Διαταραχή μετατραυματικού στρες: μια βίαιη συνθήκη

διαταραχή μετατραυματικού στρες
Πηγή εικόνας: psixologos.blogspot.com

Τι είναι άραγε η διαταραχή μετατραυματικού στρες ;

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες προκαλείται από ένα τραυματικό γεγονός. Ένα βίαιο προσωπικό συμβάν, όπως ο βιασμός, η ληστεία, ένα τροχαίο ατύχημα, μια φυσική καταστροφή (π.χ. φωτιά) κλπ.  μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Το άτομο με διαταραχή μετατραυματικού στρες τείνει να αναβιώνει ξανά το συμβάν μέσω της εικόνας, της ανάμνησης και του εφιάλτη (flashbacks). Παρουσιάζει επίμονα συμπτώματα υπερεγρήγορσης, όπως υπερεπαγρύπνηση και υπέρμετρη αντίδραση στο ξάφνιασμα. Επίσης, κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής αποτελούν και τα συμπτώματα αποφυγής: Το άτομο αποφεύγει οτιδήποτε θυμίζει το τραυματικό του συμβάν, όπως περιοχές, δρόμους κλπ.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες επηρεάζει και την καθημερινότητα του ατόμου, καθώς παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες αλλαγές διάθεσης και μειωμένη ευχαρίστηση. Το άτομο τείνει να κλείνεται στον εαυτό του και να απομακρύνεται από οικεία του πρόσωπα.  

“Τα δύσκολα πέρασαν τώρα. Ηρέμησε. Είσαι καλά και όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίσεις”.  

“Και αν κάποιος κοιτούσε την κατάσταση απ’έξω, όντως φαινόμουν καλά αλλά δεν ήμουν. Οι ίδιες σκηνές “έπαιζαν” στο μυαλό μου ξανά και ξανά χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα για να τις σταματήσω. Τα βράδια μου ποτέ ξανά δεν ήταν ήρεμα. Με τάραζε το σκοτάδι και οι εφιάλτες μου ήταν τόσο έντονοι, λες και τους ζω στην πραγματικότητα. Φοβόμουν τους ανθρώπους γύρω μου και κάθε μου βήμα μου φαινόταν βουνό. Λες και μαθαίνω να περπατάω στους δρόμους από την αρχή. Λες και μαθαίνω να εμπιστεύομαι από την αρχή. Δεν είχα τον έλεγχο του εαυτού μου, καταλαβαίνεις; Ήμουν εγώ, μα δε μου έμοιαζα καθόλου. Προσπάθησα πολύ και ακόμα προσπαθώ”.  

 

διαταραχή μετατραυματικού στρες
Πηγή εικόνας: psychology.gr

Το άτομο που βιώνει διαταραχή μετατραυματικού στρες νιώθει ανίκανο να αφήσει πίσω του αυτό το βίαιο συμβάν που τον στοιχειώνει στην καθημερινότητά του. Αισθήματα λύπης, φόβου και ενοχής είναι αυτά που συνήθως κατακλύζουν το άτομο μη μπορώντας να τα αντιμετωπίσει. Το άτομο νιώθει μόνο του. Του φαίνεται μάταιο να μιλήσει σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο για ό,τι του συμβαίνει, αφού όπως συχνά λέει “Δεν μπορείς να καταλάβεις πώς νιώθω”.
Κρίνεται απαραίτητο για το άτομο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας και μέσω θεραπείας τελικά να ανακουφιστεί από οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;