ερμηνείας των γεγονότων.

 

  • Να υιοθετήσετε μια πιο σφαιρική ματιά απέναντι στα γεγονότα. Τα τελειομανή άτομα συνήθως εστιάζουν υπερβολικά στις λεπτομέρειες και δαπανούν πολύ χρόνο για να ασχοληθούν με αυτές. Καταναλώνουν λοιπόν χρόνο στο να κάνουν κάτι τέλειο και συχνά θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για αυτό. Ενώ συνεχώς όσο και να θεωρούν κάτι ολοκληρωμένο πάντα διακρίνουν ατέλειες και λάθη. Για να απεμπολήσει κανείς αυτές τις τελειοθηρικές τάσεις πρέπει να αποστασιοποιείται από τα πράγματα και να τα βλέπει από την οπτική των άλλων ατόμων. Ακόμη, είναι θεμιτό να αποστρέψει την προσοχή του από τις λεπτομέρειες και να διακόψει τον ατέρμονο αγώνα της τελειότητας.
Διαβάστε επίσης  Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο

 

  • Είναι απαραίτητο να αλλάξετε την τελειοθηρική συμπεριφορά σας. Η τελειομανία κρύβει τον φόβο του να κάνεις λάθη ή να μην είσαι τέλειος. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η φοβία θα πρέπει να εκτεθείτε στο αντικείμενο του φόβου σας, δηλαδή να κάνετε λάθη. Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε επίτηδες κάποια λάθη, να χαμηλώσετε τις υπερβολικές απαιτήσεις σας και να τις αντικαταστήσετε με πιο ρεαλιστικές. Πρέπει να μάθετε να διαχωρίζετε την αυταξία σας από την επίτευξη των στόχων σας και της τελειότητας. Να συνειδητοποιήσετε ότι τα λάθη σας και οι αποτυχίες σας δεν σας καθορίζουν και δεν καταρρακώνουν την αξία σας. Αντιθέτως, τα λάθη και οι ατέλειές σας είναι κομμάτια του εαυτού σας, που πρέπει να αποδεχτείτε. Οφείλετε να συνειδητοποιήσετε το δικαίωμα σας να μην είστε συνεχώς τέλειοι και το δικαίωμα να κάνετε λάθη και όπως όλοι οι άνθρωποι να διαθέτετε τις ατέλειες σας. Ο αγώνας για την επίτευξη της τελειότητας είναι ατελέσφορος, καθώς αυτή δεν υφίσταται πουθενά. Άλλωστε το πιο σημαντικό είναι η αυταποδοχή. Ένα άτομο που αγαπάει αποδέχεται τον εαυτό του με τις ατέλειες του κατέχει μια υγιή αυτοεικόνα.

Πηγές:

  • Η προέλευση της τελειομανίας και πως μπορείτε να την χειριστείτε ανακτήθηκε από psychologynow.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
  • Δυσλειτουργική τελειοθηρία : 5 στρατηγικές για να την ξεπεράσετε ανακτήθηκε από psychologynow.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
  • Τελειομανία ανακτήθηκε από psychology.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
  • Τελειομανία : χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις ανακτήθηκε από iatronet.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
  • Τελειομανία : Πως το να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο ανακτήθηκε από psychologynow.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
  • Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία ανακτήθηκε από psychotherapeia.net.gr(τελευταία πρόσβαση 5/9/20 19:00)
Διαβάστε επίσης  Χιούμορ: σημαντικότερο από όσο νομίζουμε

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης

Ο Μύθος των Αμαζόνων και οι σύχρονες γυναίκες

Μέσα στα χρόνια έχουν ειπωθεί ιστορίες, παραμύθια και μύθοι