Δυσλειτουργικές φιλίες: πώς επηρεάζεται η ψυχολογία

 

Πηγή εικόνας: https://www.epirusnow.gr/

Τι είναι φιλία:

Φιλία είναι η πλατωνική σχέση που δημιουργείται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων. Για να υπάρξει η φιλία πρέπει να είναι αμφίδρομη, αλλιώς δεν είναι δυνατή. Ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ είπε το εξής : “Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση”. Όλες οι σχέσεις είναι πολύπλοκες ιδιαίτερα οι φιλικές, αλλά είναι σίγουρα πολύ σημαντικές στην πορεία της ζωής μας. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας σε μία δυσλειτουργική φιλία.

Δυσλειτουργική φιλία:

Οι συμπεριφορές των φίλων μας, λόγω της διαφορετικότητας του χαρακτήρα μας, κάποιες φορές μας ενοχλούν. Υπάρχουν όμως φορές που το πρόβλημα αυτό διογκώνεται και καταλήγουμε να βρισκόμαστε μέσα σε μια δυσλειτουργική φιλία. Τότε, προκαλούμε στον εαυτό μας ψυχολογικό πόνο και δημιουργούμε έντονες πληγές.

Η ευημερία και η ευτυχία μας υπερισχύει της αξίας της φιλίας. Μη νοιώθετε ένοχοι αν θεωρείται ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από τον φίλο σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικότητα στη φιλία:

Υπάρχει περίπτωση ο φίλος σας να γίνεται κτητικός και να σας πνίγει. Σας ζητάει αποκλειστικότητα και ζηλεύει όταν σας βλέπει να έχετε επαφές και με άλλα άτομα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως για τον φίλο σας είστε ίσως ο μόνος άνθρωπος που του δίνεται την προσοχή που θέλει, με αποτέλεσμα να θυμώνει όταν δίνεται και αλλού την ίδια προσοχή. Πρέπει να απομακρυνθείτε ώστε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να εξαρτάται από εσάς. Μη διστάσετε να απαντήσετε στην ερώτησή του για την απομάκρυνση σας. Να του μεταφέρετε το μήνυμα ότι είναι καθαρά δικιά σας επιλογή η επιλογή των φίλων σας.

Πηγή εικόνας: https://www.bodyinbalance.gr/

Συμφέρον στη φιλία:

Όταν ο φίλος σας καλεί γιατί τις περισσότερες φορές κάτι θέλει. Αδιαφορεί για το αν είστε καλά, για τις δυσκολίες σας και νοιάζεται μόνο για τις ανάγκες του. Η συνέχεια αυτής της κατάστασης σας οδηγεί στο να πληγωθείτε. Κάποιοι μπορεί να έχουν αυτή την πρόθεση και κάποιοι μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι σας πληγώνουν. Η καλύτερη λύση είναι η επικοινωνία. Μιλήστε του, κάντε τον να καταλάβει τι έκανε λάθος. Ίσως το συνειδητοποιήσει και σας μεταφέρει ότι θα το αλλάξει. Έχει κερδίσει τη δεύτερη ευκαιρία. Ίσως όμως δεν το καταλάβει και επιμένει ότι δεν κάνει λάθος. Τότε είναι απολύτως λογικό να δώσετε τέλος σε αυτήν τη δυσλειτουργική φιλία. Πρέπει να αισθάνεστε καλά παντού και πάντα.


Καταστροφή αυτοεκτίμησης στη φιλία:

Δε σας αξίζει μια δυσλειτουργική φιλία να καταστρέφει τη ζωή σας. Δεν πρέπει να αφήνεται τον φίλο σας να επικρίνει τις πτυχές της ζωής σας και να μιλάει αρνητικά για το οτιδήποτε κάνετε. Αυτό συμβαίνει ότι δεν έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Τέτοιες φιλίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, καθώς σας επηρεάζουν αρνητικά. Θα λύσει αυτό το πρόβλημα η συζήτηση, αρκεί να είστε ειλικρινής. Αν όχι προχωρήστε μπροστά. 

Πηγές:

https://www.e-daily.gr

https://www.psych2go.net

https://www.psyxologynow.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;