Διαταραχή της μετατροπής

διαταραχή της μετατροπής

Ο όρος «διαταραχή της μετατροπής» περιγράφει μια διαταραχή που είναι γνωστή από πολύ παλιά και η οποία στα γραπτά των παλαιότερων ετών εμφανίζεται με το όνομα «υστερία». Ονομάστηκε έτσι γιατί, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, τα συμπτώματά της οφείλονταν στην περιπλάνηση της μήτρας μέσα στο γυναικείο σώμα. Αργότερα ο Freud την ονόμασε «μετατροπή» γιατί πίστευε ότι τα συμπτώματά της οφείλονται στο άγχος και στην ψυχική σύγκρουση του ατόμου που μετατρέπονται σε σωματικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής, σύμφωνα με το DSM-IV-TR σχετίζονται με το κινητικό ή το αισθητηριακό σύστημα και μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές όπως ξαφνική παράλυση του ατόμου στα χέρια ή στα πόδια, ξαφνική απώλεια όρασης ή σωληνοειδή όραση, αίσθηση μυρμηγκιάσματος, τσιμπήματος, απώλεια αισθητικότητας, αφωνία, ανοσμία της όσφρησης κ.α. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν σε κάποιο σωματικό ή νευρολογικό πρόβλημα αλλά όταν το άτομο κάνει εξετάσεις και ιατρικούς ελέγχους δε φαίνεται να πάσχει από κάποια ασθένεια σωματική ή νευρολογική. Στη διαταραχή της μετατροπής τα συμπτώματα του ατόμου δε δημιουργούνται με τη θέλησή του, σχετίζονται με στρες ή με κάποια σύγκρουση που αντιμετωπίζει και του προκαλούν έντονη δυσφορία ή έκπτωση στη λειτουργικότητά του. Η διαταραχή αυτή είναι μια από τις διαταραχές που διαγιγνώσκονται συχνότερα σε γυναίκες και συχνά συνυπάρχει στο ίδιο άτομο με άλλες διαταραχές όπως τις διαταραχές προσωπικότητας, την κατάθλιψη, και την κατάχρηση ουσιών. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής μετά από βίωση ενός στρεσογόνου γεγονότος και είναι δυνατόν να εξαφανίζεται ξαφνικά και κάποιες φορές να εμφανίζεται ξανά με τα ίδια ή με διαφορετικά συμπτώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαταραχής αποτελεί η Άννα Ο. την περίπτωση της οποίας διαταραχή της μετατροπήςμελέτησαν ο Sigmund Freud και ο Josef Breuer. Η Άννα Ο. ήταν μια μορφωμένη κοπέλα 21 ετών από καλή οικογένεια η οποία ήταν πολύ προσκολλημένη στον πατέρα της. Την εποχή που φρόντιζε τον βαριά άρρωστο πατέρα της, άρχισε να έχει κάποια συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, απώλεια αισθήσεων, διπλωπία μερική παράλυση κ.α. τα οποία όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο περίεργα. Όταν ο πατέρας της πέθανε τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν ακόμα πιο πολύ. Οι δύο συνεργάτες μελετώντας την Άννα Ο. αλλά και τις περιπτώσεις άλλων ανθρώπων, πρότειναν ότι αυτή η διαταραχή παρουσιάζεται σε κάποιο άτομο όταν βιώσει ένα γεγονός που το διεγείρει συναισθηματικά, δεν εκφράσει το συναίσθημά του και αποκοπεί από τη συνείδησή του η ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Αργότερα ο Freud εξέφρασε την άποψη ότι στις γυναίκες αυτή η διαταραχή έχει να κάνει με την αποτυχία επίλυσης του συνδρόμου της Ηλέκτρας, Άλλες απόψεις για την αιτιολογία της διαταραχής της μετατροπής περιλαμβάνουν αναφορές σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

Advertisement

Βιβλιογραφία:

Heiden, L.A., & Hersen, M. (2011. Επιμέλεια έκδοσης: Καλαντζή-Αζίζι, Α., & Αναγνωστόπουλος, Φ. ). Εισαγωγή στην κλινική ψυχολογία. Αθήνα: Πεδίο.

Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson , S. L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG