Δεδομένα: μια λέξη με κενό περιεχόμενο

πηγή εικόνας: google.com

 

Η ζωή είναι ένα σύνολο μεταβλητών επί παρόδου χρόνου. Οι μεταβλητές αυτές ενδέχεται να αφορούν αντικείμενα, συναισθηματικές καταστάσεις, ακόμη και υποκείμενα, δηλαδή υπαρκτά πρόσωπα. Ο άνθρωπος, όντας φύσει άπληστος, έχει την τάση τα αποκτήματα του, που κόπιασε ψυχοσυναισθηματικά και σωματικά για να τα περάσει στην κατοχή του, να θεωρεί πως θα τα διαθέτει δια βίου, ανεξαρτήτως συμπεριφορών και συνθηκών. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη οφείλεται στην εξίσου εσφαλμένη κατανόηση περί του διπολου “ζητουμενων” και “δεδομένων “

Ζητούμενα: ο θετικός πόλος της ζωής

Τα ζητούμενα είναι ο θετικός πόλος της ζωής. Λαμβάνουν διάφορες μορφές, άλλοτε ως στόχοι, άλλοτε ως όνειρα θερινής νυκτός, τα οποία εμφανίζονται μοιραία στη ζωή μας και χαράζουν το μονοπάτι που πρέπει να διανύσουμε ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη όαση. Για να κατακτήσουμε το ζητούμενο πρέπει να κάνουμε θυσίες πάσης φύσεως στον βωμό του. Η προσήλωση, η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές – γνώμονας, με τις οποίες πρέπει να εμφορούμαστε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο διακαής πόθος εκπληρώνεται με την αέναη προσπάθεια, που δεν διατιθέμεθα να εγκαταλείψουμε σε οποιοδήποτε τροχοπέδη. Όπως είναι φυσικό, το μονοπάτι για την όαση είναι κακοτράχηλο. Μπορεί να σκοντάψουμε στο διάβα του και να μελανιάσουμε αλλά συνεχίζουμε, γιατί οι μώλωπες μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να υπερπηδάμε τα εμπόδια, όχι να τα αφήνουμε να μας βυθίζουν.

Δεδομένα: ο αρνητικός πόλος της προσέγγισης των στόχων

Στον αντίποδα, τα δεδομένα αποτελούν την αρνητική προσέγγιση των ζητουμένων. Ο άνθρωπος, όντας- όπως προείπαμε- φύσει άπληστος και οκνηρός, θεωρεί πως από τη στιγμή που το ζητούμενο γίνει κεκτημένο μετατρέπεται, αυτομάτως, σε δεδομένο. Λανθασμένα, λοιπόν, σταματάμε τις οποίες προσπάθειες καταβάλλαμε για να απολαύσουμε την όαση της κατάρριψης του στόχου. Ωστόσο, αυτή η οκνηρή και ανενεργή απόλαυση είναι πρόσκαιρη. Στην όαση δεν έχει μόνο ηλιόλουστο καιρό αλλά και καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους. Ως εκ τούτου, για να προφυλαχτούμε και να διατηρήσουμε τον επίγειο παράδεισο του στόχου μας είναι υψίστης έως και ζωτικής σημασίας να οχυρωθούμε για τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η όαση, όσο ωραία κι αν φαίνεται, εξαρτάται από εμάς αν θα είναι δια βίου. Το δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται άκοπο και αέναο. Απαιτείται η ίδια προσπάθεια που καταβλήθηκε στα ζητούμενα.

Συγκεφαλαιώνοντας, στον κύκλο της ζωής έχουμε στόχους-ζητούμενα. Η πορεία της πραγμάτωσής τους είναι δύσβατη . Ο άνθρωπος δεν έχει απλά την τάση αλλά αποτελεί εμπειρικό κανόνα πως οκνηροί, όταν οι στόχοι γίνουν κεκτημένοι. Αυτό που λησμονεί είναι ό,τι η μεταβλητότητα των καταστάσεων δεν επιτρέπει να έχουμε δεδομένα παθητικά αλλά μόνο ενεργητικά. Εμπράκτως, στη ζωή τα δεδομένα είναι μια έννοια με κενό περιεχόμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;