Διάβασμα: θετικές επιδράσεις σε εγκεφαλική λειτουργία και ψυχολογία

πηγή εικόνας: https://www.google.com/

 

Όταν επιλέγουμε το διάβασμα ως διασκέδαση:

Το διάβασμα είναι μία διέξοδος, μία συντροφιά ή και μία ψυχαγωγία για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Πολλοί επιλέγουν ένα βιβλίο στη παραλία, στα ταξίδια τους ή και στο κρεβάτι τους, για να χαλαρώσουν πριν κοιμηθούν. Τα βιβλία επίσης έχουν φτιαχτεί για όλες τις ηλικίες και για κάθε προσωπικό στυλ. Η επιλογή ενός βιβλίου σχετίζεται με τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Εάν για παράδειγμα είναι κάποιο άτομο πιο συναισθηματικό ή πιο περιπετειώδη, συνήθως επιλέγει να διαβάσει και αντίστοιχες ιστορίες. Ανεξάρτητα όμως από το είδος και το μέγεθος των βιβλίων που επιλέγονται, έρευνες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση που ασκείται στον εγκέφαλό μας, αλλά και τη ψυχολογία μας την ώρα που διαβάζουμε.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν διαβάζουμε:

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου.  Η αυξημένη αιματική κυκλοφορία διαπιστώνεται ανεξάρτητα από τον τύπο του βιβλίου ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που διαβάζει. Δεν αλλάζει δηλαδή η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εξ αιτίας της ποιότητας ή της επιστημονικής βαρύτητας ενός αναγνώσματος. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ανάγνωση, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την αύξηση της αιματική ροής. Συγκεκριμένα, η προσεκτική ανάγνωση, η οποία σχετίζεται με τη κριτική σκέψη, επιδρά περισσότερο στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Συμπερασματικά, μεγαλύτερη σημασία έχει το «πώς» διαβάζουμε και όχι το «τι» διαβάζουμε.

Είναι το διάβασμα μία μορφή ψυχαγωγίας;

Τις περισσότερες φορές η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έξοδο. Διασκέδαση, στις μέρες μας, νοείται η βόλτα με φίλους, το φαγητό με παρέα, η ψυχαγωγία σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, κοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ως ψυχαγωγία επιλέγονται, κυρίως από τη νέα γενιά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή απλώς η διαδικτυακή επικοινωνία στα social media. Το διάβασμα σπάνια επιλέγεται, καθώς δε παρέχει άμεση αίσθηση της διασκέδασης, αλλά απαιτεί τη προσωπική προσπάθεια (ανάγνωση), για να επέλθει η ψυχαγωγία, η χαλάρωση ή και η απορρόφηση από το αντίστοιχο βιβλίο. Αντιθέτως σε μία ταινία, η προβολή των εικόνων, όπως και ο ήχος, στην ουσία «κάνουν την δουλειά» αντί για εμάς. Για το λόγο αυτό, το ποσοστό ατόμων που έχει δει μία ταινία, είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό που έχει διαβάσει το βιβλίο της ίδιας ταινίας. Δεν είναι τυχαίο βέβαια, πως οι αναγνώστες των βιβλίων των ταινιών, αφού είδαν την αντίστοιχη ταινία, δήλωσαν την προτίμησή τους στα βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να επιλέξω το διάβασμα:

Το διάβασμα σχετίζεται με την αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα αλλά και τη ψυχική μας διάθεση. Η ανάγνωση μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση, επομένως και σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία ακόμη και μακροπρόθεσμα. Επίσης το διάβασμα έχει θετική επίδραση στις εγκεφαλικές διασυνδέσεις, καθώς αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ακόμη κι όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάγνωσης. Επίσης το διάβασμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της συμπάθειας, επιδρώντας και στη ψυχολογία μας. Πολλές φορές ακόμη, στην προσεκτική ανάγνωση νιώθουμε ότι συμμετέχουμε στην ιστορία και γινόμαστε πρωταγωνιστές, παρόμοια με ό,τι συμβαίνει όταν παρακολουθούμε μία ταινία. Ως επέκταση το διάβασμα μας κάνει ξεφεύγουμε από τη καθημερινότητα και τα άγχη αυτής. Μετά από την ανάγνωση ενός βιβλίου, μπορούμε να νιώσουμε πιο ήρεμοι, πιο έξυπνοι, αλλά και πολλές φορές “καλύτεροι άνθρωποι”.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;