Χρωματοθεραπεία: η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας

πηγή εικόνας: google.com

 

Τα συναισθήματα μέσα από τα χρώματα

Τα χρώματα πολλές φορές μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη μας, τα συναισθήματά μας ή και να αλλάξουν όλη μας τη διάθεση. Τα χρώματα συχνά έχουν “κωδικοποιηθεί” στο μυαλό μας, με αντιστοιχίες γεγονότων και καταστάσεων. Κάθε μία κατάσταση, φέρει και τα αντίστοιχα συναισθήματα και μπορεί να επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα τη ψυχική μας διάθεση. Για παράδειγμα το μαύρο, για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, είναι συνδεδεμένο με το πένθος. Αντίθετα, το λευκό συνδέεται με ευχάριστα γεγονότα, ενώ για πολλούς αντιπροσωπεύει την αγνότητα και την αθωότητα. Πέρα όμως από τη κάθε σκέψη που έρχεται πρώτη στο μυαλό μας, για πολλά από τα χρώματα μίας παλέτας, υπάρχει μία επιστημονική θεώρηση πίσω από κάθε βασικό χρώμα ή και απόχρωση του καθενός, που επιδρά στη ψυχολογία και τη συνολική μας υγεία.

Ενέργειες των χρωμάτων

Τα ίδια τα χρώματα είναι φορτισμένα με τις δικές τους ενέργειες, τις οποίες μεταδίδουν στο ανθρώπινο μάτι. Έτσι επηρεάζεται και η ενέργεια του κάθε ανθρώπου από το χρώμα ή τα χρώματα που τον περιβάλουν. Αντίστοιχα με την ενέργεια των χρωμάτων, θετική ή αρνητική, φορτίζεται και η ενέργεια και η ψυχική διάθεση του ανθρώπου, σε συνδυασμό πάντα με τη δυναμικότητα του χαρακτήρα του κάθε ατόμου. Η δύναμη του χαρακτήρα και η αντίσταση που μπορεί να δείξει το κάθε άτομο στη μεταβλητότητα των συναισθημάτων του, έχει άμεση σχέση και με το βαθμό που μπορούν να το επηρεάσουν τα χρώματα. Επίσης η ροπή του κάθε ατόμου προς τα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), επίσης επηρεάζουν τη δράση των χρωμάτων στη ψυχολογία του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η θεραπεία βάση των χρωμάτων

Η χρωματοθεραπεία αναπτύχθηκε πάνω στη σκέψη της δύναμης των χρωμάτων στη ψυχική μας διάθεση. Εφόσον τα χρώματα δρουν πάνω στα συναισθήματα και στις σκέψεις μας υποσυνείδητα και τις περισσότερες φορές ακούσια, η χρωματοθεραπεία θεωρείται ως μία μορφή αξιοποίησης της συγκεκριμένης δράσης, ελεγχόμενα. Ανάλογα δηλαδή με την ανάγκη του κάθε ατόμου και το στοιχείο το οποίο απαιτεί ενίσχυση ή εξομάλυνση, υπάρχει ένα χρώμα ή μία ακολουθία χρωμάτων που μπορεί να δράσει θεραπευτικά. Η διαφορά στη χρωματοθεραπεία και ο λόγος της επιτυχίας της, είναι η όχι πλέον ακούσια, αλλά η εκούσια έκθεσή μας στα χρώματα. Δε γίνεται λόγος πια για τυχαία επαφή με τα χρώματα, αλλά για ελεγχόμενη ακολουθία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και σε οριοθετημένο χρόνο και χώρο.

Η δράση του κάθε χρώματος

Στη χρωματοθεραπεία, ελέγχεται η κατάσταση του κάθε ατόμου και χτίζεται η θεραπεία βάση των αναγκών του καθενός. Ανάλογα με το πρόβλημα μπορούμε να ενισχύσουμε ή να απαλύνουμε μία πτυχή για να φέρουμε την ισορροπία και ως επέκταση τη ψυχική υγεία. Κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει, βάση της ενέργειάς του, την αντίστοιχη πτυχή στο άτομο.

Για παράδειγμα :

το κόκκινο χρώμα ενισχύει τη ζωτικότητα και το πάθος,

το κίτρινο χαρακτηρίζει την δημιουργικότητα,

το πορτοκαλί λειτουργεί κατά της κατάθλιψης,

το πράσινο έχει ηρεμιστική δράση,

το μπλε είναι ένα σύμβολο της λογικής και της γαλήνης,

το βιολετί μπορεί να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας.

Έτσι, σύμφωνα με τις ιδιότητες του κάθε χρώματος μπορεί να έχει και αρνητική δράση. Για παράδειγμα το κόκκινο χρώμα του πάθους, στην αρνητική εκδοχή του μετατρέπεται σε θυμό, το κίτρινο της δημιουργικότητας σε άγχος, κοκ.

Θεωρείται ως χρωματοθεραπεία η τυχαία εναλλαγή χρωμάτων;

Στην χρωματοθεραπεία δε χρησιμοποιείται ένα χρώμα, αλλά ένα σύνολο που δομείται σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Ο χώρος και ο χρόνος επίσης της θεραπείας είναι καθορισμένος, καθώς με μη ελεγχόμενη προβολή δε θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αλόγιστη επίσης χρήση των χρωμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και να επιβαρύνει τη ψυχική διάθεση του ατόμου. Η χρωματοθεραπεία είναι μία θεραπεία χαλάρωσης και για το λόγο αυτό πολύ συχνά συνδυάζεται με μουσική (μουσικοθεραπεία).

Στην Ελλάδα βέβαια, δεν είναι τόσο διαδεδομένη ως θεραπεία. Τις περισσότερες φορές ως χρωματοθεραπεία νοείται η απλή εναλλαγή των χρωμάτων σε διάφορους χώρους που παρέχονται ως βάση άλλες θεραπείες χαλάρωσης και η χρωματοθεραπεία λειτουργεί παράλληλα, στον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν αντιπροσωπεύει τη θεωρία της θεραπείας μέσω των χρωμάτων. Kαθώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα μοτίβο προβολής για όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τις ανάγκες, την προσωπικότητα και τη διάθεση στην οποία βρίσκεται το καθένα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;