Χριστούγεννα: Η σημασία της ανθρώπινης επαφής για όλους

Χριστούγεννα
Πηγή: https://www.naturanrg.gr

 

Το τέλος του 2021 πλησιάζει και και τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που διανύουμε, μία εποχή γιορτινή και συνάμα κατανυκτική για τους περισσότερους. Το αίσθημα της χαράς, της ζεστασιάς και της νοσταλγίας είναι πάντα διάχυτο και η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που χαρακτηρίζει αυτή τη γιορτή. Παρά τις δυσκολίες για πραγματική επαφή αυτά τα Χριστούγεννα, κατά καιρούς η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ασχοληθεί με τους λόγους για τους οποίους ο καθένας από εμάς αποζητά τον ανθρώπινο παράγοντα στη ζωή του. Γιατί λοιπόν η επαφή μας γεμίζει; Γιατί μας ενεργοποιεί και μας χαροποιεί; Ποιος είναι ο ρόλος της στη ζωή μας και κυρίως τις γιορτινές περιόδους, όπως αυτή των Χριστουγέννων;

 

Η μοναξιά σε αντιδιαστολή με την ανθρώπινη επαφή

Η αγκαλιά, η αγάπη, η οικογένεια,  ένας φίλος και οι στιγμές γέλιου με ελευθερία και χωρίς σκέψη είναι αυτά που μας έχουν λείψει περισσότερο από καθετί. Για κάποιους ίσως αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, όμως η έλλειψη επαφής μπορεί να έχει πραγματικά σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Κυρίως άνθρωποι που ζουν μόνοι και που πιθανόν είναι αναγκασμένοι να περάσουν όσο το δυνατόν πιο μόνοι τα Χριστούγεννα χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή. Η μοναξιά, η συναισθηματική αστάθεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι αυτά που παίρνουν τη θέση της ανθρώπινης επαφής και οικειότητας.

Η αφή, το άγγιγμα και η φυσική επικοινωνία είναι έννοιες που μεταφέρουν ήδη από την παιδική μας ηλικία την αγάπη και την φροντίδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή δέρματος με δέρμα απελευθερώνει ικανό ποσοστό ωκυτοκίνης στον οργανισμό. Η γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης βοηθάει αρχικά στο δεσμό της μητέρας με το παιδί. Επιπλέον,βοηθά σημαντικά στην περίπτωση του δεσμού των συντρόφων μεταξύ τους. Η αγκαλιά και το χάδι είναι σύμβολα αγάπης και φροντίδας. Τα δεχόμαστε άλλωστε ήδη από τη βρεφική ηλικία μέχρι και το τέλος της ζωής μας. Εκτός από αγάπη η φυσική επικοινωνία και η ανθρώπινη επαφή συμβολίζει για πολλούς ανθρώπους και την αποδοχή είτε αυτή υφίσταται σε προσωπικό επίπεδο είτε σε ανοιχτά κοινωνικά πλαίσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η συμβολή της αγκαλιάς

Οι γιορτινές περίοδοι όπως τώρα τα Χριστούγεννα βοηθάνε και εξαίρουν την αγκαλιά, την αγάπη και την ανθρώπινη επαφή. Έτσι, λοιπόν, αυξάνεται και η αίσθηση ασφάλειας και χαράς που δημιουργούνται από αυτή την επαφή. Δυστυχώς, η έλλειψη της επαφής την περίοδο που διανύουμε ως γεγονός μας οδηγεί σε σε ένα άλλο επιστημονικό συμπέρασμα. Η αγκαλιά μειώνει κατά την επιστημονική κοινότητα τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα που προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Μία ορμόνη γνωστή για την ικανότητά της να ρυθμίζει τα συναισθήματα της ευτυχίας. Όσοι δέχονται περισσότερες αγκαλιές σύμφωνα με έρευνες έχουν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακής πίεσης. Η δυσφορία και η αναταραχή που βιώνουμε αυτή την περίοδο σε συνδυασμό με την απαγόρευση της ανθρώπινης επαφής συμβάλλει στην αύξηση άγχους. Οι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας και προσφοράς αγάπης κυρίως τα Χριστούγεννα είναι απαραίτητοι για την ισορροπία της ψυχικής μας υγείας αυτό το διάστημα.

 

Το ψυχικό δώρο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την ιδανική περίοδο για να αναζητήσουμε όχι μόνο την ανθρώπινη επικοινωνία αλλά κυρίως τα συναισθήματά μας γι’ αυτή. Η έκφραση συναισθημάτων με αφορμή των Χριστουγέννων θα μπορέσει να μας βοηθήσει σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο. Η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης και ψυχολογικής στήριξης προς τον συνάνθρωπο είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Μέσα από την προσφορά και την επικοινωνία βελτιώνουμε κυρίως την προσωπικότητά μας. Καλό θα ήταν να μείνει κανείς προσηλωμένος στο νόημα των γιορτών και να μειώσει κάθε προσδοκία για το τέλειο. Η απλή ανθρώπινη επαφή τις εορταστικές ημέρες με τη δέουσα προσοχή και ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει θαύματα.

 

Κλείνοντας

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανθρώπινη επαφή ιδίως τα Χριστούγεννα είναι εξαιρετικά ευεργετική για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κάποια ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, κάθε έκφραση ευγένειας και προσοχής σε αυτή την ιδιαίτερη εποχή που ζούμε θα ήταν βοηθητική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη επαφή μπορεί να εκφραστεί με χιλιάδες ευφάνταστους τρόπους. Η προσφορά αγάπης μπορεί να συμβολιστεί με άπειρες εικόνες. Επομένως, μία αγκαλιά είναι σημαντική, αλλά δεν είναι ο μόνος δρόμος. Η ανθρώπινη επικοινωνία καλό είναι να μην σταματά για την ψυχική υγεία όλων μας. Τα Χριστούγεννα είναι μία υπέροχη ευκαιρία να αγγίξουμε πραγματικά ψυχές μας με ζεστασιά και αγάπη.

 

Χριστούγεννα
Πηγή: https://www.google.gr/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Χατζή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;