Χρόνος με τον εαυτό μας: Γιατί είναι σημαντικός

Χρόνος με τον εαυτό μας
Πηγή εικόνας: www.introvertdear.com

Πολλοί, εάν όχι οι περισσότεροι, σκέφτονται ότι ο χρόνος με τον εαυτό τους είναι κάτι άσχημο. Δεν αντέχουν ούτε ένα λεπτό τη μοναξιά, καθώς γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιο κρυμμένες και σκοτεινές σκέψεις τους. Ωστόσο, ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στην ψυχή μας.

Το να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς δε σημαίνει να καθόμαστε σε έναν καναπέ βλέποντας δραματικές ταινίες, τρώγοντας παγωτό και κλαίγοντας για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Σημαίνει να του δώσουμε μία ευκαιρία αποσύνδεσης από τα άγχη μας και σύνδεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο και τα θέλω μας. Ο διακεκριμένος φιλόσοφος Paul Tillich είχε πει: «Η γλώσσα δημιούργησε τη λέξη «μοναξιά», για να εκφράσει τον πόνο του να μένει κανείς μόνος του. Αλλά δημιούργησε και τη λέξη «μοναχικότητα», ώστε να εκφράσει το μεγαλείο του να είναι κανείς μόνος». Άρα η κατάλληλη λέξη περιγραφής του να μένουμε μόνοι μας είναι η «μοναχικότητα», η οποία μας προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. 

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ξέρουμε να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας

  • Ο χρόνος με τον εαυτό μας μπορεί να ενδυναμώσει την επίγνωση που έχουμε για εμάς:

Αυτεπίγνωση σημαίνει να κατανοούμε τα συναισθήματά, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Όταν, λοιπόν, γίνει η ενδυνάμωση της συγκεκριμένης λειτουργίας, θα καταλάβουμε πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα μειονεκτήματά μας και να γίνουμε καλύτεροι.

  • Μας βοηθάει στο να καταλάβουμε τον σκοπό της ζωής μας:

Ο χρόνος της «μοναχικότητας» μας επιτρέπει να σκεφτούμε μόνο εμάς και να κάνουμε πράγματα που μας ολοκληρώνουν. Ανοίγει μονοπάτια στον νου μας, τα οποία προηγουμένως ήταν μπλοκαρισμένα από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Μόλις είμαστε ανεμπόδιστοι, τα κίνητρα που έχουμε θέσει για την επίτευξη των στόχων μας, δεν θα τα σταματήσει κανείς.

Χρόνος με τον εαυτό μας
Πηγή εικόνας: www.healthline.com
  • Μας μαθαίνει να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη για εμάς:

Χωρίς εξωτερικές επιρροές και σχόλια θα μάθουμε πώς να είμαστε κύριοι των αποφάσεών μας και των συνεπειών που τις συνοδεύουν και θα σκεφτόμαστε πιο σοβαρά, κατέχοντας πνευματική ευελιξία. Θα μπορούμε δηλαδή να κατανοούμε και να επιλύουμε τα διλλήματα που μας φέρνει ανά διαστήματα η ζωή μας, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία ή πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Τέλος, το να είμαστε μόνοι δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε:

Πρόκειται για την αποδοχή της πραγματικότητάς μας. Ο χρόνος της μοναχικότητας είναι ένα μονοπάτι γεμάτο πλούσιες ανακαλύψεις. Αποτελεί κάτι καλό για εμάς και μας κάνει πιο ώριμους και έτοιμους για τις δυσκολίες της ζωής. Αυτή η διαδικασία κατά καιρούς θα αποδειχθεί δύσκολη και θα συνοδεύεται από πολύ κλάμα, γέλιο, θυμό, ενόχληση αλλά στο τέλος θα έχουμε την ελευθερία μας και θα ζούμε χωρίς συμβιβασμούς και εμπόδια.

Να θυμάστε ότι:

Ο δυνατός είναι πιο δυνατός όταν είναι μόνος – Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής.

Όλα μας τα δεινά προέρχονται από το ότι δεν είμαστε ικανοί να καθίσουμε ήρεμα σ’ ένα δωμάτιο, μονάχοι – Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής.

Ο πιο δυνατός άνθρωπος είναι ο πιο μοναχικός – Ελεονώρα Ντούζε, 1858-1924, Ιταλίδα ηθοποιός.

Πηγές:

  • Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι το σπουδαιότερο δώρο για τον εαυτό μας, ανακτήθηκε από: www.enallaktikidrasi.com, τελευταία πρόσβαση στις: 21/4/21.
  • Εσύ περνάς χρόνο με τον εαυτό σου;, ανακτήθηκε από: www.psychopedia.gr, τελευταία πρόσβαση στις: 21/4/21.
  • Γιατί είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου, ανακτήθηκε από: www.thriveglobal.gr, τελευταία πρόσβαση στις: 21/4/21.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Κουκιά

Ονομάζομαι Λένα, είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας και λατρεύω να κάνω τον κόσμο να γελάει. Εκτός από το αντικείμενο σπουδών μου, μ' αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τον τομέα της ψυχολογίας, καθώς θεωρώ ότι είναι ένας κόσμος ξεχωριστός ο οποίος θέλει συνεχή ανακάλυψη. Προσπαθώ κάθε μέρα να ενημερώνομαι και έπειτα να ενημερώνω! Τέλος, να θυμάστε ότι «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε» Νικολά Σαμφόρ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;