Διακοπές και Ψυχολογία: πηγή χαλάρωσης ή στρες;

διακοπές
Πηγή εικόνας: fineartamerica.com

Όταν αρχίζει το καλοκαίρι, αυτόματα ενεργοποιούνται θετικά συναισθήματα. Ο κόσμος ανυπομονεί να αναζητήσει  καλοκαιρινό προορισμό και να κλείσει εισιτήρια και διαμονή για να εξορμήσει. Οι διακοπές συνοδεύονται με ευχάριστες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Η σημασία των διακοπών

Για ποιο λόγο οι διακοπές είναι σημαντικές και ωφέλιμες; Αρχικά, λόγω των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη. Βιώνουμε καθημερινά έντονο άγχος, τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα και φροντίζουμε να έχουμε μια τέλεια εικόνα. Οι διακοπές έρχονται να μειώσουν το άγχος από την καθημερινότητα. Λειτουργούν ως μέσο διαφυγής και εξόδου από τη ρουτίνα. «Γεμίζουμε μπαταρίες» για να ανταπεξέλθουμε εκ νέου στην εργασία. Ακόμα, οι διακοπές συνοδεύονται με βίωση θετικών συναισθημάτων, καθώς βλέπουμε οικογένεια, φίλους και γνωστούς, από τους οποίους, λόγω της καθημερινότητας, έχουμε απομακρυνθεί. Επίσης, οι διακοπές προσφέρουν την ευκαιρία να αναπληρώσουμε-έστω και σε μικρό βαθμό-ύπνο. Δίνουν τη δυνατότητα να εμπλακούμε σε ευχάριστες δραστηριότητες. Λόγω της ηρεμίας, το άτομο είναι πιο δεκτικό σε νέες εμπειρίες και καινούρια  πράγματα.

Διακοπές και αρνητικά συναισθήματα

Διαβάζοντας τον τίτλο, ίσως φανεί περίεργο πώς γίνεται οι διακοπές να συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο και οφείλεται σε πολλούς λόγους. Αρχικά, με τον όρο «διακοπές» δημιουργούνται αυτόματα υψηλές προσδοκίες. Το άτομο προσδοκά ότι θα περάσει το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής του και θα κάνει πολλά πράγματα. Θέτει υψηλά τον πήχη. Οι προσδοκίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών και της πραγματικότητας, το άτομο αισθάνεται απογοήτευση.

Ακόμα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλά άτομα δεν έχουν την οικονομική ευελιξία και το οικονομικό περιθώριο να πάνε διακοπές. Επομένως, μπορεί αυτή η μη οικονομική ευελιξία να λειτουργήσει ως πηγή στρες και λύπης. Η δυσκολία στην εύρεση παρέας για διακοπές προκαλεί στο άτομο συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης και απομόνωσης. Πολλά άτομα την περίοδο των διακοπών μπορεί να εργάζονται σεζόν, γεγονός που δεν τους δίνει  την ευκαιρία να χαλαρώσουν. Αντιθέτως, λόγω των συνθηκών, το άγχος και η κούραση είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Επίσης, ακόμα και αν είσαι σε περίοδο διακοπών, πολλοί αναγκάζονται να είναι σε επαγρύπνηση και να απαντούν σε τηλέφωνα και mail. Δυσκολεύονται να έχουν ουσιαστική αποστασιοποίηση από την εργασία τους.

Στη συνέχεια, ακόμα και αν οι διακοπές θεωρούνται ευκαιρίες για χαλάρωση και δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα, όταν η κούραση είναι συσσωρευμένη, το άτομο δεν προλαβαίνει ούτε να ξεκουραστεί και δεν έχει τη δύναμη να δραστηριοποιηθεί. Ολοκληρώνοντας, στόχος του χειμώνα είναι να χτίσεις ένα ωραίο και γυμνασμένο σώμα για το καλοκαίρι. Πολλά άτομα λόγω της δυσαρέσκειας από την εικόνα σώματος, νοηματοδοτούν την παραλία ως έκθεση, η οποία τους ενισχύει το άγχος και την ανασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, ποια είναι η αξία των διακοπών;

Είναι σημαντικό το άτομο να μη δημιουργεί υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του και τους γύρω του για τις διακοπές, αλλά να εκλάβει την περίοδο αυτή ως ευκαιρία για μικρές και όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Το μυστικό είναι να μην περιμένει να υπεραναπληρώσει ετήσιους στόχους μέσα σε δέκα μέρες, αλλά να βρίσκει χρόνο μέσα στη χρονιά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Παπαδημητρίου

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;