Οι διαφορές των δύο φύλων στην σχέση: αλήθεια ή μύθος;

διαφορές των δύο φύλων

Με ποια κριτήρια άραγε τα δύο φύλα επιλέγουν συντρόφους; Υπάρχει διαφορά στην ζήλια ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Σε τι βαθμό τα γονίδια που φέρουμε εξελικτικά επηρεάζουν τέτοιου τύπου αποφάσεις και συμπεριφορές; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα από την σκοπιά της εξελικτικής ψυχολογίας, προβάλλοντας στο τέλος κάποιους προβληματισμούς και φυσικά τα συμπεράσματα.

Καταρχήν, λοιπόν, κατά την πορεία της εξέλιξης οι γυναίκες και οι άντρες είχαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις του περιβάλλοντος. Η γυναίκα ήταν υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών, ενώ ο άντρας για την εξασφάλιση φαγητού. Οι διαφορετικοί ρόλοι που υιοθετούσαν από τότε τα δύο φύλλα ήταν αποτέλεσμα βιολογικών διαφορών. Το σώμα της γυναίκας είναι κατάλληλο για μητρική φροντίδα (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμός) ενώ του άντρα για αναζήτηση τροφής ή χειρωνακτικές εργασίες, όπως η κατασκευή εργαλείων, καθότι είναι περισσότερο μυώδες και δυνατό.

Λόγω αυτών των διαφορών, λοιπόν, ο εγκέφαλος των δύο φύλων κατά την πορεία της εξέλιξης δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άντρες και οι γυναίκες να διαθέτουν διαφορετικά μοτίβα σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθήματος σε μερικές καταστάσεις. Μία από αυτές τις καταστάσεις είναι και η επιλογή συντρόφου.

Επιλογή συντρόφου

Οι γυναίκες αρχικά μπορούν να μοιράσουν τα γονίδιά τους σε πολύ λιγότερους απογόνους συγκριτικά με τους άνδρες. Οι περίοδοι γονιμότητας μιας γυναίκας είναι λιγότερες κι επίσης οι γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν πάρα πολλές φορές. Ταυτόχρονα η επένδυση των γυναικών σε μία τεκνοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή των ανδρών, καθώς το γυναικείο σώμα υφίσταται μεγάλες αλλαγές, τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να υποστούν για 9 μήνες ή και περισσότερο (εγκυμοσύνη, θηλασμός).

Έτσι συνεπώς εξηγείται γιατί μια μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αναζητά την ασφάλεια στο πρόσωπο ενός συντρόφου είτε αυτή μεταφράζεται σε επαγγελματική και οικονομική επιτυχία είτε σε σωματική δύναμη. Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από έναν σύντροφο που θα τους παρέχει το στήριγμα απέναντι στο βάρος της εγκυμοσύνης και της ανατροφής των παιδιών, που οι ίδιες πρέπει να κουβαλήσουν. Συνάμα επειδή η τεκνοποίηση των γυναικών απαιτεί μεγαλύτερο κόστος αναμένεται ότι οι γυναίκες θα επιλέγουν συντρόφους πιο σταθερά συγκριτικά με τους άντρες.

Advertisement

Οι άντρες, πάλι, δεν ενδιαφέρονται για προστασία. Μάλιστα η ανασφάλεια ενός άντρας ίσως να εντεινόταν, αν η γυναίκα ήταν ο παροχέας των απαραιτήτων στο σπίτι. Επίσης, ένας μυώδες και ψηλό γυναικείο σώμα στους άνδρες σπάνια θα κάνει αίσθηση, καθότι αυτοί εξελικτικά προστάτευαν και δεν προστατεύονταν. Αντίθετα, οι άνδρες προτιμούν νεαρές γυναίκες με ωραία σώματα, τα οποία διαθέτουν καμπύλες, γιατί αυτά μαρτυρούν καλή αναπαραγωγική φυσική κατάσταση.

διαφορές των δύο φύλων

Ζήλια

Και οι διαφορές των δύο φύλων συνεχίζονται. Ενώ οι γυναίκες μπορούν να είναι πάντοτε σίγουρες ότι τα παιδιά που κυοφορούν είναι δικά τους, οι άνδρες λόγω βιολογικών περιορισμών δεν διαθέτουν αυτή την δυνατότητα. Επομένως, οι άνδρες έχουν ανάγκη να διασφαλίσουν ότι οι απόγονοι είναι δικοί τους και η επένδυσή τους σε μια γυναίκα έχει αξία να συνεχιστεί. Γι’ αυτό και οι άνδρες ζηλεύουν περισσότερο για μια ενδεχόμενη σεξουαλική απιστία της συντρόφου τους και δίνουν μεγαλύτερη βάση στην αγνότητά της. Αντίθετα, οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την συναισθηματική προσκόλληση του συντρόφου τους στις ίδιες και όχι σε κάποια αντίζηλο, καθώς όπως προαναφέραμε δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην εξασφάλιση των πόρων.

Κριτική

Η εξήγηση που δίνει η εξελικτική ψυχολογία για την επιλογή συντρόφου και την ζήλια, καταστάσεις που αναμφίβολα απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, ίσως να είναι αρκετά δελεαστική, όμως υπάρχουν προβλήματα.

Ένα από τα βασικότερα είναι ότι η εξελικτική θεωρία δεν υπολογίζει καθόλου τον κοινωνικό παράγοντα. Σε κοινωνίες όπου τα δύο φύλα έχουν ίδιους ρόλους -ή τουλάχιστον σχεδόν ίδιους- δεν παρατηρούνται οι διαφορές που προτείνει. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, δίνουν μεγαλύτερη βάση στην δική τους επαγγελματική και οικονομική ανάπτυξη παρά στην αναζήτηση ενός “επιτυχημένου” συντρόφου. Ταυτόχρονα, οι άντρες δεν θέτουν ως κριτήριο της “νοικοκυροσύνη” μιας γυναίκας, ώστε να την επιλέξουν για σύντροφο, καθώς γνωρίζουν ότι οι γυναίκες σήμερα αφιερώνουν εξίσου τον χρόνο και την ενέργειά τους στην εργασία ή και την καριέρα.

Advertisement

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μεθοδολογία των ερευνών που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να εντοπιστούν οι διαφορές των δύο φύλων. Μία ερώτηση (σε ποια περίπτωση θα ζήλευες περισσότερο;) που επιδέχεται μόνο δύο απαντήσεις (1.αν είχε σεξουαλικές σχέσεις με άλλον 2.αν είχε δεσμό με άλλον) δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν αυτό που πιστεύουν. Αντίθετα, άλλες ερευνητικές μέθοδοι που αναπτύχθηκαν στην πορεία, όπως για παράδειγμα οι συμμετέχοντες να διαβάζουν σεξουαλικά και συναισθηματικά σενάρια και να δείχνουν την αναστάτωσή τους, δεν εντόπισαν διαφορές. Τα δύο φύλα ζήλευαν εξίσου σε περιπτώσεις συναισθηματικής και σεξουαλικής απιστίας.

Τέλος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τoν κίνδυνο ανάδυσης στερεοτύπων μέσα από τους ισχυρισμούς της θεωρίας. Για παράδειγμα, αφού οι γυναίκες εξελικτικά χρειάζονται προστασία πρέπει να αναζητούν άντρες κοινωνικοοικονομικά δυνατούς, ενώ αντίθετα οι άντρες πρέπει να αναζητούν γυναίκες νέες και ευπαρουσίαστες; Η απάντηση εδώ είναι προφανώς όχι. Ένας τέτοιος ισχυρισμός συνιστά αυθαίρετο συμπέρασμα, που μάλιστα ενέχει διάκριση, καθώς φαίνεται να υποστηρίζει πως μόνο οι επιτυχημένοι άντρες και οι ωραίες εξωτερικά γυναίκες αποτελούν τον κανόνα. Παρομοίως, το χαρακτηριστικό της “αγνότητας” όσον αφορά μια γυναίκα είναι αρκετά προβληματικό, καθώς προβάλλει αναχρονιστικές, πατριαρχικές επιρροές. Αναμφίβολα χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που ερμηνεύουμε τις προτάσεις τις εξελικτικής ψυχολογίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Συμπεράσματα

Η αλήθεια λοιπόν φαίνεται να εντοπίζεται κάπου στην μέση Η εξελικτική θεώρηση για τις ερωτικές σχέσεις δεν μπορεί να απορριφθεί πλήρως, καθώς οι βιολογικές τάσεις των δυο φύλων υπάρχουν ακόμη και όταν δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Μια γυναίκα, λόγου χάρη, είναι περισσότερο πιθανόν να επιλέξει έναν άνδρα που της παρέχει ασφάλεια, γιατί ως έναν βαθμό επηρεάζεται από τις βιολογικές τάσεις του φύλου της. Ωστόσο, κι ένας άνδρας στην τρέχουσα εποχή της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να υπολογίσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της συντρόφου του, σε περίπτωση που θέλει να συνδέσει την ζωή του με την δική της. Γενικώς δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι προτιμήσεις -και γενικότερα η ανθρώπινη συμπεριφορά- επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Γι’ αυτό και από μόνη της η εξελικτική θεωρία είναι ελλιπής για να τις εξηγήσει.

Advertisement

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Cervone D., & Pervin, L.A. (2013). ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Αθήνα: Gutenberg.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG