Χριστούγεννα στο πατρικό σπίτι και ψυχολογία

Χριστούγεννα στο πατρικό σπίτι και ψυχολογία
πηγή εικόνας: Medical news today

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ιδιαίτερα ευχάριστη περίοδο δημιουργίας, αλλά και μια ευκαιρία για ανάπαυλα, ψυχική ανάταση και αποφόρτιση. Οι γιορτές συνιστούν αφορμή για ψώνια, εξόδους, ταξίδια ή ακόμη για κάποιους, επιστροφή στο πατρικό σπίτι και επαφή με τους γονείς και τους συγγενείς. Τα Χριστούγεννα στο πατρικό σπίτι συνδέονται άρρηκτα με την ψυχολογία μας, αφού επιφέρουν την αναβίωση της θαλπωρής, της ασφάλειας και της ζεστασιάς που νιώθαμε όταν ήμασταν παιδιά.

Αναμφίβολα…

…πολλοί  άνθρωποι αποφασίζουν να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι για να περάσουν τις γιορτινές μέρες. Η επιστροφή αυτή στο πατρικό σηματοδοτεί και την επιστροφή στην παιδικότητα και τις παιδιάστικες συμπεριφορές. Ο παλιμπαιδισμός αυτός αποτελεί έναν ψυχολογικό μηχανισμό, που ονομάζεται ψυχολογική παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση αυτή συμβαίνει όταν ένα άτομο κάτω από την επήρεια συναισθηματικής φόρτισης συμπεριφέρεται με τρόπο που είναι χαρακτηριστικός προηγούμενου εξελικτικού πεδίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την προσωρινή αποποίηση του ενήλικου εαυτού και την επανεμφάνιση ανώριμων συμπεριφορών που αναλογούν σε παιδιά και τις οποίες εκδηλώναμε στο παρελθόν. Αυτή η μετάλλαξη, που συμβαίνει μόλις βρεθούμε στο πατρικό μας, απορρέει από το βαθύτερο οικουμενικό μας αίσθημα να ανήκουμε σε μια ομάδα. Προκειμένου λοιπόν να ανήκουμε στην οικογένεια μας επιδιδόμαστε στην υιοθέτηση της πρότερης παιδικής μας ταυτότητας. Αυτό συμβαίνει καθώς μέσα στην οικογένειά μας -εδώ και χρόνια- έχουμε υιοθετήσει έναν κοινωνικό ρόλο και μια ταυτότητα, που μας καθορίζουν και είναι δύσκολο να τα αποδυθούμε ολοκληρωτικά. Αυτή η παλινδρόμηση στο παρελθόν μπορεί να αποδειχθεί είτε θετική, είτε αρνητική. Σαφώς ο παλιμπαιδισμός μας κάνει να νιώθουμε οικειότητα, νοσταλγία, ασφάλεια και αθωότητα, καθώς απολαμβάνουμε τη φροντίδα της μητέρας μας και περνάμε χρόνο με τα αδέρφια μας. 

Ωστόσο…

…πολλές φορές, η επιστροφή στην παιδικότητα μας οδηγεί στην πρόταξη παιδιάστικων εγωιστικών συμπεριφορών και στην πρόκληση εντάσεων και αναζωπύρωση  παρελθοντικών δυσεπίλυτων συγκρούσεων, με αποτέλεσμα την αναστάτωση όλης της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν εκνευρισμοί, εντάσεις και παρεξηγήσεις. Γι΄ αυτό τον λόγο, κρίνεται αναγκαίο να εντοπίσουμε τις αιτίες που προκάλεσαν την εμφάνιση αυτής της παλινδρόμησης. Ειδικότερα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες που ελλοχεύουν πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μας, όπως η επιβεβαίωση και η ανάγκη απόσπασης από τα προσωπικά μας προβλήματα.

Εν ολίγοις…

…είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε αυτές τις ανάγκες στην οικογένειά μας ώστε να μετριάσουμε την ανώριμη συμπεριφορά μας, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα  στο πατρικό σπίτι σημαίνουν ενθουσιασμός, ξεγνοιασιά, νοσταλγία και παιδικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλωστε, όπως διατείνεται και ο Charles Dickens:

“Eυτυχισμένα, ευτυχισμένα Χριστούγεννα, ότι μπορεί να μας παρασύρει πίσω στις παραληρητικές ιδέες των παιδικών μας ημερών, ότι μπορεί να ανακαλέσει τον γέροντα στις χαρές της νιότης του, ότι μπορεί να μεταφέρει το ναύτη και τον ταξιδιώτη, χιλιάδες μίλια μακριά, πίσω στο τζάκι και το ήσυχο σπίτι του”.

Πηγές

  • https://www.literature.gr/
  • https://www.protothema.gr/ekloges-2014/sto-divani/article/538431/hristougenna-sto-patriko-oi-logoi-pou-sto-spiti-tis-mamas-kai-tou-baba-oso-kai-na-megalosete-den-tha-eiste-pote-pano-apo-12-hronon/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;