Covid-19: έξαρση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Covid-19: έξαρση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Μετά τον αιφνίδιο, εντούτοις δικαιολογημένο λόγω του καραδοκούντος ιού Covid-19, εγκλεισμό στο σπίτι οι ζωές όλων μας άλλαξαν άρδην. Είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν απειλείται μονάχα η σωματική αλλά και η ψυχική μας υγεία.

Άπλετος ελεύθερος χρόνος:

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας αντικαταστάθηκαν από άπλετο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων δε γνωρίζαμε πως να διαχειριστούμε. Έτσι, άνθρωποι που απείχαν χρόνια από την κουζίνα, άρχισαν δειλά δειλά να μαγειρεύουν. Άλλοι είδαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήθος ταινιών ελληνικών και ξένων. Αναμφισβήτητα, όλοι μας περάσαμε σημαντικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, αυτού του ελεύθερου χρόνου, που ξαφνικά αποκτήσαμε, έφτασε η ώρα για πολλούς από εμάς να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εσώτερο εαυτό.

Οι ως τότε δέσμιοι της καθημερινότητας και της κάλυψης των βασικών αναγκών μας, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αλήθεια ποιο είναι το πιο τρομακτικό; Ο εγκλεισμός και η προσωρινή στέρηση της ελευθερίας μας -εξαιτίας του covid-19-όπως την ξέραμε έως τότε ή μήπως τα ερωτήματα που μέσα από αυτόν εγείρονται και απευθύνονται στο ίδιο μας το είναι; Η ερώτηση αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά. Έτσι και με αφορμή τον covid-19  όλοι μας αρχίζουμε ή έχουμε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουμε φοβίες. Φοβίες υπάρχουσες -σε κάποιες περιπτώσεις- πολλά χρόνια ,που κάνουν όμως την εμφάνιση τους τώρα.

Advertisements
Ad 14

Ψυχοσωματική συμπτωματολογία:

Φοβίες που ενεργοποιήθηκαν παίρνοντας ως ερέθισμα την αβεβαιότητα του αύριο αλλά και τη συνειδητοποίηση της ματαιοδοξίας του σύγχρονου ανθρώπου. Αρχίσαμε, να σκεφτόμαστε πως ο θάνατος είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Δεν απέχουμε καθόλου από αυτήν αφού δεν είμαστε παρά θνητοί, άοπλοι απέναντι σε κάτι πολύ πιο δυνατό από εμάς. Σε κάποιες περιπτώσεις, λοιπόν, οι φοβίες αυτές πήραν σάρκα και οστά, κάνοντας μας να βιώσουμε στο σώμα μας πρωτόγνωρα συμπτώματα. Οι περισσότεροι από εμάς τα αποδίδουμε σε παθολογικά αίτια. H αλήθεια είναι όμως πως το σώμα μας μιλάει. Αλλά, μέσα στη χαοτική καθημερινότητα που έχουμε καταλήξει να ζούμε, δεν έχουμε μάθει να το ακούμε και να του δίνουμε τη δέουσα προσοχή.

Διαβάστε επίσης  Εισαγωγή στο Jung και το συλλογικό ασυνείδητο

Κάποια πρώτα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων ύποπτων συμπτωμάτων. Μια ανεξήγητη ταχυκαρδία, που μπορεί να ξανανιώσαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν, όταν πιεστήκαμε για κάτι που λαχταρούσαμε. Έντονες ημικρανίες που είχαμε κατά καιρούς, αλλά αγνοούσαμε την ύπαρξη τους επιδεικτικά. Όλα άρχισαν τώρα να γίνονται ακόμα πιο αισθητά.

Γιατί τώρα;

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογο, γιατί τώρα; Η απάντηση απλή. Εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής μας στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του covid-19, η γνωστή σε όλους μας ”καραντίνα” που βιώνουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι στρεσογόνοι παράγοντες αυξήθηκαν. Έτσι, τελεολογικά αυξήθηκε η ανάγκη του οργανισμού μας να αντισταθεί σε όλα αυτά. Είναι αντανακλαστικό του υποσυνειδήτου που θέλει να επιφέρει την ίαση να σωματοποιεί το υπερβολικό στρες μας.

Tο υποσυνείδητο λοιπόν δρα έτσι ώστε να μας υποδείξει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα μας, είναι εκεί για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Δουλειά λοιπόν του ίδιου μας του εαυτού είναι να φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα. Υποχρέωση όλων μας να μην κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε αυτά τα μηνύματα. Μια αγκαλιά, πρωτίστως στον ίδιο μας τον εαυτό, είναι η αρχή του τέλους των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Όλων εκείνων που βρήκαν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν σε αυτή τη δύσκολη, υπό πολλές έννοιες, περίοδο που διανύουμε.

Αντιμετώπιση φόβων:

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τους ενδόμυχους φόβους μας και να στραφούμε προς τους ειδικούς ώστε γρήγορα να επέλθει η ίαση της ψυχής μας. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος και μεταγενέστερα η λήψη μέτρων αντιμετώπισης του. Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο, σε περιπτώσεις που τα ψυχοσωματικά συμπτώματα γίνονται έντονα και αφόρητα, δεν πρέπει  να θεωρούνται ταμπού σε καμία περίπτωση. H ψυχική υγεία όλων μας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και η παραμέληση της μπορεί  να καταλήξει σε πηγή ατέρμονων δεινών.

Διαβάστε επίσης  Ανείπωτες σκέψεις: η αιτία που οδηγεί σε ανειλικρινείς σχέσεις

Γεννημένη στην πανέμορφη Ρόδο αγαπώ τα καλοκαίρια. Απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λάτρης κάθετι κλασικού που αποπνέει μεγαλοπρέπεια. Αγαπώ την ελληνική γλώσσα και δη την αρχαία ελληνική γραμματεία. Σκοπός μου όλο και περισσοτέρα παιδιά να ανακαλύψουν την ομορφιά και τον πλούτο της γλώσσας μας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,