Διαφορετικότητα: μια ανθοδέσμη χρώματα

πηγή εικόνας: youtube

Η διαφορετικότητα είναι σαν μία ανθοδέσμη με πολύχρωμα λουλούδια. Ένα πάζλ με αμέτρητα κομμάτια πού αν ενωθούν φτιάχνουν τον πιο όμορφο πίνακα. Η διαφορετικότητα είναι η ποικιλία πού υπάρχει στον κόσμο μας. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων. Είμαστε  διαφορετικοί σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, στην ύπαρξη κάποιας πάθησης ή αναπηρίας. Όποια και να είναι η διαφορετικότητα μη ξεχνάμε πώς ήμαστε όλοι ίσοι μεταξύ μας.

Όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι.

Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

διαφορετικότητα
πηγή εικόνας: παιδοψυχολόγος

Η διαφορετικότητα του χρώματος και του έθνους:

Αν απομονώσουμε το χρώμα και το έθνος  κάποιου τότε μας μένει ο άνθρωπος. Λίγοι είναι όμως αυτοί πού θα δουν τον άνθρωπο. Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν δεν είμαι ρατσιστής και την ίδια ώρα θα κοιτάξουν με περιέργεια έναν έγχρωμο. Η λογική λέει πως το σκούρο χρώμα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους από τα εγκαύματα λόγο της υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας στην χώρα τους.  Άρα υπάρχει λόγος για το χρώμα τους. Η φύση προνόησε. Όπως και με την εθνικότητα. Έχουμε τόση μεγάλη ποικιλία. Αν μαζέψουμε κάτι από την κουλτούρα του κάθε έθνους θα γράφαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ιστορία πού θα σε ταξίδευε σε πολύχρωμα μέρη. Ένα καλό χαρακτηριστικό από κάθε έθνος θα είχαμε ένα συγκροτημένο, ευγενικό, καλοπροαίρετο, καλοσυνάτο, ευφάνταστο άτομο με απόλυτη συγκέντρωση και αυτοέλεγχο.

Η διαφορετικότητα  της θρησκείας:

Ο κάθε λαός έχει την δική του μοναδική γι’ αυτόν θρησκεία. Όλοι τόσο διαφορετικοί και όμως τόσο ίδιοι. Διαφορετικοί στη θρησκεία και στα πιστεύω του αλλά όλοι πιστεύουν σε μία ανώτερη δύναμη ανεξάρτητα πώς ονομάζεται για τον καθένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

διαφορετικότητα
πηγή: kulturosupa

Η διαφορετικότητα της σεξουαλικής ταυτότητας:

Με τον όρο σεξουαλική ταυτότητα αναφερόμαστε στην ερωτική και αισθηματική έλξη πού νιώθει ένα άτομα προς το αντίθετο ή το ίδιο φύλο. Θα ακουστούν πολλές γνώμες όπως και πολλά σχόλια πολλά απ’ αυτά κακοπροαίρετα. Το τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του δεν αφορά όλους πάρα μόνο τον ίδιο. Όταν ο ίδιος θα σεβαστεί την διαφορετικότητα του θα τον σεβαστούν και οι άλλοι. Άλλωστε η σεξουαλική του ταυτότητα δεν τον κάνει λιγότερο άνθρωπο ούτε κατώτερο επαγγελματικά.

διαφορετικότητα
πηγή: pinterest

Η διαφορετικότητα ανθρώπων με κάποια πάθηση εκ γενετής ή αναπηρία:

Παιδία που έχουν γεννηθεί με κάποια πάθηση ή κάποιου είδους αναπηρίας ή κατά την διάρκεια της ζωής τους αντιμετώπισαν μια κατάσταση που τους προκάλεσε κάποια αναπηρία πολλές φορές  αντιμετωπίζονται πολύ σκληρά. Πολλοί θα είναι αυτοί πού θα κοιτάξουν με μισό μάτι, θα τους  λυπούνται, να κρίνουν και πολλές φορές χωρίς να ξέρουν. Το παιδάκι πού βλέπει πολύ κοντά στον πίνακα του σχολείου θα το κοροϊδέψουν. Εσύ μπορεί να μην καταλάβεις καν τι έχει.  Αν ήξερες όμως πως αυτό το παιδάκι έχει κολόβωμα αμφιβληστροειδούς (τα μάτια στο βυθό  έχουν μείνει στην εμβρυακή ηλικία) θα σκεφτόσουν δίπλα όταν θα έβλεπες έναν άνθρωπο να φοράει γυαλιά. Θα ήσουν πιο προσεκτικός στις παρατηρήσεις στο λεωφορείο. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να σε διδάξει πως βλέπει την όμορφη πλευρά της ζωής. Ακόμα και αν ζορίζεται πολλές φορές. Και ας έχει μάθει να ζει με τα θολά πρόσωπα, με τις μαύρες σκιές, και για  να σε διακρίνει καλά πρέπει να  φτάσεις το ένα μετρό. Και όμως δεν τον κάνει λιγότερο άνθρωπο.

Η διαφορετικότητα  ανθρώπων με κάποια  αναπηρία:

Ένας άνθρωπος πού έχει γεννηθεί με μια αναπηρία ή από ατύχημα αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία δεν σημαίνει πως είναι κατώτερος από τους άλλους. Όπως και η δική του η διαφορετικότητα έχει να σου διδάξει κάτι. Ότι για σένα μπορεί να είναι διαφορετικό για εκείνον είναι η ζωή του. Μπορεί να σου μάθει την καθημερινότητα του. Ποσό εύκολα ή δύσκολα είναι κάποια πράγματα γι’ αυτόν. Η διαφορετικότητα δεν πρέπει να σε τρομάζει αλλά να σε μαγεύει. Κάτι να σου μάθει.

Η διαφορετικότητα σε σωματικά & πνευματικά χαρακτηριστικά:

Να μη  κρίνεις τον άλλο από την εμφάνιση, λέμε συνήθως. Θα ήταν μονότονο να είμασταν όλοι ίδιοι. Ο καθένας έχει τα δικά του  χαρακτηριστικά ώστε να είναι μοναδικός. Άλλωστε μια ανθοδέσμη είναι πιο όμορφη με ποικιλία λουλουδιών από ένα μονότονο είδος.

Ο ρατσισμός στην διαφορετικότητα:

Ο φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ είχε καταλήξει πως ο ρατσισμός εξυπηρετεί τον άνθρωπο για να δικαιολογήσει πολέμους, κρατική τρομοκρατία και θανατική ποινή.  Η προκατάληψη  της διαφορετικότητας στέκεται  εμπόδιο στην κατανόηση και την αναγνώριση κάποιον ανθρώπων. Οι διακρίσεις σύμφωνα με το χρώμα κάποιων ανθρώπων. Η υπεροχή ανάμεσα στα έθνη. Και ο κοινωνικός ρατσισμός που έχουν να αντιμετωπίσουν μερίδα ανθρώπων είναι πολύ σκληρός. Πόσες φορές  χρησιμοποιείται ο ρατσισμός  για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο διαφορετικός πάντα φοβίζει. Θεωρείται αλλότριος, επικίνδυνος. Αντίθετα, οι όμοιοι θεωρούνται ακίνδυνοι και, κατά συνέπεια, αποδεκτοί. Προκαταλήψεις που δημιουργούνται από την οικογένεια.

 

Να χρησιμοποιείς ό,τι ταλέντα έχεις.

Το δάσος θα ήταν ένα πολύ σιωπηλό μέρος αν τα μόνα πουλιά που κελαηδούσαν, ήταν αυτά που κελαηδούν καλύτερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώρα Γεωργία

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;