Δραματική διαταραχή της προσωπικότητας

 

δραματικη διαταραχη της προσωπικότητας

Ακόμα μια διαταραχή προσωπικότητας που περιγράφεται στο διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-IV-TR είναι η Δραματική διαταραχή της προσωπικότητας. Σ’ αυτή τη διαταραχή το άτομο προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των άλλων παρουσιάζοντας υπερβολικά δραματικές  συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση ή τη συναισθηματική του έκφραση. Για παράδειγμα, μπορεί να ντύνεται περίεργα, να βάφεται έντονα ή να εκφράζει με πολύ δραματικό τρόπο τα συναισθήματά του. Μπορεί επίσης, να εκδηλώνει ανάρμοστη σεξουαλικά σαγηνευτική συμπεριφορά ή ασαφή λόγο. Τα συναισθήματά που εκφράζει μεταβάλλονται γρήγορα και παρόλο που τα εκφράζει έντονα, ένα άτομο μ’ αυτή τη διαταραχή  θεωρείται ότι είναι συναισθηματικά ρηχό.

δραματικη διαταραχη της προσωπικότηταςΠρόκειται για άτομο που χαρακτηρίζεται από εκκεντρικότητα και έντονη ανησυχία σχετικά με το αν είναι ελκυστικό ενώ δυσαρεστείται όταν δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής, κάτι που αποτελεί για αυτό μεγάλη ανάγκη. Όσο αναφορά τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τείνει να τις παρερμηνεύει και να τις θεωρεί πιο οικίες απ’ ότι είναι πραγματικά και επηρεάζεται σε υπερβολικό βαθμό από τους γύρω του. Ένα άτομο με δραματική διαταραχή της προσωπικότητας είναι πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη, μεταιχμιακή  διαταραχή της προσωπικότητας ή  ιατρικά προβλήματα.

Πολλές φορές όταν διαβάζουμε τα συμπτώματα των διαταραχών προσωπικότητας ορισμένα από αυτά μπορεί να μας θυμίζουν κάποιο γνωστό μας ή και τον εαυτό μας! Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό να αισθάνονται, να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με τρόπους που παραπέμπουν σε κάποια διαταραχή προσωπικότητας. Αυτό,όμως, δε σημαίνει ότι μπορούν όλοι να λάβουν  διάγνωση κάποιας διαταραχής της προσωπικότητας. Στις διαταραχές προσωπικότητας τα χαρακτηριστικά αυτά εκδηλώνονται με ακραίο, άκαμπτο και δυσαπροσαρμοστικό τρόπο. Για να λάβει κάποιος διάγνωση θα πρέπει τα συμπτώματα να του προκαλούν δυσφορία ή να μειώνουν τη λειτουργικότητά του. Τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών  είναι διάχυτα και διαρκούν στο χρόνο.

Βιβλιογραφία:

Advertisement

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG